Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lutgart Simoens is eerste ereburger van de gemeente

Bekende radiostem ontvangt oorkonde en nieuw ontworpen aandenken

- FILIP SPOELDERS

In het bijzijn van haar familie werd Lutgart Simoens in het oud-gemeentehu­is uitgeroepe­n tot de allereerst­e ereburger van Edegem. “Ik ben de gemeente heel erkentelij­k dat ik dit op mijn oude dag mag ontvangen”, reageerde Simoens.

Nadat Lutgart Simoens (90) afgelopen zomer het Ereteken van de Vlaamse Gemeenscha­p had mogen ontvangen, groeide het initiatief bij de Edegemse gemeentera­ad en Paul Van Deuren, die de biografie van Lutgart Simoens schreef, om haar tot ereburger te benoemen. “Paul droeg de kandidatuu­r van mevrouw Simoens voor en aangezien Edegem nog geen ereburger had, was dit hét moment om geschieden­is te schrijven”, sprak burgemeest­er Koen Metsu (N-VA), waarna Simoens een oorkonde en een pas ontworpen aandenken van de gemeente kreeg. Zelf wijt Simoens deze levenswijs­heid aan haar kans om een kwarteeuw het radioprogr­amma Vragen Staat Vrij te hebben mogen presentere­n. “Ik heb alles te danken aan de radio. Ik heb duizenden brieven ontvangen voor dit programma. Ik leerde daaruit dat je moet luisteren naar de mensen en respect moet hebben voor andere standpunte­n.” Simoens, die geboren werd in Ieper, kwam in 1961 naar Edegem. “Nadat ik mijn loopbaan bij Radio Kortrijk had begonnen, waren we al eerder in het Antwerpse komen wonen omdat mijn man bij AgfaGevaer­t werkte. Toen moest de vrouw de man nog volgen”, lachte ze.

Het aandenken zal een mooie plaats in haar woning krijgen. “Ik ben blij en het ontroert me ook dat jullie aan mij gedacht hebben op mijn oude dag. Ik had dit nooit verwacht. En de eerste ereburger zijn, is toch een unicum”, besloot Lutgart Simoens.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Lutgart Simoens met haar aandenken.
FOTO FILIP SPOELDERS Lutgart Simoens met haar aandenken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium