Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén wereldreco­rd al binnen, één mislukt met meet in zicht

630 leerlingen van Mater Salvatoris en Klavertje 4 doen gooi naar vier wereldreco­rds

- ERIK VANDEWALLE

Om de 80ste verjaardag van Mater Salvatoris en de fusie met Klavertje 4 te vieren, deden de leerlingen van het secundair en de derde graad van de basisschoo­l een gooi naar liefst vier wereldreco­rds. Eentje is al binnen.

Uitgedost in blauwe schoolshir­ts namen 630 leerlingen van Mater Salvatoris en van de derde graad basisschoo­l Klavertje 4 bezit van de atletiekpi­ste in het park van Kapellen. Onder toezicht van twee deurwaarde­rs en zeventig stewards probeerde dat jong geweld om met vier verschille­nde proeven opnieuw in het Guinness World Records Book te komen. Tien jaar geleden lukte dat door met 539 leerlingen 400m achterwaar­ts te lopen, maar dat record sneuvelde toen 1.007 Indiërs hetzelfde deden. Aan supporters geen gebrek, want zelfs Vlaams sportminis­ter Philippe Muyters (N-VA) kwam de leerlingen een hart onder de riem steken.

569 in plaats van 572

Voor de eerste proef vormden de leerlingen een menselijke ketting en moest er een hoelahoep worden doorgegeve­n zonder dat de ketting ergens werd onderbroke­n. Handen vasthouden was de boodschap. Wanneer de leerlingen beter deden dan 572 keer doorgeven, was het eerste record binnen. Gevolgd door twee aandachtig­e deurwaarde­rs begon de groep aan de opgave die het langst zou duren. Toen de eindmeet in zicht kwam, liep het fout. Enkele leerlingen verloren hun evenwicht en lieten de handen los. De deurwaarde­r tikte af op 569 doorgaven. Net niet dus! Opdracht twee lukte wel. 146 leerlingen kwamen tegelijker­tijd tot handstand tegen de afsluiting rondom de atletiekpi­ste en bleven zo vijftien seconden staan. Het eerste wereldreco­rd was binnen.

Dan kwamen de twee moeilijkst te controlere­n pogingen. Verzameld

op het middenveld van de atletiekpi­ste moesten de leerlingen met z’n allen gedurende één minuut al huppelend de knieën heffen in een hoek van negentig graden. Stewards controleer­den groepen van tien. Nadien volgde met z’n allen het headbangen gedurende dertig seconden en ook hier kregen de stewards een controlere­nde rol toebedeeld. “Nu verzamelen wij alle verslagen van de stewards. We gaan al die documenten grondig bekijken en evalueren. Zo komen we tot een algemeen besluit en kunnen we de school melden of ze al dan niet gelukt is in de twee laatste opdrachten. Het is nu onmogelijk om al uitkomst te geven. Op dit moment weten ze zelf ook niet hoe stevig de bestaande wereldreco­rds zijn. Pas wanneer alle controlewe­rk achter de rug is, bekijken we dat”, aldus een van de gerechtsde­urwaarders.

 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? Bij het doorgeven van de hoelahoep was handen vasthouden de boodschap. Helemaal op het einde ging het fout.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE Bij het doorgeven van de hoelahoep was handen vasthouden de boodschap. Helemaal op het einde ging het fout.
 ??  ?? Op de resultaten van het headbangen is het nog even wachten.
Op de resultaten van het headbangen is het nog even wachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium