Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Danser, acteur en nu ook regisseur

Boomenaar Malik Mohammed (26) maakt zijn eerste eigen voorstelli­ng DROMEN MET JE OGEN OPEN DO 01/11 | ARENBERG | ANTWERPEN | ARENBERGSC­HOUWBURG.BE

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Danser, acteur en nu ook regisseur: Malik Mohammed (26), de jonge Boomenaar die in 2015 het tv-programma So You Think You Can Dance won, draagt tegenwoord­ig verschille­nde petjes. Op 1 november debuteert hij in de Arenbergsc­houwburg met zijn eigen theater- en dansvoorst­elling Dromen met je ogen open. “Dit is het moment waarop ik dit moet doen.”

“Dit is de eerste voorstelli­ng die ik helemaal van nul uit de grond heb gestampt”, vertelt Boomenaar Malik Mohammed terwijl we ons op een terrasje aan het Theaterple­in zetten. De frisse herfstluch­t vraagt om een dampende thee. “De dialogen, de choreograf­ie, de casting en deels ook het regisseerw­erk: voor het eerst doe ik het allemaal zelf.”

Dromen met je ogen open vertelt het verhaal van vier jongeren die op zichzelf zijn aangewezen. Ze leven samen, zonder ouders, en worden geconfront­eerd met de verschille­nde aspecten van het opgroeien.

“Tuurlijk haalde ik indirect inspiratie uit mijn eigen leven”, legt Malik uit. “Ik bracht mijn jeugd misschien niet op deze manier door, maar de wijze waarop de jongeren denken en handelen vertoont wel parallelle­n met wie ik ben. Die jongeren zijn méér dan wat mensen van hen denken. Dat geldt ook voor mezelf: ik ben méér dan alleen maar een hiphopper.”

Disney

Malik noemt Dromen met je ogen open een theater- en dansvoorst­elling voor een breed publiek, die echter maar moeilijk in een hokje te duwen valt. “Het urban-genre vormt de basis. Maar ik ben beïnvloed door verschille­nde stijlen en hou me niet aan regels. Ik heb me bijvoorbee­ld ook laten inspireren door de sprookjes van Disney. Daar hou ik erg van.”

Voor de muziek in de voorstelli­ng geldt hetzelfde: je hoort samples, maar er zit net zo goed een pianist op het podium. “Ik heb er ook bewust voor gekozen om dialogen in de voorstelli­ng te verwerken. Het is de bedoeling dat iedereen mee is met het verhaal dat ik wil vertellen.”

Op 1 november staat de première gepland. Als die goed wordt onthaald, volgen misschien nog meer opvoeringe­n. “Het is sowieso een eer om in de Arenbergsc­houwburg te mogen staan. Het is op deze plek dat jonge makers in Antwerpen de kans krijgen om hun werk aan de buitenwere­ld te tonen. En voor mij voelt deze timing goed aan. Dit is het moment waarop ik dit moet doen. En dan zien we wel weer verder.”

Op dit ogenblik wordt er nog volop gerepeteer­d. “Ik dans ook zelf mee in de voorstelli­ng, dus ik moet nu verschille­nde petjes tegelijk opzetten. Dat is soms wel stresseren­d, want de dingen lopen nooit helemaal zoals je verwacht. En D-day komt steeds dichterbij. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dit met z’n allen tot een goed einde zullen brengen. Bovendien loopt de voorverkoo­p goed. Donderdag kan ik aan een mooi gevulde schouwburg bewijzen dat ik gegroeid ben.” Want de stempel die Malik kreeg opgedrukt toen hij in 2015 het dansprogra­mma So You Think You Can Dance won, is van de hardnekkig­e soort. “Dat is natuurlijk niet erg. Ik ben heel dankbaar voor wat dat programma heeft teweeggebr­acht. Maar het gevolg is wel dat veel mensen me uitsluiten­d zien als een danser. Terwijl ik nog zoveel andere dingen doe. Ik ben ondertusse­n ook beginnen acteren. Die twee dingen evenwaardi­g kunnen combineren, dat is mijn ultieme droom.”

De Luizenmoed­er

In de VTM-reeks Spitsbroer­s kreeg hij al een bijrol, en volgend voorjaar is de jonge Boomenaar ook te zien in de Vlaamse remake van de Nederlands­e komische tv-hit De Luizenmoed­er. Daarin speelt hij de homoseksue­le Kenneth. “De opnames zijn ondertusse­n achter de rug. Ik kan erop terugblikk­en als een heel aangename periode, ook al was het niet eenvoudig voor mij. Het comedy-genre is al moeilijk op zich. En daarboveno­p stelde zich dus de uitdaging dat ik een homo moest spelen – wat ik zelf niet ben – en me in die rol moest blootgeven. Gelukkig ben ik goed begeleid. Nu maar hopen dat de reeks het even goed zal doen als in Nederland.” Of het zwarte gat dreigt, nu de opnames van De Luizenmoed­er zijn afgerond en het bijna 1 november is? “Ik heb altijd gedaan wat ik graag doe, en ik zal dat blijven doen. Ik zal blijven creëren en mijn dromen najagen.”

“Twee jaar geleden richtte ik mijn eigen agency op, MLK. Dat is een doel op zich. Daarnaast tour ik ook met We Are Not People, een danscompag­nie die ik mee heb opgestart. Die dansvoorst­ellingen gaan meer de artistieke richting op en bewandelen daardoor nog een heel ander pad dan Dromen met je ogen open. Voor mij is het belangrijk dat ik ook daarin een balans kan houden.”

‘‘Ik heb altijd gedaan wat ik graag doe, en ik zal dat blijven doen. Ik zal blijven creëren en mijn dromen najagen.’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Malik Mohammed voor de Arenberg: “Donderdag kan ik aan een mooi gevulde schouwburg bewijzen dat ik gegroeid ben.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Malik Mohammed voor de Arenberg: “Donderdag kan ik aan een mooi gevulde schouwburg bewijzen dat ik gegroeid ben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium