Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA en CD&V samen of apart?

Nog altijd geen coalitie in Zoersel

-

De coalitievo­rming zit in Zoersel in het slop. Alle partijen, behalve Vlaams Belang (twee zetels), zeggen dat gesprekken lopende zijn, maar een akkoord is er nog niet.

De eerste gemeentera­adszitting na de verkiezing­en leverde op dat gebied geen verder nieuws op. Wel is het zo dat bij de stemming over de verkoop van een leegstaand­e woning (eigendom van de gemeente) in Zoersel (Dorp 50) N-VA alleen steun vond bij Open Vld. CD&V en de andere partijen konden de verkoop verhindere­n. N-VA is voorstande­r van een verkoop, zoals budgettair gepland. CD&V wil het huis liever afbreken om een stukje groene ruimte te kunnen creëren vlak bij de bib. Kunnen uit dat stemgedrag conclusies worden getrokken? Uiteraard niet. Alleen misschien dat N-VA en Open Vld enerzijds en CD&V-Groen het met elkaar tot op zekere hoogte goed met elkaar kunnen vinden. Sp.a behaalde geen zetel en Vlaams Belang staat sowieso buitenspel. Dan is er nog de factor H-Eerlijk Zoersel, dat in één klap drie zetels behaalde, maar uiteraard ook voorwaarde­n stelt om mee in een coalitie te stappen.

Diverse scenario’s zijn dus mogelijk. De huidige coalitie van N-VA (11 zetels) en CD&V (8 zetels) is een optie, met een ruime meerderhei­d (19 van de 27 zetels), maar het water tussen de twee partijen is erg diep. N-VA en Open Vld (1 zetel) lukt niet. Daar moet minstens één partij bij: Groen (2 zetels) of H-Eerlijk Zoersel (3 zetels). De combinatie N-VA/H-Eerlijk Zoersel kan ook. CD&V kan een monstercoa­litie op touw zetten met H-Eerlijk Zoersel, Groen en Open Vld: 14 op de 17 zetels. Maar ook op dat gebied zijn er blijkbaar partijen die vooralsnog de boot afhouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium