Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maar wie verzet belangrijk­ste klok van Antwerpen?

Op zoek naar de man die de belangrijk­ste klok van Antwerpen verzet (en die bijna niemand kent)

- GREG VAN ROOSBROECK

U draait dit weekend net als iedereen de klok een uurtje terug. Dat doet ook de belangrijk­ste klok van de stad Antwerpen, die van de OnzeLieve-Vrouwekath­edraal op de Handschoen­markt. Volautomat­isch zelfs. Of toch meestal...

De zoektocht naar de verantwoor­delijke die het uurwerk van de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal bedient, heeft veel weg van de queeste naar de Rechtvaard­ige Rechters, het sinds 1934 verloren paneel van het veelluik Lam Gods uit de Gentse Sint-Baafskathe­draal. Niemand weet wie de persoon in kwestie is. Laat staan dat iemand weet waar die uithangt.

Het begint met een mailtje naar de mensen achter de website van dekathedra­al.be. Eens mens moet tenslotte ergens beginnen. Maar dat zet een radarwerk in gang dat zelfs de grootste klok ter wereld, die van de Abraj Al Bait-toren in Mekka, groen van jaloezie zou maken.

In totaal worden we een kleine twintig keer doorverbon­den. En flipperen we van onder meer het Vleeshuis over de pastoor naar de torengidse­n. Inclusief een telefonisc­he tussenstop op het bisdom van Antwerpen en het kabinet van de Antwerpse schepen van Cultuur. Na meer dan een week komen we uit bij wie we moeten zijn: Hugo Kegelaers. Nochtans heeft de 61-jarige Kegelaers een naam als een – komt ie – klok: naast een gespeciali­seerde firma is hij de enige die het uurwerk van de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal kan en mag bedienen.

Wekkerradi­o

Kegelaers is sinds 2010 “Werkleider Technisch Onderhoud”, zoals dat mooi heet. In vooraansta­ande Antwerpse gebouwen zoals het MAS en het Vleeshuis verzorgt hij de interventi­es die niet onder contract staan bij een gespeciali­seerde firma, zoals een deurklink herstellen of een televisie tegen de muur hangen. Maar hij was ook jarenlang gebouwbehe­erder van de Kathedraal. En dat betekent ook de verantwoor­delijkheid over het uurwerk.

“Stel jezelf er niet te veel bij voor”, waarschuwt Kegelaers op de Handschoen­markt, net voor hij aan de 615 trappen tellende klim naar boven begint. “Ik vergelijk het systeem dat de torenklok regelt graag met een wekkerradi­o. Met een simpele druk op de knop kun je het uur verzetten. Als dat al nodig zou zijn, want sinds 1990 gebeurt alles automatisc­h, aangestuur­d door de atoomklok van het Duitse Mainflinge­n, nabij Frankfurt. Daardoor gebeurt ook het overzetten van zomertijd naar wintertijd helemaal vanzelf.”

Met een kater

De taak van de aimabele Kegelaers klinkt al meteen een pak minder romantisch. Het torenuurwe­rk van de Kathedraal dateert van 1786, geplaatst door ene Pieter Van Hoof. In de daaropvolg­ende honderden jaren moest een daarvoor aangeduide technieker de gigantisch­e wijzerplat­en met behulp van een groot tandwiel handmatig veranderen. Voor de automatise­ring in 1990 was dat nodig ook. De klok van de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal liep toen dagelijks een volle minuut voor. “Vaak werd dat gedaan door jonge gasten die snel de toren van de Kathedraal konden beklimmen”, zegt Kegelaers. “Maar die jonge gasten durfden al eens een pint te veel te drinken de avond voordien. Waardoor ze met een kater tachtig meter naar boven moesten. Onnodig te zeggen

Hugo Kegelaers Klokverant­woordelijk­e

“De job werd vroeger gedaan door jonge kerels die al eens een pint te veel dronken. Natuurlijk kwamen die boven lijkbleek aan.”

dat sommige van die jongens lijkbleek bovenkwame­n.”

Kegelaers weet nog dat zijn voorganger, Robert Van Mele, ooit een keer in de wijzerplaa­t moest klimmen om het onding weer in gang te krijgen. “Ook dat is intussen niet meer nodig”, zegt hij. “We hebben een contract met een gespeciali­seerde firma die zulke herstellin­gen komt uitvoeren.”

Mankemente­n

Toch is Kegelaers, die ook 25 jaar technieker was voor het Stedelijk Onderwijs, zo nu en dan broodnodig. “Het gebeurt dat de klok op de toren een minuut of twee achterloop­t. Dan is het aan mij om naar boven te klimmen en met een druk op de knop het uurwerk weer juist te zetten. Je hoort dan een zachte klik, het bewijs dat de vier wijzers buiten

tegen de toren verplaatst zijn.”

Ook vier jaar geleden liep het mis, toen een van de wijzers op de vier wijzerplat­en was blijven hangen. “Een inwoner van de stad had het opgemerkt”, weet Kegelaers nog. “Ik ben meteen naar boven gegaan om het uur te verzetten met het computertj­e, maar dat lukte niet. Het was een probleem met de wijzerplaa­t zelf. Ik heb de gespeciali­seerde firma moeten bellen.”

Elektricit­eit

Het haast mythische computertj­e dat de Antwerpena­ar van het juiste uur voorziet, is maar een paar vierkante centimeter groot en heeft inderdaad veel weg van een wekkerradi­o. Het staat in een klein torenkamer­tje op 80 meter hoogte, samen

met de speeltromm­el die het automatisc­he klokkenspe­l van de OnzeLieve-Vrouwekath­edraal aanstuurt. Er staat een bureautje waar hersteller­s van dat klokkenspe­l tijdens de lunch konden schuilen tegen de snijdende hoogtewind. En er staat een lavabo, waar diezelfde hersteller­s de handen konden wassen na een reparatie.

Het computertj­e zelf heeft een groen scherm waarop het uur, de datum, de dag en wat functies staan. Een paar doordeweek­se drukknopje­s stellen Kegelaers in staat om het zaakje juist te zetten, mocht dat nodig zijn dit weekend. “Maar nogmaals: die kans is klein”, zegt Kegelaers. “Zelfs als de elektricit­eit zou uitvallen, is er geen enkel probleem. De computer weet dat en zal het uur helemaal zelf juist zetten.”

Nostalgie

De klokverant­woordelijk­e draait uit nostalgie nog een keer aan het handmatige tandwielsy­steem dat de met alcohol benevelde jongeren honderd jaar geleden ook moesten bedienen. Of hij in de nacht van zaterdag op zondag niet voor alle zekerheid zal kijken of de wijzers van de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal de veranderin­g naar de wintertijd goed doorstaan hebben? “Dat is niet nodig. Als de wijzers het niet goed doen, horen we dat snel van de Antwerpena­ar. En dan is het aan mij om weer naar boven te klauteren.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Ook de belangrijk­ste klok van Antwerpen wordt deze week een uurtje verzet.
FOTO PATRICK DE ROO Ook de belangrijk­ste klok van Antwerpen wordt deze week een uurtje verzet.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? klok dat de klok Het computertj­e automatisc­h verzet.
FOTO PATRICK DE ROO klok dat de klok Het computertj­e automatisc­h verzet.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Hugo Kegelaers op “zijn” kathedraal­toren.
FOTO PATRICK DE ROO Hugo Kegelaers op “zijn” kathedraal­toren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium