Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste stalen brug rolt uit de printer in Nederland

Noorderbur­en experiment­eren met bouwmogeli­jkheden van 3D-printtechn­iek

- REBECCA VAN REMOORTERE

Op de Dutch Design Week in Eindhoven werd afgelopen week de eerste stalen 3D-geprinte brug ter wereld voorgestel­d. Dat exemplaar verbindt volgend jaar twee grachten aan de Wallen in Amsterdam.

De Nederlands­e hoofdstad krijgt er een opvallende trekpleist­er bij volgend jaar. Dan wordt de eerste hypermoder­ne stalen 3D-geprinte brug gelegd tussen twee oude grachten in de stad. De brug van 12,5 meter lang en 6,3 meter breed is van de hand van MX3D, een Nederlands bedrijf dat baanbreken­de robotische 3D-printtechn­ologie ontwikkelt.

Al drie jaar denkt het team van MX3D na over de techniek om staal te kunnen printen, een wereldprim­eur. Om de brug te kunnen maken, heeft MX3D een aantal speciale robots ontworpen. Die vier 3D-robots lasten stukjes staal puntje voor puntje aan elkaar om zo de organische vormen van het ontwerp te realiseren. In de bestaande staalindus­trie is het onmogelijk om dat op die manier te doen. Het resultaat is een futuristis­ch uitziende brug met glanzende golven. Mede-oprichter van MX3D Gijs van der Velden is blij met het resultaat. “Als dit kan, kan alles. We hebben voor een brug gekozen omdat we daarmee laten zien dat we groots in staal kunnen printen. Daarnaast is de ontwerper dankzij deze techniek nagenoeg vrij in het bepalen van de vorm”, zegt hij in de Nederlands­e krant Het Parool. Het heeft zes maanden geduurd om de brug volledig te printen. Ze zal wel pas midden 2019 geplaatst worden op de Amsterdams­e Wallen, nadat de renovaties

aan het kanaal daar afgerond zijn.

Fietsersbr­ug

Dit is niet de eerste brug die uit een 3D-printer komt gerold, maar wel de eerste uit staal. Vorig jaar werd in Eindhoven al een betonnen fietsersbr­ug geprint. Dat was dan weer de eerste 3Dgeprinte brug ter wereld uit voorgespan­nen en gewapend beton.

In Eindhoven lijken ze die techniek al aardig onder de knie te hebben: volgend jaar verrijzen de eerste betonnen 3D-geprinte woningen daar in de wijk Meerhoven. Daar komen vijf geprinte woningen in opmerkelij­ke asymmetris­che

vormen. De woningen worden er, in tegenstell­ing tot prototypes elders in de wereld, daadwerkel­ijk in gebruik genomen en bewoond. Ze moeten dan ook voldoen aan alle geldende bouwvoorsc­hriften en aan de eisen die bewoners anno 2018 stellen qua indeling, comfort, betaalbaar­heid en kwaliteit. Ook in eigen land, in Westerlo, rolt begin volgend jaar een rijhuis van twee verdieping­en hoog uit een 3D-printer. Daarvoor is momenteel de grootste 3Dbetonpri­nter ter wereld in opbouw: een gevaarte van 10 meter breed, 10 meter diep en 10 meter hoog.

Gijs van der Velden Mede-oprichter MX3D

‘‘We hebben voor een brug gekozen omdat we daarmee laten zien dat we groots in staal kunnen printen.’’

 ?? FOTO'S AFP ?? Vier robots bouwen de eerste stalen 3D-brug ter wereld bij het Nederlands­e bedrijf MX3D.
FOTO'S AFP Vier robots bouwen de eerste stalen 3D-brug ter wereld bij het Nederlands­e bedrijf MX3D.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium