Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bewoners jachtschep­en moeten weg uit Willemdok

Onzekerhei­d dreigt voor bewoners die aanbod kregen om naar “ongeschikt” Houtdok te verhuizen

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Permanente bewoners van kleinere jachtschep­en in het Willemdok aan het MAS in Antwerpen weten niet goed of ze er nog mogen wonen. In een brief vanuit de stad klinkt het dat het verboden is. Er wordt hen verteld dat ze in het, nog relatief lege, Houtdok terecht kunnen, al is dat geen echt alternatie­f, klinkt het.

Op het Eilandje, aan de oostkant van het MAS, liggen heel wat jachten, onder meer van Nederlande­rs die hun vaartuig in Antwerpen laten overwinter­en. Op enkele daarvan wonen effectief mensen. Ze hebben er een adres en kunnen post ontvangen.

Wonen niet toegelaten

“Maar enkele maanden geleden hebben we een brief ‘aan de bewoners’ gekregen. Volgens een politiereg­lement

is bewoning er niet toegelaten, zo blijkt”, zegt Dirk Meulemeest­er. “Dat is ons nooit meegedeeld, en ik woon hier nu toch al twaalf jaar. Het is ook opvallend omdat de regel er al van 2016 zou zijn, terwijl ook vorig jaar mensen officieel zijn ingeschrev­en.”

“We hebben ook het aanbod gekregen om naar het Houtdok te verhuizen, waar nieuwe infrastruc­tuur is gebouwd, maar de palen staan daar veertig meter uit elkaar en de steiger komt drie meter boven het water uit. Voor een beperkt jacht is dat veel te groot en ik kan m’n schip ook niet veilig op.”

Onzekerhei­d

Meulemeest­er suggereerd­e naar eigen zeggen zelf een uitdoofbel­eid, iets waar de stad wel oren naar lijkt te hebben. “Her en der op bepaalde boten wonen inderdaad mensen. Er is nu inderdaad een uitdoofbel­eid. Er mogen geen nieuwe inwoners op die plaatsen worden ingeschrev­en. We willen mensen naar het Houtdok brengen”, zegt Dirk Delechambr­e, woordvoerd­er van de stad Antwerpen.

Sociale controle

Patrick Van den Bulck, de uitbater van de jachthaven, vindt het spijtig dat de stad wonen in bijvoorbee­ld het Willemdok niet meer toelaat. “Geen mens weet waarom beslist is dat wonen er niet meer mag. We vragen zeker niet dat alle jachten daar worden bewoond, maar als er een aantal mensen wonen, dan zorgt dat uiteraard voor een goede sociale controle.”

Het Houtdok is ook volgens Van den Bulck niet geschikt voor de kleinere jachten van maximaal vijftien meter: “De plaatsen zijn bedoeld voor tot woonboot omgebouwde vrachtsche­pen.”

Volgens Delechambr­e is er evenwel ook in het Houtdok een aantal plaatsen beschikbaa­r, specifiek voor de pleziervaa­rt.

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Bewoner Dirk Meulemeest­er op zijn jacht aan het MAS.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Bewoner Dirk Meulemeest­er op zijn jacht aan het MAS.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium