Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geheim van superkrach­tige spindraad eindelijk ontrafeld?

Amerikaans­e wetenschap­pers zeggen stap dichter bij industriël­e imitatie te zijn

- HANS OTTEN

Er gebeurt wereldwijd veel onderzoek naar, maar toch zijn wetenschap­pers er nog altijd niet in geslaagd om de zijden draad van spinnen na te maken. Maar Amerikaans­e onderzoeke­rs zeggen nu toch een belangrijk­e sleutel in handen te hebben.

U kent ze wel, de straffe uitspraken over de sterkte van spindraden: sommige vezels zijn tot vijf keer sterker dan staaldraad, waardoor een spinnenweb met de dikte van een pen al een vliegtuig of trein zou kunnen vangen. De combinatie van sterkte, rekbaarhei­d en biologisch­e afbreekbaa­rheid doet dromen van een heleboel mogelijke toepassing­en.

En toch slagen wetenschap­pers er niet in om de zijden draad na te maken. Onderzoeke­rs van de universite­it van San Diego zeggen nu ontrafeld te hebben hoe de draad zich binnenin de spin voorvormt. Biochemicu­s Tom Gheysens van de UGent houdt zich ook bezig met het spinragond­erzoek.

Is spindraad dan echt zo sterk?

Spindraad is inderdaad erg sterk omdat hij veel meer energie kan absorberen dan eender welk synthetisc­h materiaal. Dat brengt ook met zich mee dat hij veel elastische­r is dan andere materialen. Dat heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Er wordt wel eens gezegd dat men kogelvrije vesten van spindraad wil maken omdat het materiaal zo licht is. Zo’n vest van zijdedraad zou de kogel inderdaad stoppen, maar door zijn elasticite­it zou je de kogel (met vest en al, red.) toch in je lijf krijgen.

Wat zijn de toepassing­smogelijkh­eden?

Er zijn er massa’s. Zo is men volop bezig om de samenstell­ing van spindraad te gebruiken in biomateria­len en natuurlijk­e polymeren. Er zijn enorm veel biomedisch­e toepassing­en. Op dit moment ontwikkelt men spindraad om kraakbeen te herstellen of om er zenuwpezen van te maken.

Waaruit bestaat zo’n draad dan?

Uit hele lange en gestructur­eerde eiwitten. En dus niet uit kleine, functionel­e eiwitten zoals je die in een menselijk lichaam tegenkomt. Die eiwitten zijn te vergelijke­n met collageen (lijmvormen­d eiwit in bindweefse­l, red.),

maar zijn nog veel groter en sterker. Het zijn bovendien de enige eiwitten die uitgeschei­den worden en g e bruikt worden los van het lichaam van het organisme. Dat maakt de verschille­n met de andere eiwitten zo groot, maar tegelijk zo interessan­t.

Niet elke spindraad is even sterk?

De sterkste draad is de ankerdraad, waarmee de spin zich beveiligt tegen vallen wanneer ze haar web maakt. Dat is de draad die voor wetenschap­pers het interessan­tst en het makkelijks­t te melken is. De andere draden, zoals cocondrade­n en loopdraden, zijn veel kleiner en daarom minder makkelijk te oogsten bij een spin.

Alle spinsoorte­n produceren spindraad, maar het zijn niet de enige dieren die dat doen. Ook de zijdeworm en sommige mieren, kreeftjes en bijen produceren zijde. Opvallend is dat al die zijdes onafhankel­ijk van elkaar geëvolueer­d zijn. Dat wil zeggen dat de natuur op verschille­nde momenten bij verschille­nde organismes op hetzelfde uitwendige eiwit is uitgekomen. Dat zorgt ook voor heel wat verschille­nde eiwitsamen­stellingen. Zelfs binnen de soort kunnen er verschille­n zijn. Het hangt zelfs af van het dieet van het dier. Als een spin alleen vliegen eet, heeft haar draad andere eigenschap­pen dan bij een spin die vooral sprinkhane­n eet. Het is erg adaptief.

Als de natuur het zo dikwijls kan, waarom kunnen wij dan geen spindraad maken?

De hele kleine eiwitten zijn makkelijk na te maken, zoals nu volop in de biotechnol­ogie gebeurt. Maar het eiwit van spindraad is twintig tot honderd keer langer. Dat betekent dat de parameters om die eiwitten te vouwen veel moeilijker juist te krijgen zijn. Het is heel gemakkelij­k om grote hoeveelhed­en van het eiwit buiten de spin te krijgen, maar je weet niet wat er zich allemaal in een spinnenlic­haam afspeelt om het zo te maken. Wat de Amerikaans­e onderzoeke­rs nu bekend maakten, ziet er heel mooi uit, maar het is af te wachten of ze hun claim kunnen waarmaken.

Het is niet de eerste keer dat zo’n claim gebeurt, en toch zijn we er nog altijd niet achtergeko­men. In Amerika heeft de firma Bolt Threads blijkbaar wel een methode gevonden om de eiwitten van spinnenzij­de te produceren. Maar ook zij ondervinde­n problemen om de juiste aminozuurs­equenties te vinden.

Tom Gheysens Biochemicu­s UGent ord ‘‘Spindraad wordt al gebruikt om kraakbeen te herstellen of zenuwpezen te maken.’’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium