Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lang strafblad en grote fan van Trump

56-jarige man, verdacht van het sturen van bompakkett­en naar Clintons en Obama, gearrestee­rd

- EVITA NEEFS, KARIN DE RUYTER

In Florida is een 56-jarige man gearrestee­rd die ervan verdacht wordt bompakkett­en te hebben gestuurd aan critici van president Trump. Op een van de verzonden omslagen werd een vingerafdr­uk van hem gevonden. Voor Trump was het aanleiding om nog eens flink uit te halen naar de media die alleen oog hadden voor dat ‘bom-gedoe’.

De zoektocht naar de verzender of verzenders van de bompakkett­en aan prominente Democraten en critici van president Trump leidde vrijdag tot de arrestatie van Cesar Sayoc.

De 56-jarige Sayoc werd opgepakt in Florida. Hij heeft een lang strafblad, gaande van diefstal over drugs en fraude tot dreigen met een bomaanslag. Op de kiezerslij­sten staat hij geregistre­erd als Republikei­n. Daarnaast is hij bekend als een groot bewonderaa­r van Trump. Op een van de verzonden omslagen werd een vingerafdr­uk van hem gevonden, en mogelijk is er ook DNA dat hem linkt aan twee van de bompakkett­en.

Op zijn Facebookpa­gina postte Sayoc foto’s van zichzelf op een Trump-rally of met een pet met het opschrift Make America Great Again. Zijn bestelwage­n hangt vol met stickers als CNN sucks of foto’s van Hillary Clinton met een schietschi­jf over haar hoofd getekend. De FBI onderschep­te gisteren nog andere verdachte pakjes. In totaal werden er nu al dertien gevonden. Eén werd gisteren in Florida ontdekt en was bestemd voor de Democratis­che senator Cory Booker van New Jersey. Een ander werd in New York gevonden en was geadressee­rd aan de gewezen directeur van de inlichting­endiensten, James Clapper. Ook een derde pakje werd onderschep­t voor het zijn bestemmeli­ng, de Democratis­che senator Kamala Harris uit Californië kon bereiken.

Voor de president was het aanleiding om nog eens flink uit te halen naar de media die alleen oog hadden voor dat “bom-gedoe”, terwijl “de Republikei­nen het zo goed doen in de peilingen” en in de staten waar al gestemd kon worden. “Wat er nu gebeurt, komt heel ongelegen”, vond Trump. “Het breekt het momentum van de Republikei­nen.”

Woensdag had Trump de bommen nochtans op presidenti­ële wijze veroordeel­d. Hij riep de Amerikanen op tot eenheid en om “een duidelijke, sterke en niet mis te verstane boodschap te sturen dat politiek geweld niet thuishoort in de VS”. Maar oud-directeur John Brennan van de CIA, een van de doelwitten, legde de schuld vlakaf bij Trumps retoriek, die “de gevoelens opjut die nu vermoedeli­jk zijn uitgemond in politiek geweld”. Trumps reactie was een echo van die van enkele uiterst-rechtse mediafigur­en die meteen links met de vinger wezen. De bommencamp­agne had volgens hen “veel weg van de false flag-tactieken van linkse militanten die weten dat ze aan de verliezend­e hand zijn”.

Beschuldig­ing

Op het internet wordt de angst opgepookt voor “een woedende menigte” Trump-haters die een bedreiging vormen voor de president en zijn aanhangers. Het is volgens The New York Times een centraal onderdeel van de Republikei­nse strategie om kiezers naar de stembus te lokken. Ook radioprese­nta- tor en pro-Trump twitteraar Bill Mitchell is van oordeel dat het echte doelwit “de politieke macht van de Republikei­nen” is.

58 jaar cel

Andere bestemmeli­ngen van een verdachte zending waren gewezen president Barack Obama, gewezen vicepresid­ent Joe Biden, oud-minister van Justitie Eric Holder, Bill en Hillary Clinton, miljardair en Democratis­ch geldschiet­er George Soros, gouverneur Andrew Cuomo, de Californis­che politici Maxine Waters en Kamala Harris, de krant The San Diego Union-Tribune, de New Yorkse kantoren van nieuwszend­er CNN, en acteur Robert de Niro. Geen van de bommen ontplofte.

De gearrestee­rde Cesar Sayok wordt nu beschuldig­d van het transport van explosieve­n over deelstaatg­renzen, het illegaal verzenden van explosieve­n, de bedreiging van voormalige presidente­n en andere mensen, de bedreiging van communicat­ielijnen tussen deelstaten en geweld tegen federale agenten. Daarvoor kan hij tot 58 jaar cel krijgen.

President Trump ‘‘De media hebben enkel oog voor dat ‘bom-gedoe’ terwijl de Republikei­nen het zo goed doen in de peilingen. Het breekt hun moment.’’

 ?? FOTO REUTERS ?? CNN, eerder het doelwit van de bommenlegg­er, volgde de arrestatie op de voet. Op de wagen van de man staan slogans als CNN sucks.
FOTO REUTERS CNN, eerder het doelwit van de bommenlegg­er, volgde de arrestatie op de voet. Op de wagen van de man staan slogans als CNN sucks.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Cesar Sayoc.
FOTO EPA-EFE Cesar Sayoc.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium