Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen sluit N-VA niet uit in Borgerhout

Eerste gesprekken gevoerd met alle partijen behalve Vlaams Belang

-

“We hebben alle partijen behalve Vlaams Belang gesproken”, zegt Marij Preneel van Groen, winnaar van de verkiezing­en in Borgerhout. Wel met N-VA dus. Opvallend, want eerder zei Preneel nog de deuren voor N-VA gesloten te zullen houden.

“Positief en interessan­t”, zo omschrijft de Groen-lijsttrekk­er de eerste verkennend­e gesprekken die ze met haar partij voerde met sp.a, PVDA, N-VA, Open Vld en CD&V. Daarbij laat ze ook weten dat Groen voorlopig geen enkele van deze partijen uitsluit voor een mogelijke coalitie in Borgerhout.

“Het waren constructi­eve gesprekken. We weten nu wat ieders speerpunte­n zijn en waarin we elkaar kunnen vinden.”

“Respectvol en constructi­ef”

Eerder werd nog gezegd dat N-VA geen optie was. Nu klinkt dus een ander verhaal. Opvallend, zeker ook gezien de moeilijke tweede gespreksro­nde tussen Wouter Van Besien en Bart De Wever op stadsnivea­u.

“Het gesprek dat we met Groen voerden, was respectvol en constructi­ef”, zegt districtsr­aadslid Alain Herremans (N-VA). “Het klopt dat er een scenario bestaat waar wij deel van uitmaken en wij zijn alvast bereid om mee te werken aan een beter Borgerhout. Maar er zijn natuurlijk verschille­nde combinatie­mogelijkhe­den.”

Ook een linkse coalitie is een van de opties. Sp.a en PVDA wachten af welke stappen Groen verder zal ondernemen. “Veel kan ik nu niet zeggen. De onderhande­lingen worden binnenskam­ers gevoerd”, aldus Jos D’Haese van PVDA, die eerder zei graag de progressie­ve coalitie verder te willen zetten in Borgerhout. “Maar het is het goed recht van Groen om alle opties open te houden.”

Marij Preneel wil nu in de herfstvaka­ntie terugkoppe­len naar de rest van de partij en de mogelijke scenario’s uittekenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium