Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hugo, voor mij zal jij altijd dé kei van de Wetstraat blijven”

Politici zoals Bart De Wever betuigen laatste eer aan Hugo De Ridder, journalist maar bovenal ook vader en opa

- KRISTIN MATTHYSSEN

In de Sint-Bernadette­kerk in Mortsel werd vrijdag afscheid genomen van politiek journalist en auteur Hugo De Ridder (86). Tal van politici, zoals Bart De Wever (N-VA), kwamen hun laatste eer betuigen. Hugo De Ridder bleek ook bovenal een familieman.

Hugo De Ridder overleed vrij onverwacht op 86-jarige leeftijd. Hij vormde tot op het laatst een hecht team met zijn vrouw Gilberte. Toen zij enkele jaren geleden met haar gezondheid begon te sukkelen, was geen zorg hem te veel. Over de partijgren­zen heen kwamen politici een laatste eer betonen, zoals Bart De Wever (N-VA), die tussen de Antwerpse coalitiege­sprekken door anderhalf uur de tijd vond om de uitvaart bij te wonen. Hij zat achter Marc Van Peel (CD&V). Ook CD&V’ers als Mia De Schamphela­ere waren aanwezig, net als burgemeest­er Erik Broeckx (N-VA) van Mortsel en leden van het Mortselse schepencol­lege. Verder ook collega-politieke journalist­en, zoals Yves Desmet. Oud-CVP-politicus, ondernemer en goede vriend Jan Huygebaert vertelde in een toespraak hoe Hugo De Ridder als observator de samenlevin­g becommenta­rieerde. “Hij was gefascinee­rd door Leo Tindemans en later door Herman Van Rompuy. Hugo had overal

vrienden. Hij kon beschaafd van mening verschille­n.”

Ongepublic­eerde gesprekken

Gastspreke­r en VRT-journalist Marc Van de Looverbosc­h noemde De Ridder een voorbeeld als onderzoeks­journalist. “Hij was iemand die een regering kon doen vallen, een icoon. De wanpraktij­ken bij de RTT en bij de ziekenfond­sen: wij zijn daar jaloers op, Hugo, dat jij daar nog de tijd voor kreeg om dat uit te zoeken. De journalist­en van nu worden door nieuwsmana­gers – alleen al dat woord! – opgejaagd om vluchtig nieuws op te kloppen, door de moordende concurrent­ie.” Voor Marc Van de Looverbosc­h zal Hugo De Ridder altijd dé kei van de Wetstraat blijven. Hij is benieuwd naar het archief van De Ridder dat nu bij Kadoc zit en nog ongepublic­eerde gesprekken en interviews bevat. “Die geheimen verdienen het om onthuld te worden.”

De Ridder kwam naar voor als een echte pater familias, met een groot hart voor zijn kinderen, kleinkinde­ren en achterklei­nkinderen. In zijn buitenverb­lijf in de bossen van Halle-Zoersel bouwde hij kampen en zelfs een boomhut en deathride. Op reis knutselde

hij vishengels met zijn kleinkinde­ren en gebruikten ze salami als aas.

In 2005 kochten zijn kleinzoon Bram en vrouw Kelly het buitenverb­lijf van opa over. ‘Opa’ bouwde mee aan hun huis en kwam elke week nog genieten van de Halse bossen en terrassen.

Deze week nog werd een nieuw achterklei­nkind Lea De Ridder geboren. “Liefste opa, ik ga je ontDe

zettend hard missen”, zei oudste achterklei­nzoon Robbe. Hugo De Ridder was ook een scout in hart en nieren. Hij stichtte zelf mee een scoutsgroe­p in de wijk Hof van Rieth van de parochie van Sint-Bernadette, daarom ook dat de afscheidsd­ienst in die kerk plaatsvond. Pater Gust was aalmoezeni­er.

Op zijn bidprentje stond een foto van de De Ridder vanop Linkeroeve­r, waar hij de laatste jaren woonde, met de Schelde en de kathedraal fier op de achtergron­d.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De urne van Hugo De Ridder.
FOTO JAN VAN DER PERRE De urne van Hugo De Ridder.
 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Kleinkinde­ren Karolien, Bram, Ellen en Bert.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Kleinkinde­ren Karolien, Bram, Ellen en Bert.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De foto van Hugo De Ridder op het bidprentje.
FOTO JAN VAN DER PERRE De foto van Hugo De Ridder op het bidprentje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium