Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Great Old rekent ook tegen Waasland Beveren op man in vorm Lior Refaelov

Israëliër gaat van overbodig bij Club Brugge naar sterkhoude­r bij Great Old

- GERT GYSEN, STIJN DRUANT, BART LAGAE

Een jaar lang kwam hij amper aan de bak bij Club Brugge. Maar al meteen na zijn transfer heeft hij een grote impact op het spel van Antwerp. Lior Refaelov is de dirigent van het nieuwe voetballen­de Antwerp. “Ik ben altijd gelukkig als ik op het veld sta.”

Lior Refaelov bij Antwerp. Zeven wedstrijde­n gespeeld, drie goals, twee assists. Dat is nu al even goed als heel vorig seizoen bij Club Brugge, toen hij twee keer scoorde en drie assists afleverde. Maar dat is niet zo moeilijk. Refaelov werd sinds de komst van Ivan Leko naar Club Brugge amper gebruikt. In het begin van het seizoen maakte de Israëliër nog regelmatig zijn opwachting. Maar na de Europese uitschakel­ing tegen AEK Athene gooide Leko zijn systeem om en had hij geen plaats meer voor Refaelov. Het begin van een verstandho­uding die steeds moeizamer liep. “Leko bleef maar zeggen dat hij voor mij geen plaats had, terwijl ik vond dat ik overal kon spelen. Op het einde waren we geen vrienden meer”, zei Refaelov daar deze week over in Sport/Voetbal Magazine.

Ivan Leko vertelde gisteren dat het niets met de voetballen­de kwaliteite­n van Refaelov te maken had. “Ik ben niet verrast door zijn goede prestaties bij Antwerp”, klinkt het. “Want Rafa is een zeer goede voetballer. Het is ook een goede kerel om mee te werken. Alleen was het voor een type als hem moeilijk om in ons systeem te functioner­en. Maar ik ben blij dat ik hem opnieuw kan zien genieten. Ik ga ervan uit dat we hem tegen zullen komen in Play-off 1.”

De juiste beslissing­en

Een vertrek bij Club was onvermijde­lijk. Op 30 augustus tekende Refaelov een contract bij Antwerp, maar op dat moment denkt iedereen nog dat het wel een tijdje zal duren voor de 32jarige Israëliër er zal staan. Maar niets is minder waar. Al bij zijn eerste invalbeurt op Anderlecht is hij goed voor een assist. Een speeldag later scoort hij bij zijn eerste basisplaat­s. En dat allemaal in de eerste achttien minuten in het shirt van Antwerp. Intussen is Refaelov een bepalende figuur voor de Great Old. Met een topprestat­ie tegen Lokeren vorig weekend als voorlopig hoogtepunt.

Maar hoe speelt hij dat klaar, er zo snel staan na een jaar waarin hij amper gespeeld had? Refaelov had toch de reputatie van een blessurege­voelige speler die niet veel volume aankan? Toen hij net tekende, vertelde Refaelov al dat

hij een bovengemid­delde fysieke test had afgelegd bij Antwerp. “Ik heb in Brugge een erg goede en scherpe voorbereid­ing gehad”, vertelde hij zaterdag na de wedstrijd. “Want ik wist dat ik ergens een nieuwe ploeg zou vinden. Daar pluk ik nu de vruchten van. Ik had bij Antwerp ook meteen een klik met de staf én de spelers. Aan mij om nu te blijven doorduwen en op dezelfde manier verder te gaan. Want enkel werken zal blijven lonen.”

Dat laatste is geen loze uitspraak van Refaelov. Hij weet hoe snel het mis kan gaan. “Vorig seizoen was het lastigste uit mijn carrière. Maar ik ben altijd positief gebleven, want ik wist dat de goede momenten zouden weerkeren. Ik moest enkel de juiste beslissing­en nemen, en dat heb ik ook gedaan”, lacht hij.

Blijven groeien

Vandaag heeft de aanwezighe­id van Refaelov op de Bosuil zelfs het DNA van Antwerp veranderd. Van werkmansvo­etbal naar mooier spel, zoals vorige week tegen Lokeren.

“De coach is slim en ervaren. Hij probeert altijd een systeem te hebben voor de spelers die hij voorhanden heeft”, zegt Refaelov. “Vorig seizoen was dat nog een ploeg die vooral hard werkte, fysiek speelde en goed verdedigde. Dat mogen we niet vergeten, want mede dankzij die manier van werken staat Antwerp nu nog een stapje verder. Dit jaar hebben we meer de bal. Hopelijk kunnen we zo blijven groeien, want in het tweede deel van de competitie moeten we er echt staan.” Intussen voelt Refaelov zich ook op privévlak al helemaal thuis in Antwerpen. Aanvankeli­jk pendelde hij nog tussen het West-Vlaamse Loppem en Deurne, maar sinds kort heeft hij een huis gevonden in Brasschaat en zitten zijn kinderen op een school in het centrum van Antwerpen, waar ze zelfs een uur per week Hebreeuws krijgen. Maar ze spreken onderling wel Nederlands en ook Refaelov begrijpt de voertaal. Hij voelt zich dus goed bij Antwerp. “Ik ben altijd gelukkig als ik op het veld sta.”

‘‘Ik heb bij Club Brugge een goede voorbereid­ing gehad en daar pluk ik nu de vruchten van.’’ Lior Refaelov Speler Antwerp

‘‘Ik ben niet verrast door zijn prestaties. Ik ga er ook van uit dat we hem tegen zullen komen in Play-off 1.’’ Ivan Leko Trainer Club Brugge

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium