Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Postbodes strijden tegen eenzaamhei­d

-

In Liverpool, de Londense wijk New Malden en de wijk Whitby in North Yorkshire in GrootBritt­annië hebben postbodes voorlopig een extra taak gekregen: naast de post bezorgen ze ook een dosis compassie. De postbodes worden verwacht om vragen te stellen aan de bewoners, om zo te peilen naar hun gevoel van eenzaamhei­d.

Groot-Brittannië voert de strijd tegen eenzaamhei­d op. In januari werd er zelfs een minister voor bevoegd. En in Liverpool, New Malden en Whitby loopt nu het project ‘Safe and Connected’ om eenzaamhei­d heel lokaal te bestrijden. Daarvoor worden de postbodes ingezet.

De bedoeling is dat zij tijdens hun dagelijkse ronde even de tijd nemen om een paar vragen te stellen aan vooral de oudere bewoners bij wie ze post leveren. De antwoorden voeren ze op hun tablet in en belanden zo bij een buurtorgan­isatie van vrijwillig­ers die daaruit moeten opmaken of de persoon in kwestie zich eenzaam of geïsoleerd voelt. Daarop proberen de vrijwillig­ers die personen te linken aan de juiste hulporgani­saties.

Epdidemie

In onder meer Liverpool is bijvoorbee­ld de organisati­e The Cares Family actief. Die koppelt jonge buurtbewon­ers aan oudere buren om hen te helpen met klusjes, of gewoon om hen gezelschap te houden. Het postbodepr­oject loopt nu op drie plaatsen tot juni volgend jaar. Als het positief geevalueer­d wordt, krijgt het een vervolg op meer plaatsen in het land.

Volgens de Britse premier Theresa May heerst er een heuse eenzaamhei­dsepidemie in GrootBritt­annië. Niet minder dan negen miljoen Britten geven aan zich regelmatig alleen te voelen.

 ?? FOTO RR ?? De postbode, uw vriend!
FOTO RR De postbode, uw vriend!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium