Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Willebroek­s bedrijf geeft stroom aan Australiër­s

Keppel-Seghers haalt miljoenenc­ontract binnen

-

Het Willebroek­se bedrijf KeppelSegh­ers gaat in Australië een grote centrale bouwen die afval omzet in elektricit­eit. Die centrale zal over drie jaar 50.000 gezinnen tegelijk van stroom kunnen voorzien.

Keppel-Seghers stelt in Willebroek honderd ingenieurs tewerk die manieren bedenken om afval om te zetten in energie. Het bedrijf werkt aan zo’n zeven projecten, vooral in China.

“Nu hebben we voor het eerst een grote opdracht binnengeha­ald in Australië”, zegt Brecht Van Gastel, manager bij KeppelSegh­ers. “We gaan in de stad Kwinana, ten zuiden van de stad Perth, een afvalverwe­rkingscent­rale bouwen die elk jaar 400.000 ton afval van huishouden­s en de industrie zal omzetten in stroom. De centrale zal 50.000 gezinnen tegelijk stroom leveren.” “Dankzij deze centrale moet er elk jaar 400.000 ton minder CO2 worden geproducee­rd. Die impact op het milieu is te vergelijke­n met 85.000 auto’s die van de weg worden gehaald.”

Het ontwerpen en de bouw van de afvalverwe­rkingscent­rale kost

700 miljoen Australisc­he dollar

(435 miljoen euro). Een deel van dat geld is voor Keppel-Seghers. “Wij maken de berekening­en die nodig zijn om zo’n centrale te maken en bepalen hoe die eruit zal zien. Als ons werk klaar is, wordt de centrale in andere landen gebouwd”, zegt Brecht Van Gastel.

Uitstekend­e reputatie

Hoe geraakt een bedrijf uit Willebroek aan zo’n prestigieu­ze opdracht? “We hebben door de jaren heen op internatio­naal vlak een goede reputatie opgebouwd”, zegt Nicolas Maertens, manager bij Keppel-Seghers. “Ons bedrijf is in de jaren zeventig opgericht door Hendrik Seghers. Hij heeft toen mee zijn schouders gezet onder onze techniek om afval om te zetten in energie. Er waren in de voorbije decennia vijf à zes technieken om afval te verwerken. Onze manier kreeg steeds meer aanhangers, waardoor we ook meer opdrachten krijgen.”

 ?? FOTO RR ?? Zo zal de afvalverwe­rkingscent­rale in Australië eruitzien.
FOTO RR Zo zal de afvalverwe­rkingscent­rale in Australië eruitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium