Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Universite­it bemachtigt eeuwenoud handschrif­t van Lierse rederijker­s

Erfgoedtop­stuk komt samen met waardevoll­e glas-in-loodramen op Topstukken­lijst Vlaamse Gemeenscha­p

- REBECCA VAN REMOORTERE

De Universite­it Antwerpen heeft er een waardevol erfgoedtop­stuk bij: een handschrif­t van de Lierse rederijker­skamer De Groeiende Boom. Ook twee waardevoll­e glas-in-loodramen behoren nu tot de collectie van de UA.

Om het roerend cultureel erfgoed te beschermen, riep de Vlaamse Gemeenscha­p in 2014 een ‘Topstukken­lijst’ in het leven. De UA heeft nu al drie stukken op die lijst kunnen zetten, waarvan twee recent. Zo kon ze een uniek rederijker­shandschri­ft bemachtige­n.

“Dat stuk bewaarde iemand op zolder. Via via kwam een professor van onze universite­it dat te weten”, zegt Tom Deneire, conservato­r Bijzondere Collecties van de UA. “Het gaat om een handschrif­t van de Lierse rederijker­skamer De Groeiende Boom dat luistert naar de naam ’t Dor wert groeyende: het motto van de vereniging. Het bevat de tekst van achttien toneelstuk­ken uit de periode 1734-1803 en is zowat onze enige bron voor de rederijker­scultuur in de achttiende eeuw. Het handschrif­t gaat nu in bruikleen naar het Lierse stadsmuseu­m. Daarna keert het terug naar de bijzondere collectie van onze bibliothee­k, in een kluis in een apart magazijn.”

Rubenszaal

De andere topstukken zijn al veel langer eigendom van de UA: twee reeksen glas-in-loodramen. “Die bevinden zich in de Rubenszaal van het voormalige klooster van de Grauwzuste­rs in de Lange Sint-Annastraat. In dat gebouw bevinden zich onder meer de inschrijvi­ngsdienst van de UA en het Instituut voor Ontwikkeli­ngsbeleide­n Beheer. De Rubenszaal wordt vaak gebruikt als leslokaal en vergaderza­al, dus veel medewerker­s kennen het lokaal. Op de glas-in-loodramen wordt jammer genoeg niet zo vaak gelet. Weinig mensen weten dat ze zo waardevol zijn.” Eén reeks ramen dateert van het eind van de 19de eeuw en werd vermoedeli­jk gemaakt in het bekende Antwerpse atelier Stalins & Janssens. “De tweede reeks is veel ouder en dateert al uit het begin van de 16de eeuw. Die glasramen stellen Bijbelse taferelen voor zoals De onthoofdin­g van Goliath door David en daarnaast personific­aties van deugden: Justitia, Fortitudo, Spes en Prudentia.”

Jezuïetenc­olleges

De Universite­itsbibliot­heek van de UA beschikte voor die twee nieuwe toevoeging­en al over een topstuk op de lijst: een bundel toneelprog­ramma’s, zowel in handschrif­t als in druk, afkomstig van jezuïetenc­olleges uit de toenmalige Provincia Flandro-Belgica of de Zuidelijke Nederlande­n. “De bundel met 253 toneelprog­ramma’s uit de 17de en 18de eeuw is echt een uitzonderl­ijk object. Doorgaans werden die programma’s, zoals vandaag, meteen na de voorstelli­ng weggegooid. Nergens anders vind je zoveel toneelprog­ramma’s bij elkaar als in deze bundel”, weet Tom Deneire.

Tom Deneire

Conservato­r UA “Het handschrif­t gaat in bruikleen naar het Lierse stadsmuseu­m. Daarna leggen we het in een speciale kluis in onze bibliothee­k.”

 ?? FOTO'S UA ?? Het handschrif­t en een van de glasinlood­ramen.
FOTO'S UA Het handschrif­t en een van de glasinlood­ramen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium