Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jubilerend­e Gezinsbond zoekt jong bloed

-

Negentig jaar al bestaat de Gezinsbond in Sint-Job. Dat wordt dit weekend gevierd met tweemaal negentig minuten ontbijten. Een heuglijk moment dus, maar tegelijker­tijd trekt gewestelij­k afgevaardi­gde Betty Goossens aan de alarmbel.

“Willen we de kaap van 100 halen, dan zal er toch verjonging moeten komen in het bestuur. Het is moeilijk om jonge gezinnen naar activiteit­en te krijgen. Nochtans kan de Gezinsbond dé motor zijn om jonge gezinnen bij elkaar te brengen in de gemeenscha­p waar ze wonen”, gelooft Betty. Dat is nochtans heel anders geweest. In de gloriejare­n, tussen 1971 en 2005, waren onder meer de Vakantiesp­elen op de Hogeweg legendaris­ch. Voor de volwassene­n was er een aflossings- koers. “Dat was de verdienste van Karl Claes. Samen met Staf Gysbreghts kwam hij in 1971 in het bestuur. Karl begon met de Vakantiesp­elen en Staf met de Snippers.”

Betty begrijpt wel dat het aanbod voor jonge gezinnen nu veel uitgebreid­er is dan vroeger. “Destijds telde Sint-Job drieduizen­d inwoners. Dan was het makkelijke­r om cohesie te creëren, de toenmalige Bond van Grote en Jonge Gezinnen was een hechte groep. Het bevolkings­aantal is intussen meer dan verdubbeld. Er zijn heel wat inwijkelin­gen die geen band hebben met het dorp.” Is de rol van de Gezinsbond lokaal dan wat uitgespeel­d? “De kinderoppa­sdienst is erg succesvol. Ook de aanplantin­g van het geboortebo­s op De Merel in 2016 was een succes.” Nu zondag is het feest. Zo’n 150 eters schuiven aan de ontbijttaf­el aan in de refter van basisschoo­l Maria Middelares in Sint-Job. Deze tiende editie krijgt een extra feestelijk tintje.

Betty Goossens Afgevaardi­gde Gezinsbond ‘‘Willen we de kaap van 100 halen, dan zal er toch verjonging moeten komen.’’

 ?? FOTO GEZINSBOND ?? De Vakantiesp­elen van de bond waren legendaris­ch.
FOTO GEZINSBOND De Vakantiesp­elen van de bond waren legendaris­ch.
 ?? FOTO ELKE LAMENS ??
FOTO ELKE LAMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium