Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Familiedra­ma’s in het spookhuis

-

The Haunting of Hill House werd lovend onthaald, en maakt de belofte ook grotendeel­s waar. Dat het geen tien uur durend bibberfest­ijn geworden is, maakt de serie nog akeliger. Én ontroerend­er.

Ondertusse­n weet u donders goed wat er gebeurt als er in een film of serie een spookhuis gekocht wordt: het gezin trekt er vol goede moed in, komt erachter dat het al bovennatuu­rlijk bewoond wordt en moet op bloedstoll­ende wijze zien te overleven. Voer voor clichémati­g gebibber. Maar fans en critici blijken wel laaiend enthousias­t over Netflix’ tiendelige reeks The Haunting of Hill House. Niet onterecht, want de makers weten uit Shirley Jacksons gothic horrornove­lle uit 1959 een beklijvend­e, tien uur durende (!) serie te puren die zelfs kan ontroeren.

Let wel: wie uitkijkt naar een tien uur durend bibberfest­ijn, is eraan voor de moeite. Regisseur Mike Flanagan focust niet op dat akelige huis, maar op de nieuwe bewoners, de Crains. In zijn versie zijn de vijf kinderen allemaal getekend door wat gebeurde in 1992, toen hun moeder Olivia in verdachte omstandigh­eden omkwam in het huis dat zij en haar man Hugh gekocht hadden om op te knappen. De ene, Steven, schreef er een bestseller over, de jongste, Luke, raakt heroïnever­slaafd. Wanneer Lukes tweelingzu­s Nell naar het huis trekt om er zelfmoord te plegen, wordt de familie er weer samengebra­cht. Samen moeten ze zien af te rekenen met hun demonen én die van het huis.

Dat Flanagan eerst vijf trage aflevering­en spendeert aan elk afzonderli­jk verhaal is zowel de zwakte als de sterkte van de reeks. Want zo wordt Hill House in de eerste plaats een psychologi­sch familiedra­ma over rouw en verdriet. En speelt de reeks met je verwachtin­gen van wat horror moet zijn. Wat is er akelig aan een minutenlan­ge familieruz­ie of therapiese­ssie? Tenminste, tot de personages plots geconfront­eerd worden met hun oude demonen. Iets zegt ons dat u de eerste aanvaring met de ‘bent-neck lady’ niet snel zal vergeten... De werkelijk angstaanja­gende momenten zijn dus op één hand te tellen. Tenzij u, net als duizenden maniakale horrorfans, erg goed oplet: de makers verstopten tientallen geesten in beeld, in deuropenin­gen en achter trapleunin­gen.

De trage opbouw maakt de uiteindeli­jke twists ook onverwacht­er. Zijn de demonen van de Crains wel echt, of zijn het manifestat­ies van de trauma’s die ze als kind in Hill House meemaakten? Of zit er toch iets bovennatuu­rlijk in dat vervloekte huis? Daar kom je, al is het soms wat traag, op meesterlij­ke wijze achter.

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium