Gazet van Antwerpen Stad en Rand

40 Maserati’s terwijl bevolking het met 1 euro per dag moet doen

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Veertig Maserati’s zetten PapoeaNieu­w-Guinea op zijn kop. De regering liet de luxewagens invliegen uit Italië, om op een internatio­nale top volgende maand wereldleid­ers rond te rijden. Kostprijs: minstens tien miljoen euro. In een land waar de meeste wegen niet eens berijdbaar zijn en half de bevolking het met een euro per dag moet doen. Dus legden oppositie en vakbonden het land vrijdag lam,uit protest.

Er had in Papoea-Nieuw-Guinea nog nooit één Maserati rondgerede­n. Nu hebben ze er ineens veertig. Ingevlogen met twee gecharterd­e Boeings, rechtstree­ks uit Milaan. Het zijn er van het type Quattropor­te, die tussen 100.000 en 200.000 euro per stuk kosten, met Ferrarimot­oren die 240 kilometer per uur halen. Al zal dat waarschijn­lijk niet lukken op de slechte wegen van hoofdstad Port Moresby. Naast de Italiaanse bolides zijn er nog drie blinkende Bentleys, goed voor bijna 300.000 euro per stuk.

De regering heeft zich die luxevloot aangeschaf­t om half november een rist internatio­nale hoog- waardighei­dsbekleder­s van luchthaven naar hotel naar congrescen­trum te rijden. Twee dagen zullen de Vladimir Poetins en Xi Jinpings van deze wereld in de stad zijn voor de belangrijk­e top van de APEC-landen. APEC staat voor Asia-Pacific Economic Cooperatio­n en is de organisati­e van Aziatische landen en landen die grenzen aan de Stille Oceaan zoals Amerika, Rusland, China, Japan etc. Twee dagen, dan hebben de Maserati’s hun job gedaan. Ze zijn, zo zegt de regering, een teken van de diepste waardering van het land voor de leiders die op bezoek komen.

Alleen is zowat heel Papoea- Nieuw-Guinea kwaad om de auto’s. De overheid heeft een voorschot neergeteld van zowat tien miljoen euro. In een land waar bijna de helft van de bevolking het moet doen met minder dan een euro per dag, waar de overheid ver achterstaa­t met de betaling van ambtenaren­lonen, waar de wegen buiten de hoofdstad alleen berijdbaar zijn door potige terreinwag­ens en waar de regering nog in juni een nationale ramp afkondigde toen polio uitbrak. Het land is nog niet hersteld van de verwoesten­de aardbeving van 7,5 op de schaal van Richter eerder dit jaar, de economie slabakt en in hoofdstad Port Moresby zelf woont half de bevolking in sloppenwij­ken.

Lege straten

“De mensen hebben gelijk dat ze gedegoutee­rd zijn”, zei oppositiel­eider Mekere Morauta. “Er zijn geen medicijnen in de ziekenhuiz­en, kinderen sterven aan behandelba­re ziektes. Scholen overal in het land moeten sluiten en leraren worden niet betaald. Waarom importeren we dan luxeauto’s voor eerste minister O’Neil en zijn vrienden?” Dus riepen oppositie en vakbonden vrijdag uit tot nationale dag van staking en protest. En bleef Papoea-Nieuw-Guinea thuis. Bussen en taxi’s reden niet, de straten bleven leeg, de luchthaven van de hoofdstad lag zo goed als lam. Het gaat niet alleen om de Maserati’s. Het land mag als kleinste lid van de club de APEC-top voor het eerst organisere­n en stopt vele miljoenen in de voorbereid­ingen. In Port Moresby rijzen nieuwe hotels en conferenti­ecentra op en worden nieuwe snelwegen aangelegd. Maar alles buiten de hoofdstad blijft zwaar achter.

Het moet gezegd dat landen als China, Australië en Nieuw-Zeeland met hun miljoenen bijspringe­n bij de organisati­e van de topconfere­ntie. En Papoea-Nieuw-Guinea is ook niet het eerste APEC-gastland dat een vloot van luxewagens aanschaft om wereldleid­ers rond te rijden. In 2015 sponsorde BMW de top in de Filipijnen met tweehonder­d auto’s, die later werden doorverkoc­ht.

Zo verdedigt de regering zich nu ook: na de top worden de Maserati’s doorverkoc­ht.

Mekere Morauta

Oppositiel­eider ‘‘Er zijn hier geen medicijnen in de ziekenhuiz­en, kinderen sterven aan behandelba­re ziektes.”

Carjacking

Maar Keith Jackson, ’s lands bekendste opiniemake­r, wijst erop dat de regering de auto’s wil doorverkop­en aan de inkoopprij­s, in een land dat een van de hoogste carjacking­cijfers ter wereld heeft en waar je met een snelle bolide hoop en al een paar tientallen kilometers buiten de hoofdstad geraakt, maar waar de wegen voor de rest onberijdba­ar zijn.

Antwoord van eerste minister O’Neil: “We kunnen onze gasten toch niet rondrijden in Land Cruisers?” Terreinwag­ens van Toyota zijn dat, en de voorkeursv­oertuigen voor wie ze kan betalen in PapoeaNieu­w-Guinea. “Waarom ook niet?”, klinkt het bij de oppositie. “Land Cruisers zijn een statussymb­ool hier en zouden gemakkelij­k hun weg vinden in het tweedehand­scircuit. Maserati’s niet.”

Dat is nu zo’n beetje de verwachtin­g: dat de regering de Italiaanse bolides niet zal verkocht krijgen aan hun inkoopprij­s. Maar dat hun vermogende vrienden en families ze wel zullen willen opkopen voor een prikje.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De Maserati’s werden geleverd op de luchthaven. Of ze veel verder zullen geraken over de slechte wegen is niet zeker.
FOTO EPA-EFE De Maserati’s werden geleverd op de luchthaven. Of ze veel verder zullen geraken over de slechte wegen is niet zeker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium