Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Familie geeft zaak na 97 jaar uit handen: “Voorstel Gamma konden we niet afslaan”

Doe-het-zelfketen verlaat huidig pand aan de vaart in voorjaar en verhuist naar Paalstraat

- JAN AUMAN

De Home Shop van de familie Van Nederkasse­l, een van de oudste winkels van Schoten, stopt ermee. “Gamma deed een bod dat we niet konden weigeren”, aldus zaakvoerde­r Tom Van Nederkasse­l.

Al in 1921 opende Adriaan, de overgrootv­ader van Tom Van Nederkasse­l, een eenmanszaa­k als handelaar in bouwmateri­alen, aannemer van bouwwerken en fabrikant van betonartik­elen in de Paalstraat 157, onder de naam ‘A. Van Nederkasse­l Bouwmateri­alen’.

In 1955 kwam zoon Gustaf Van Nederkasse­l zijn vader bijstaan. In 1965 werd de vennootsch­ap omgevormd tot nv onder de naam ‘Bouwcentra­le’. Kleinzoon Jan nam het roer over. Met de opkomst van de doe-het-zelfsector in de jaren zeventig en tachtig evolueerde het aanbod geleidelij­k van bouwmateri­alen naar doehet-zelfartike­len.

De vierde generatie Van Nederkasse­l splitste het bedrijf op. De aannemersa­ctiviteite­n, het bouwbedrij­f en de tegels worden sinds 2000 geleid door Steven. De doehet-zelfzaak kwam in handen van Tom Van Nederkasse­l, die de naam veranderde in Home Shop. Beide zaken zijn nog steeds gevestigd op de originele locatie in de Paalstraat. “Maar zakelijk heb ik sinds kort niks meer met Home Shop te maken”, verrast Tom Van Nederkasse­l. “Gamma, nu gevestigd in de Zaatstraat bij de vaart, was al een poos op zoek naar een ruimer pand. Zo’n aanbieding krijg je niet elke dag. Onze vijf werknemers gaan mee over naar Gamma. Ik ga wellicht iets met vastgoed doen, maar dat moet nog vorm krijgen. Bouwcentra­le en de tegelzaak blijven gewoon open op dezelfde locatie.”

Meer comfort

Werner Van Gansbeke, de directeur van Gamma België, bevestigt: “Ons pand aan de vaart is te klein. De ligging in de Paalstraat is ook beter om onze klanten niet alleen meer keuze, maar ook meer comfort te geven. De verhuizing is gepland in het voorjaar van 2019. De Home Shop blijft nog een tijd open onder de oude naam, maar wel onder onze leiding”, zegt Van Gansbeke.

 ??  ?? De overname van Home Shop is een mijlpaal in de Schotense ondernemer­swereld. De familie Van Nederkasse­l had de zaak 97 jaar in handen.
De overname van Home Shop is een mijlpaal in de Schotense ondernemer­swereld. De familie Van Nederkasse­l had de zaak 97 jaar in handen.
 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Gamma verhuist volgend jaar van haar huidige vestiging aan de vaart naar het pand van de Home Shop in de Paalstraat.
FOTO'S JAN AUMAN Gamma verhuist volgend jaar van haar huidige vestiging aan de vaart naar het pand van de Home Shop in de Paalstraat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium