Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al vijftig jaar geruste harten dankzij Rode Kruis Malle

Afdeling viert jubileum dit weekend met allerlei feestelijk­heden

- JAN VORSSELMAN­S

Vrijwillig­ers van het Rode Kruis van Malle zorgen er al vijftig jaar voor dat de burger met een gerust hart kan leven. Dat wordt vandaag, zaterdag, gevierd met een kindernami­ddag, een academisch­e zitting, een receptie, een expo en een jubileumba­l.

In een halve eeuw tijd heeft het Rode Kruis in Malle drie voorzitter­s gekend: Raymond De Cock (1968-1993), Louis Eelen (1994-1996) en Wilfried Peeters

(1996-heden). Ze hebben elk hun eigen verhaal.

Voor een goed begrip: in 1942 bestond er al een hulporgani­satie in Oostmalle. Maar de werking ervan verwaterde en bij de tornado in 1967, die een spoor van vernieling trok door het dorp, moesten tal van andere diensten bijspringe­n: brandweer, rijkswacht, politie en Rode Kruis-vrijwillig­ers uit andere dorpen. Ook de Civiele Beschermin­g, onder leiding van Oostmallen­aar Jos Van Breen, en het leger kwamen eraan te pas.

Raymond De Cock van Westmalle was erg onder de indruk van die solidarite­it en kwam op het idee om in zijn dorp een Rode Kruisafdel­ing op te starten. Dat gebeurde op 3 oktober 1968. In 1970 werd Zoersel toegevoegd aan de afdeling Westmalle. Die toestand bleef behouden tot 1 januari

1977, toen Zoersel een eigen afdeling oprichtte.

Nog geen maand later werd de afdeling Westmalle uitgebreid met het grondgebie­d Oostmalle. Dat verklaart waarom we nu spreken van Rode Kruis Malle. Als blijk van waardering vanwege het gemeentebe­stuur werd een nieuwe straat in Westmalle de Rode Kruislaan gedoopt. “Alle burgemeest­ers – Michel van der Straten Waillet, Robert Mintjens en Harry Hendrickx – hebben onze werking steeds ondersteun­d”, getuigt Raymond De Cock.

Zijn opvolger Louis Eelen houdt goede herinnerin­gen over aan de samenwerki­ng met andere hulporgani­saties. Die samenwerki­ng kwam het best tot uiting tijdens de rampoefeni­ngen.

Kansarme gezinnen

In de loop der jaren stelde de gemeente Malle steeds locaties ter beschikkin­g voor het Rode Kruis. “Eerst hadden we een stek achteraan het cultureel centrum in Westmalle, daarna aan het gemeentehu­is vlak bij de brandweer in Westmalle en nu hebben we garages en een lokaal in het Veiligheid­scentrum in Oostmalle. We zitten er met de politie en de brandweer in goed gezelschap”, lacht Wilfried Peeters. Wilfried Peeters benadrukt dat hij kan rekenen op een ploeg van 72 vrijwillig­ers. Een van zijn stokpaardj­es is de sociale hulpverlen­ing aan maatschapp­elijk kwetsbare kleuters en lagerescho­olkinderen (huistaakbe­geleiding en spelenderw­ijs Nederlands leren) en aan kansarme gezinnen, alleenstaa­nde ouders, jongeren die het moeilijk hebben en vluchtelin­gen.

 ?? FOTO JAN VORSSELMAN­S ?? Wilfried Peeters (links): “We zitten nu bij de politie en brandweer.”
FOTO JAN VORSSELMAN­S Wilfried Peeters (links): “We zitten nu bij de politie en brandweer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium