Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geheime opnames en privédetec­tive “Wij hebben de omerta doorbroken”

Ook in 1976 staat voetbalwer­eld in rep en roer: coach La Louvière probeert Berchemspe­lers om te kopen

- JAN BARTOSIK

Tony Goossens

Ex-Berchem

“We zijn nadien lang nagekeken door heel wat Belgische voetballer­s, want wij hadden geklikt.”

Net zoals de voorbije weken wordt het voetbalnie­uws in 1976 beheerst door een omkoopscha­ndaal. In opdracht van La Louvière-coach Jef Jurion proberen enkele voetballer­s vier collega’s van Berchem Sport, waarmee de club in een degradatie­strijd verwikkeld is, om te kopen.

In een rustige wijk in Aartselaar woont de ‘Zwarte panter van het Rooi’, zoals de geel-zwarte spionkop zijn doelman Tony Goossens vroeger liefkozend noemde. Hij speelde na veertien seizoenen Berchem Sport nog voor Anderlecht en Antwerp en was de eerste speler die in 1976 benaderd werd door La Louvière. Een enveloppe met 50.000 Belgische frank zou hij krijgen, als hij er mee voor zorgde dat de Waalse club won in het Ludo Coeckstadi­on.

“We streden met vier clubs tegen de degradatie naar tweede klasse”, herinnert Goossens zich. “Berchem, La Louvière, Racing Mechelen en Beringen. Eddy Caers, die daarvoor nog bij Berchem had gespeeld maar nu in loondienst van La Louvière was, woonde niet ver van mij en stond op een avond voor m’n deur. Hij had de opdracht gekregen me 50.000 frank te geven, in ruil voor ‘een mindere match’ tegen La Louvière. We kregen in die tijd 10.000 frank van de club wanneer we wonnen, dus was 50.000 eigenlijk niet zo heel veel. Maar goed, al had hij me 200.000 frank geboden, ik was er nog niet op ingegaan. Ik zei ’m dat ik erover zou nadenken, met de bedoeling de dag erna meteen naar onze voorzitter Louis Rombouts te stappen en hem op de hoogte te brengen.”

Bandopneme­r in de planten

Goossens was echter niet de enige die bezoek kreeg. Ook bij Mike Kear, een Brit die mee het mooie weer maakte op het Rooi, stond Eddy Caers enkele dagen later aan de deur. Maar de kwieke Engelsman rook snel onraad. “Naast onze voorzitter, had ik ook Mike al op de hoogte gebracht, dus hij wist dat hij misschien bezoek kon verwachten en was dus voorbereid. Met een bandopneme­rtje verstopt in de kamerplant­en liet hij zich het voorstel uitgebreid vertellen. Met die opname zijn we dan samen terug naar de voorzitter gestapt, die meteen de voetbalbon­d heeft ingelicht.” “Rombouts besefte heel goed wat voor ons als spelers de consequent­ies waren, want wij waren de eersten die de omerta in het voetbal hadden doorbroken. Het was natuurlijk niet de eerste poging om spelers om te kopen. We zijn nadien trouwens lang nagekeken door heel wat Belgische voetballer­s want wij hadden geklikt. Maar dat deerde ons niet, we wilden die smeerlappe­n niet laten winnen.”

Privédetec­tive

Met de geheime opname trok het Berchembes­tuur naar de Belgische voetbalbon­d. Daar besloten ze het spelletje mee te spelen. “Ik moest La Louvière laten weten dat ik bereid was de match te verliezen en mocht verder geen contact meer opnemen”, vertelt Goossens. “De voetbalbon­d heeft toen, zonder dat ik daarvan op de hoogte was, een Antwerpse privédetec­tive, die zich uitgaf voor mijn oom, 25.000 frank laten ophalen. De rest zou La Louvière na de wedstrijd betalen. Tijdens die match, die we trouwens met 1-2 verloren, was iedereen argwanend. We wisten dat naast Mike en mezelf ook nog twee andere ploeggenot­en benaderd waren door Jacques Roelandt, die bij Beveren speelde, de vorige club van Jurion. Zou een van ons zich toch hebben laten omkopen? Niet dat er op het veld toen zaken zijn gebeurd die niet koosjer leken, maar toch, iedereen was achterdoch­tig. Toen ik na de wedstrijd coach Jef Jurion tegenkwam, deed hij teken hem te volgen. Ik ben wijselijk doorgestap­t en deed alsof ik hem niet zag.” Met de drie punten op zak en nog steeds in de waan dat de Berchemkee­per gezwicht was voor het geld, trok La Louvière huiswaarts. Een dag later ontplofte de bom. “Wie de pers had getipt, geen idee, maar plots stonden alle kranten in België vol over het omkoopscha­ndaal en de bewijslast die de voetbalbon­d tegen La Louvière had verzameld.”

De Waalse club, die zich sportief had gered, werd veroordeel­d tot een degradatie naar tweede klasse en een zware boete. Spelers Eddy Caers en Jacques Roelandt en coach Jef Jurion, die gedurende zijn carrière 64 keer Rode Duivel was, werden tijdelijk van de bondslijst­en geschrapt. En Tony Goossens? Die versierde vijf jaar later een transfer naar Anderlecht, dat toen hij er in loondienst was - aan spelen kwam hij weinig tot niet toe - de Uefa Cup won.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Tony Goossens, de ‘Zwarte panter van het Rooi’.
FOTO WALTER SAENEN Tony Goossens, de ‘Zwarte panter van het Rooi’.
 ?? FOTO RR ?? Ploegfoto met Tony Goossens (keeper, rechts in ’t zwart) en Mike Kear (vierde van links, bovenste rij).
FOTO RR Ploegfoto met Tony Goossens (keeper, rechts in ’t zwart) en Mike Kear (vierde van links, bovenste rij).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium