Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Is het afgeven van uw vingerafdr­uk voor op de identiteit­skaart een kwestie van privacy of van veiligheid?

-

Niets te vrezen

Deze maatregel is een goede zaak. Het is geen inbreuk op de privacy, maar een middel om identiteit­sfraude en criminalit­eit te bestrijden. Wie niets te verbergen heeft, moet niet vrezen voor misbruik van het systeem. George Orwell is nog veraf.

KOEN SMETS

Cyberveili­gheid

Het probleem is niet de vingerafdr­uk die wordt opgeslagen, maar alle andere informatie die daarbij komt. Hoe meer informatie over ons wordt bijgehoude­n, hoe meer ook op straat kan belanden. Alle data kunnen worden gekraakt. De veiligste data zijn nog altijd de data die niet worden opgeslagen. Zelfs ‘geautorise­erde personen’ springen soms slordig om met inloggegev­ens, of verspreide­n ongewild informatie. Dat kan je nooit voorkomen, tenzij je de informatie gewoon niet bijhoudt.

PETER D’HOLLANDER

Valse paspoorten

Zij die er problemen mee hebben, hebben waarschijn­lijk wat te verbergen. Een bijkomend pluspunt is dat het zo moeilijker is om valse paspoorten te maken.

ALEXANDRA MAES

Overal camera’s

Ik vind dit een inbreuk op mijn privacy. Tegenwoord­ig weten ze alles via zendmasten, sociale media, ANPR-camera’s en parkeermet­ers. Welke privacy bestaat er nog? MOHAMED OUALI

Beter dan handtekeni­ng

Een vingerafdr­uk kan een identiteit­skaart beter ‘eigen’ maken dan een handtekeni­ng. Ook ons paspoort is van een afdruk voorzien. Het heeft lang geduurd voordat de SIS-kaart werd afgeschaft en die gegevens op onze identiteit­skaart te vinden zijn. Hoelang zal het nog duren om onze bloedgroep op de chip van de identiteit­skaart te hebben? Zo is die onmiddelli­jk vindbaar wanneer de nood het hoogst is.

GUNTHER BOCKLANDT

Legerdiens­t

Toen ik in 1981 mijn legerdiens­t deed, werden er ook vingerafdr­ukken afgenomen bij de keuring in het Klein Kasteeltje. Geen haan die daar toen naar kraaide. Niets te verbergen? Dan was er geen probleem. WERNER BRUYNINCKX

Sociale media

Ik zou niet weten waarom ik mijn vingerafdr­uk niet zou afgeven als dit de veiligheid bevordert. Ik heb niks te verbergen. En wat de privacy betreft: ik heb de indruk dat diegenen die daar het meeste over roepen, allemaal actief zijn op de sociale media. Denken deze mensen nu echt dat zij privacy hebben, als ze daar deel van uitmaken? STAF WAUTERS

Vreselijk bang

Dit gaat mij veel te ver. Stel dat er ooit een extremisti­sch ingestelde partij aan de macht komt, dan kan je jezelf nooit meer redden. De vergelijki­ng is snel gemaakt met de lijsten van goedbedoel­ende joodse mensen vroeger. Dat maakt me echt vreselijk bang. En nee, ik heb niets te verbergen, maar dat zal me in slechte tijden niet helpen als mijn mening niet overeenkom­t met die partij. Gezien de wereldwijd­e polarisati­e lijkt een minimum aan beschermin­g mij niet overdreven.

MARIA CHRISTINA DE RIDDER-VAN PUTTE

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / RINK HOF ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / RINK HOF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium