Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ianthe Tavernier en Free Souffriau: van iconische agentes tot musicalste­rren

Free Souffriau en Ianthe Tavernier, iconische politieage­ntes en musicalact­rices

-

Ze beseften het zelf niet, maar hun CV’s lijken wel identiek. En ook deze herfstvaka­ntie doen Free Souffriau (38) en Ianthe Tavernier (30) hetzelfde: uw (klein)kinderen vermaken in de betere sprookjesm­usical. Free speelt Pippi Langkous, Ianthe schittert in Hans en Grietje. “Vreemd dat onze paden elkaar nog nooit kruisten.” Dames, jullie zijn allebei jong begonnen in de musicalwer­eld en populair geworden als politieage­nte in respectiev­elijk Mega Mindy en De Buurtpolit­ie. En nog op televisie maakten jullie allebei een uitstekend­e beurt in Steracteur, Sterarties­t. Wat een parallelle­n... Free: Nu je het zegt! Daar hadden we zelf nog niet bij stilgestaa­n. Onze carrières ogen hetzelfde, alleen ben ik dubbel zo oud (lacht).

Ianthe: Maar nee, ik ben ook al 30 intussen!

Free: Maar ook al hebben we hetzelfde traject, we kennen elkaar niet echt. We speelden ook nog nooit samen.

Ianthe: Ik heb van jou anders zowat alles gezien: van Daens in het theater tot Mega Mindy op tv. Ik keek naar je op, je was mijn grote voorbeeld. Als kind was ik al bezig bij Studio 100 toen jij daar de grote rollen speelde.

Free: Vreemd dat onze paden elkaar nog nooit kruisten. We hebben ook dezelfde stemkleur, en ik denk dat we allebei snel gevraagd worden voor de rol van de brave prinses. Terwijl het voor mij best wat stoerder mag zijn.

Ianthe: Ik heb ook liever meisjes met een stevig kantje.

Dan zijn jullie blij dat de sprookjesm­usicals tegenwoord­ig minder zeemzoet zijn dan vroeger?

Free: Gelukkig is dat geëvolueer­d, ja. Prinsessen zijn niet meer zo naïef als vroeger. Het blijft natuurlijk een prinses en er is altijd een slechte heks in de buurt, dus er moet contrast zijn. Maar dat betekent niet dat het saai hoeft te zijn. Ianthe: Ik vind het een uitdaging om van Grietje toch een stoere griet te maken. Om te zoeken naar de grenzen van dat personage. Dat deed ik vorig jaar ook al in De Kleine Zeemeermin.

Free: Die zeemeermin heeft een rebels randje. En dat is zeker ook het geval bij Pippi.

Free, jij herneemt met Pippi de rol die je vorig jaar ook speelde. Pippi Langkous is al helemaal geen braaf prinsesje.

Free: Ik denk niet dat Pippi een prinses zou willen zijn. Het is een ondeugend meisje, dat spreekt tot de verbeeldin­g. Pippi steekt bijvoorbee­ld schaamtelo­os haar tong uit. Het is tijdloos plezant, net daarom genieten al zoveel generaties van haar.

Ianthe: Ik zag je vorig jaar al Pippi spelen. Zo plezant! Als Pippi binnen een jaar of tien nog eens gespeeld moet worden, mogen ze mij altijd vragen!

Da’s niet voor meteen, Ianthe, want vanaf zondag speel je Grietje. Waarom moeten Free en de rest van Vlaanderen naar jou komen kijken?

Ianthe: Grietje is een stoer meisje. En net als ik een beetje een betweter. Ik hou van meisjes met ballen. Grietje hangt wel vast aan haar broer, maar het is heel plezant om samen te spelen met Wout Verstappen. We hebben het oude verhaal in een eigentijds jasje gestopt. Zo’n opfrisbeur­t is nodig, anders kan het snel vervelend worden.

Free: Zitten jullie in een kooi? En wordt er dan een botje door de tralies gestoken?

Free Soufriau Actrice ‘‘Ik blijf de rest van mijn leven Mega Mindy. Ianthe blijft Floor. Het beste wat we kunnen doen is die rol omarmen.’’

Ianthe: Nee, bij ons is het een takje. We hadden dat eerst zelfs over het hoofd gezien. Door nieuwe elementen toe te voegen, loop je het gevaar oorspronke­lijke dingen te vergeten. Maar het zit dus toch in de voorstelli­ng.

Free: Oorspronke­lijk was dat dus een menselijk botje. Als je er goed over nadenkt, waren sprookjes best wel gruwelijk.

Ianthe: Zo eng wordt het niet. We gaan voor een leuke, eigentijds­e voorstelli­ng. Net als bij Roodkapje vorig jaar zitten er verschille­nde verwijzing­en in naar andere sprookjes.

Free: Misschien kan ik ook eens bij jullie komen meespelen als Pippi? (lacht)

Jullie namen allebei deel aan het kijkcijfer­kanon Steracteur, Sterarties­t, waarin jullie géén rol moesten spelen. Hoe groot was de impact daarvan op jullie carrière?

Free: Op het moment zelf is daar veel om te doen, maar mensen vergeten dat ook weer snel. Het kan impact hebben, maar het hangt ervan af wat je er zelf mee doet. Kijk bijvoorbee­ld naar wat Stan Van Samang heeft bereikt. Zelf was ik blij met mijn deelname: die heeft me als Free Souffriau op de kaart gezet.

Ianthe: Bij mij is het nog geen jaar geleden. Ik vond het fijn om mee te maken, al werd ik toen een beetje geleefd. Het programma viel samen met de repetities voor De Kleine Zeemeermin, dus ik leefde op adrenaline. De drukte was toen zo groot dat ik na afloop toch even het gevoel had in een zwart gat te vallen. En het is niet dat de wereld plots aan mijn voeten ligt sinds Steracteur, Sterarties­t.

De rol in Hans en Grietje heb ik gewoon na een auditie gekregen. Maar mensen weten nu tenminste wie Ianthe Tavernier is. Ik ben niet meer alleen Floor van De Buurtpolit­ie.

Bij jou is het De Buurtpolit­ie, bij Free was het Mega Mindy. Allebei cultseries bij jong en oud. Vrezen jullie dat het publiek jullie met die rollen blijft vereenzelv­igen?

Free: Die stempel is onvermijde­lijk. Ik blijf de rest van mijn leven Mega Mindy. Ianthe blijft Floor van De Buurtpolit­ie.

Daar raken we niet van af. Het beste wat we kunnen doen is de rol omarmen en er dankbaar voor zijn. Ik ben echt heel fier op Mega Mindy. Dat ben jij toch ook op jouw werk, Ianthe? Nadeel van zo’n stempel is dat we vaak niet meer de kans krijgen om iets anders te laten zien. Alsof we niets anders kunnen. Dat is zonde, maar typisch voor ons landje.

Ianhe: Ik zit nog steeds in De Buurtpolit­ie, maar natuurlijk wil ik tonen dat ik meer kan. Daarom doe ik er zoveel mogelijk dingen naast.

Free: We mogen onszelf en ons vak niet te serieus nemen. Dit is entertainm­ent. En daar moeten we samen met het publiek van genieten.

Ook al betekent dat alweer werken in de vakantiepe­riode.

Free: Zolang er geen kinderen waren, was dat niet erg. Nu ik mama ben, ben ik selectieve­r. Het is soms moeilijk, maar Wolf (10) en Lola (8) weten zich wel bezig te houden. En anders stuur ik ze op kamp (lacht).

Ianthe: Ik ben 30, maar eigenlijk zelf nog een kind. Om me heen zie ik dat iedereen een gezinnetje begint. Ik wil dat ook ooit, maar nu nog niet. Ik ben nog niet klaar om mama te zijn. Maar ooit ga ik met mijn kroost naar musicals kijken! GUY VAN VLIET Hans en Grietje, vanaf 28/10 in de Antwerpse Stadsschou­wburg. Speellijst op www.musichall.be Pippi Langkous, op 1/11 en 2/11 in zaal Elckerlyc. Info: www.elckerlyc.be

 ??  ??
 ?? FOTO'S KRIS VAN EXEL, VTM ?? Grietje en Pippi Langkous, alias Ianthe Tavernier en Free Souffriau. “Vreemd dat onze paden elkaar nog nooit kruisten.” Rechts: als agentes in De Buurtpolit­ie en Mega Mindy.
FOTO'S KRIS VAN EXEL, VTM Grietje en Pippi Langkous, alias Ianthe Tavernier en Free Souffriau. “Vreemd dat onze paden elkaar nog nooit kruisten.” Rechts: als agentes in De Buurtpolit­ie en Mega Mindy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium