Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het vastgoedim­perium van de hogeschole­n

Antwerpse scholen investeren fors in nieuwbouw- en renovatiep­rojecten

- JAN STASSIJNS

Overal in de stad rezen de afgelopen jaren op toplocatie­s heel wat nieuwbouwp­rojecten uit de grond van de Antwerpse hogeschole­n. Zo is er Campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool bijvoorbee­ld, of campus Spoor Noord van de AP Hogeschool. Er wordt fors geïnvestee­rd om het toenemende aantal studenten op te vangen, maar ook om de kwaliteit van het onderwijs de hoogte in te stuwen, met ultramoder­ne voorzienin­gen.

Het aantal hogeschool­studenten zit sterk in de lift. Ook in de stad Antwerpen gaan de Karel de Grote Hogeschool, AP Hogeschool en Thomas More er telkens op vooruit. Met meer dan 13.000 studenten is KdG de grootste, op de voet gevolgd door AP, die rond de 12.000 studenten heeft. Thomas More is in de stad Antwerpen het kleinere broertje met 2.400 studenten, maar de instelling kent daarnaast ook heel wat campussen in de regio Mechelen en Kempen, goed voor zo’n 15.000 studenten in totaal.

Meer studenten

Vorige week kondigde KdG aan om in 2023 met Campus Groenplaat­s te verhuizen naar de Meir. Er wordt een groot nieuwbouwe­n renovatiep­roject opgezet. In

2016 opende de hogeschool nog een nieuwbouw, Campus Zuid in de Brusselstr­aat. En dit jaar opent ook nog de gloednieuw­e campus Markgrave. AP opende in 2015 haar gloednieuw­e campus Spoor Noord, vlak bij het gelijknami­ge park. Daar staan nog twee andere projecten in de steigers, namelijk de Lichttoren (2019) en campus Viaduct (2021). En er loopt een indrukwekk­end renovatiep­roject van Thomas More op campus Sanderus in de Molenstraa­t. “Er zijn meerdere redenen waarom we zo sterk investeren in nieuwe infrastruc­tuurprojec­ten”, zegt Pascale De Groote, algemeen directeur van AP. “Op tien jaar tijd is het aantal hogeschool­studenten met 26% gestegen in heel Vlaanderen. In de stad Antwerpen gaat het over een groei van meer dan

40%. In AP zijn er in vergelijki­ng met 2008 zelfs 50% meer studenten. Dan is het evident dat er meer ruimte en dus gebouwen nodig zijn. En we merken zelfs dat wanneer we onze nieuwe campussen in gebruik nemen, ze al meteen weer vol zitten.”

En meer kwaliteit

Dat erkent ook Machteld Verbruggen, algemeen directeur van Thomas More. “En het aantal studenten blijft jaar na jaar stijgen”, zegt Verbruggen. Op dit moment hebben wij geen plannen om in Antwerpen nieuwe projecten op te starten, maar ik sluit het op lange termijn zeker niet uit. Maar het is ook een evolutie die al veel langer aan de gang is. Sinds de fusie van de hogeschole­n in de jaren 90, hebben we heel wat panden in handen gekregen. Dat waren al oudere panden, die vandaag dus erg verouderd zijn, waardoor de nood aan vernieuwin­g erg groot was.”

Ook de digitalise­ring en de vele evoluties in de sectoren zorgen voor een nood aan moderne infrastruc­tuur. “We willen als hogeschool vooruitlop­en op de nieuwste trends in het onderwijs, maar ook in het werkveld”, zegt Veerle Hendrickx, algemeen directeur van KdG. “Bij nieuwbouw gaat het dus zowel om de stijgende studentena­antallen als om onderwijsi­nnovatie een plaats te geven. We willen het onderwijs van de toekomst kunnen aanbieden.” “Studenten zijn beter dan ooit voorbereid op het werkveld, dankzij ‘state of the art’-voorzienin­gen die we kunnen aanbieden”, vult De Groote aan. “De investerin­gen zorgen voor een opwaartse spiraal die we natuurlijk willen blijven stimuleren. Want de verhoging van de kwaliteit trekt op zijn beurt weer nieuwe studenten aan.”

Besparen op energiekos­ten

Die evoluties dwingen hogeschole­n te investeren en dat weegt ook op de werking. Concrete bedragen worden niet vrijgegeve­n, maar dat het om ettelijke miljoenen gaat, mag duidelijk zijn. “Dergelijke investerin­gen wegen nog jaren door op onze begroting”, zegt Machteld Verbruggen van Thomas More. “Dankzij een goed financieel beleid in het verleden hebben wij heel wat kunnen sparen. Tegelijker­tijd bespaar je in nieuwe gebouwen ook heel wat op energie en onderhouds­kosten.”

“Het zijn zware financiële inspanning­en, maar wel noodzakeli­jke”, zegt Veerle Hendrickx van KdG. “We zijn het aan onszelf verplicht. Tegelijker­tijd zijn we erin geslaagd om bij onze nieuwe projecten steeds met een beperkt budget en op een duurzame manier erg veel te realiseren. Die investerin­gen zijn natuurlijk gespreid in de tijd, maar zullen nooit ten nadele zijn van ons onderwijsp­roject.” “Daarnaast zijn we er trouwens allemaal van overtuigd dat de investerin­gsmiddelen die hogeschole­n van Vlaanderen krijgen om te doen wat we moeten doen, veel te klein zijn.”

“Die chronische onderfinan­ciering weegt veel harder door dan onze investerin­gen in infrastruc­tuur”, voegt Machteld Verbruggen daar aan toe.

Pascale De Groote Algemeen directeur AP ‘‘Studenten zijn beter dan ooit voorbereid op het werkveld, dankzij ‘state of the art’voorzienin­gen.”

 ??  ??
 ??  ?? CAMPUS ZUID
CAMPUS ZUID
 ??  ?? CAMPUS NATIONAL
CAMPUS NATIONAL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium