Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Is dat wel veilig, vlak bij een voetbalvel­d?”

Veel tegenwind voor windturbin­epark

- KRISTIN MATTHYSSEN

Een 150-tal omwonenden kwam donderdag naar de plannen voor het windmolenp­ark op en rond de industriez­one van Malle luisteren. De sfeer in Mintjens Arena was bits. Het initiatief van Mintjens Group, Fingo en Tri krijgt veel tegenwind.

De bedrijven Mintjens Group, Fingo en Tri plannen vier windturbin­es met een tiphoogte van

200 meter aan het industrieg­ebied in Malle. De vier turbines werden ingetekend bij Etap, op de twee terreinen van Fingo en in Zoersel op een grasveld naast het industrieg­ebied en naast het voetbalvel­d van KFC Eendracht Zoersel. Volgens Encon, dat duurzame energiepro­jecten voor industriël­e klanten ontwikkelt, zouden de vier turbines aan 6.300 gezinnen groene stroom kunnen leveren. Burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA) van Zoersel toonde zich een voorzichti­ge voorstande­r, tenminste, als er voldoende rekening wordt gehouden met de bezorgdhed­en van de omwonenden. Er moet ook een financiële compensati­e voor de inwoners inzitten, bijvoorbee­ld door zelf te kunnen participer­en in het project. Zoersel verleende zopas nog een positief advies voor de bouw van twee windturbin­es naast de

E34 in Zoersel. Ook burgemeest­er Harry Hendrickx (DBM) van Malle toonde zich een voorstande­r, op voorwaarde dat mogelijke nadelige gevolgen voor de omwonenden ingeperkt worden. Gouverneur Cathy Berx probeerde het zeer kritische publiek in de tribunes van de Mintjens Arena ervan te overtuigen dat windenergi­e als transitie-energie voorlopig de beste oplossing is. “Gezinnen mogen maximaal acht uur per jaar last hebben van slagschadu­w”, legde ze uit. “Is dat meer, dan vallen de wieken automatisc­h stil.”

Toch bleven de meesten afwijzend. “In 2011 is er al eens een aanvraag geweest voor een windturbin­e aan de Zoerselbaa­n”, zei een buurtbewon­er. “Dat werd toen afgewezen.”

Volgens een andere aanwezige kon KFCE Zoersel indertijd niet uitbreiden, omdat Mintjens de naastligge­nde grond niet wou verkopen. “Nu zou er dus een windmolen komen. Is dit wel veilig op 50 meter afstand van een voetbalvel­d?” Cathy Berx verzekerde de man dat er zeer strenge normen zijn, zodat bijvoorbee­ld ’s winters geen ijspegels naar beneden kunnen vallen. Volgens inwoners van de Kapelstraa­t in Malle wees een vroegere studie van de gemeente in samenwerki­ng met VITO uit dat de ideale plaats voor windturbin­es in Malle op Blommersch­ot zou zijn of achter Etap, maar dan meer richting Sint-Lenaarts, waar minder mensen wonen.

Cathy Berx legde uit dat de Vlaamse overheid ervoor gekozen heeft om de open ruimtes te vrijwaren en windturbin­es langs industriez­ones, kanalen of snelwegen te concentrer­en.

Marij d’Aubioul van Encon liet vrijdag weten dat binnenkort een website met kaarten en correcte info online zal worden gezet. In afwachting kunnen omwonenden hun vragen mailen naar windmallez­oersel@encon.be.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Het inplanting­splan wordt druk becommenta­rieerd.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Het inplanting­splan wordt druk becommenta­rieerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium