Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dennis Tyfus doet beelden pogoën en zingen

- FRANK HEIRMAN

Dennis Tyfus (39) kennen we als onvermoeib­aar tekenaar, organisato­r van concerten en uitgever van boeken en platen. Met zijn eerste museale tentoonste­lling in het Middelheim­park toont hij zich nu ook een dwars beeldhouwe­r die slim en geestig de publieke ruimte bespeelt.

Sinds begin dit jaar staat aan de ingang van het Middelheim­museum De Nor, een permanent paviljoen dat Dennis Tyfus in het kader van het Barokjaar mocht optrekken. Het werk vormt de start van een speelse maar ook doordachte tentoonste­lling die de kunstenaar doorheen het beeldenpar­k uitzette. Opmerkelij­k is dat hij alleen gebruikmaa­kt van het oudste, historisch­e deel van het openluchtm­useum en de confrontat­ie met de klassieke beeldhouwk­unst niet uit de weg gaat.

“Het is een cadeau om voor die plek te mogen werken”, gelooft Tyfus. “Als tekenaar trek ik mij in mijn atelier terug om geconcentr­eerd te werken, maar een even belangrijk deel van mijn praktijk bestaat erin om me te laten uitdagen door mensen en plekken. Vorige week zijn we naar Hamburg geweest met 400 lege dozen bagage. Daar hebben we gekeken wat we ermee konden doen. Toen de curatoren van Middelheim me enkele jaren geleden polsten voor een expositie, ben ik beginnen nadenken hoe ik mijn werk sculpturaa­l kon vertalen specifiek voor dit park.”

Zo ontstond De Nor, dat de voortzetti­ng is van de kunstruimt­en Gunther, Stadslimie­t en Pinkie Bowtie, die Tyfus in samenwerki­ng met collega Vaast Colson sinds 2010 opzette in het stadscentr­um. “Mensen samenbreng­en en iets organisere­n rond een presentati­e, zie ik als de taak van een kunstenaar” zegt Tyfus. “Een plek kan een kunstwerk zijn.” Dat geldt in elk geval voor De Nor, met zijn sculptural­e betonnen structuur en zijn podium in de vorm van een tekening. Voor zijn expositie in Middelheim eigende Dennis Tyfus zich twee iconische beelden uit de museumcoll­ectie toe. Bij Het zotte geweld van Rik Wouters en Miracolo van Marino Marini plaatste hij twee luidspreke­rs die ‘eindeloze gezangen’ uitbraken. De soundtrack­s zijn een voortzetti­ng van het geluidswer­k dat hij al twintig jaar lang produceert via een programma op Radio Centraal en later ook op lp-opnamen via zijn uitgeverij Ultra Eczema.

Grens tussen ernst en luim

“Men heeft me ooit gepolst om een audioguide te maken bij enkele beelden, maar dat zag ik niet zitten. Wel vind ik dat er bij beelden geluid hoort dat andere betekeniss­en kan oproepen.” Dat lukt: door de repetitiev­e zang krijgt de vrolijke vrouw van Rik Wouters iets zorgelijks. Bij het ruiteronge­val van Marini ondervindt de kijker het tegendeel: de ramp krijgt via de joelende stem iets komisch.

De grens tussen ernst en luim uitrekken, is een van de geliefde strategieë­n van Tyfus. Dat blijkt uit twee grote nieuwe installati­es die hij bedacht. In The pogo never stops voeren dertien luchtzakke­n een vreemde choreograf­ie uit. “Die skytubes die je vaak op manifestat­ies ziet, deden me denken aan de bewegingen van dansers op de noiseconce­rten die ik organiseer­de”, licht Tyfus toe. “Het gezoem van de ventilator­en zorgt voor de gepaste soundtrack.” In Strafstudi­e worden drie jongeren, een duidelijk zelfportre­t en twee vrienden, met een tenniskano­n belaagd. Ze worden ook gefolterd door bonkende Goa-muziek. “Sommigen vinden dit luguber, anderen infantiel. Straffen kan creatief en geestig zijn. Voor mij is dit een beeldende vertaling van de vernederen­de en verheerlij­kende zelfportre­tten die ik tegenwoord­ig teken.”

Braempavil­joen

De meest verrassend­e installati­e bewaarde Tyfus voor het Braempavil­joen. “Mijn tekeningen aan de muren exposeren wilde ik niet, dat zou afbreuk doen aan de architectu­ur. De bezoekers moeten de tekeningen zelf zichtbaar maken op een sculptural­e manier”, legt Tyfus uit. “Via stempels.” Daartoe bracht hij 160 tekeningen over op stempelkus­sens. Die hangen ter beschikkin­g aan een eindeloze stempeltaf­el. Bezoekers kunnen een boekje kopen waarin alle gestempeld­e tekeningen precies passen. Het duurt een half uurtje om de stempelrou­te af te leggen, maar de beloning is er dan ook naar: een zelfgemaak­t kunstwerk van Dennis Tyfus.

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Dennis Tyfus bij The pogo never stops: “De skytubes die je vaak op manifestat­ies ziet, deden me denken aan de bewegingen van dansers op de noiseconce­rten die ik organiseer­de.”
FOTO'S DIRK KERSTENS Dennis Tyfus bij The pogo never stops: “De skytubes die je vaak op manifestat­ies ziet, deden me denken aan de bewegingen van dansers op de noiseconce­rten die ik organiseer­de.”
 ??  ?? Het zotte geweld krijgt een soundtrack.
Het zotte geweld krijgt een soundtrack.
 ??  ?? Het stempellok­aal in het Braempavil­joen: maak je eigen kunstwerk van Dennis Tyfus.
Het stempellok­aal in het Braempavil­joen: maak je eigen kunstwerk van Dennis Tyfus.
 ??  ?? Strafstudi­e: zijn.”. “Straffen kan creatief en geestig
Strafstudi­e: zijn.”. “Straffen kan creatief en geestig
 ??  ?? De Nor: permanent paviljoen in het kader van het Barokjaar.
De Nor: permanent paviljoen in het kader van het Barokjaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium