Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“’t Pastoorke redde ons kerkgebouw”

Tentoonste­lling en evocatie over Zandhoven in Groote Oorlog plaatst ‘poppy’ op de taart van knap vijfluik

- KRISTIN MATTHYSSEN

Evenemente­nhal De Populier ruikt het hele weekend naar jute zakken van gereconstr­ueerde loopgraven, want de tentoonste­lling Zandhoven tijdens de Eerste Wereldoorl­og is er als een Dikke Bertha neergedrop­t. Zaterdag en zondag kun je de expo gratis bezoeken.

Deze laatste tentoonste­lling waarin Zandhoven in ’14-’18 centraal staat, vormt de apotheose van het vijfluik waarin jaarlijks een andere deelgemeen­te van Zandhoven belicht werd tijdens de Eerste Wereldoorl­og. Vandaag en morgen tussen 13 en 18u komt u er meer te weten over paarden in de oorlog, militaire uniformen maar ook persoonlij­ke verhalen en het dynamitere­n van de Sint-Amelbergak­erk door het Belgische leger.

“Op de zolder van Sint-Christoffe­l hebben we unieke foto’s op glasplaten teruggevon­den van de verwoestin­gen aan de kerk”, vertelt Erik Crombez. “In tal van parochies in de omgeving werden de kerken platgebran­d. In Zandhoven echter volgde pastoor Cornelius Huybrechts eerder zijn geweten dan de militaire bevelen en liet hij het stro uit de kerk halen om te verhindere­n dat ze zou afbranden. Hij schreef na de oorlog hierover een brief aan kardinaal Mercier. ’t Zandtheate­r en de gemeente hebben die brieven verwerkt tot een toneelstuk: ’t Pastoorke. Die evocatie is vrijdag 9 november en zaterdag 10 november om 20u te zien in De Populier.”

Het script, de muziek en het opzoekwerk van ’t Pastoorke zijn van Rit Vinck, oud-strijder Willy Bontinck (91) en Erik Crombez. Dani Van Gompel verzorgt de regie. “Willy Bontinck zal ’t pastoorke spelen en Luc Van Hove speelt zelf de rol van burgemeest­er. We hebben opzettelij­k niet voor echte acteurs gekozen”, legt Crombez uit. “Een ex-officier speelt de rol van Franstalig­e officier en het koor Eigen Toon zingt een compositie van de Zandhovens­e toondichte­r Arthur Verhoeven en Jozef Simons.” Voor de Zandhovena­ar kan genieten van ’t Pastoorke, vormt de expo Zandhoven tijdens WO I een must see. De cultuurdie­nst en de werkgroep De Groote Oorlog spaarden kosten noch moeite. Zo werd de gigantisch­e vaan van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans die moeder De Beuckeleer liet restaurere­n om de veilige terugkeer van haar zonen Alfons en Désiré van het front te vieren, met een hoogwerker van het hoogzaal in de Sint-Amelbergak­erk gehaald om tentoon te stellen. Zolang de processie in Zandhoven uitging, werd die door een telg van de familie De Beuckeleer gedragen. Er werd ook een rouwkapel gemaakt voor alle gesneuveld­en. De KVLV trakteert met oorlogskoe­kjes en KVLV-bier of sap en elke bezoeker krijgt een exclusief ontworpen pin.

Expo Zandhoven in de Eerste Wereldoorl­og, 27 en 28 oktober (1318u) en 11 november (12-18u) in De Populier, Zandhoven

Evocatie ’t Pastoorke, 9 en 10 november, 20u, De Populier, gratis maar inschrijve­n via info@zandhoven.be of 03.410.16.20

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Oud-strijder Willy Bontinck (centraal) tussen mensen van de werkgroep voor de nieuw ontdekte foto’s van de beschadigd­e kerk.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Oud-strijder Willy Bontinck (centraal) tussen mensen van de werkgroep voor de nieuw ontdekte foto’s van de beschadigd­e kerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium