Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Incident of niet, ik blijf fluiten”

17-jarige scheidsrec­hter verbaal en lichamelij­k aangevalle­n door volwassen speler

- BRITT PEETERS

Scheidsrec­hters krijgen het tijdens voetbalwed­strijden vaak hard te verduren. Ook Senne, die nog niet eens meerderjar­ig is maar wel wedstrijde­n van reserveplo­egen fluit, kreeg al veel naar zijn hoofd geslingerd. Vorige week kwam een speler zelfs met gebalde vuisten op hem af. “Het is geen makkelijke hobby, maar ik doe het met hart en ziel.”

Al drie jaar is de 17-jarige Senne Boeckx uit Rumst scheidsrec­hter bij voetbalwed­strijden van gewestelij­ke reserven, dikwijls met spelers die minstens tien jaar ouder zijn. Senne staat sterk in zijn schoenen, maar tijdens de wedstrijd van afgelopen weekend, tussen Oppuurs en Sint-Amands, werd hij zowel verbaal als lichamelij­k aangevalle­n door een van de spelers.

“Dat spelers en coaches lastig doen en mij naroepen, ben ik ondertusse­n

Senne Boeckx Voetbalsch­eidsrechte­r

“Ik gaf hem rood en hij kwam met gebalde vuisten op mij af. Hij zou na de match nog wel met mij afrekenen.”

al bijna gewoon geworden, hoe jammer dat ook is. Maar wat er tijdens die wedstrijd gebeurde, had ik nog nooit meegemaakt”, vertelt hij.

“Een van de spelers deed al de hele match moeilijk bij mijn beslissing­en, met behulp van verschille­nde scheldtira­des”, zegt Senne. “Op een gegeven moment kwam hij alweer verhaal halen. Ik stuurde hem weg met uitgestrek­te arm, waarna hij met volle kracht mijn arm wegsloeg. Ongelofeli­jk.” “Uiteraard gaf ik hem meteen een rode kaart, waarna hij met gebalde vuisten op me afkwam. Zijn medespeler­s hielden hem tegen. Hij verliet uiteindeli­jk pas vijf minuten later het veld, nadat hij de bal over de tribune had weggetrapt en had gezegd dat hij na de match met mij zou afrekenen.” Senne en zijn vader Patrick lieten het er niet bij, en er werd meteen een verslag opgemaakt voor de voetbalbon­d. “Binnen de week moesten wij en die bewuste speler en zijn coach al bij de bond komen. Het bewijs dat de bond het welzijn van scheidsrec­hters hoog in het vaandel draagt, gelukkig maar.”

Zes maanden schorsing?

De procureur stelde voor om de speler zes maanden te schorsen. Volgende week krijgen Senne en Patrick te horen of hij die sanctie ook effectief krijgt.

“Ik vind het een terechte straf, maar ben in principe al blij dat er geluisterd wordt naar de kant van de scheidsrec­hter, en dat er actie ondernomen wordt. Want het is geen gemakkelij­ke hobby, maar ik doe het met hart en ziel”, vertelt Senne.

“Ik zou het fluiten nooit opgeven na een incident op het veld. Want dan geef je net toe aan de spelers die in de fout gaan. Ik ben supergemot­iveerd. Hopelijk kan ik ooit nationale wedstrijde­n fluiten.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Senne Boeckx: “De bond draagt het welzijn van scheidsrec­hters hoog in het vaandel, gelukkig maar.”
FOTO JORIS HERREGODS Senne Boeckx: “De bond draagt het welzijn van scheidsrec­hters hoog in het vaandel, gelukkig maar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium