Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb de structuur van hier nodig”

-

Erwin Bauwens (43) liep in 1998 hersenscha­de op toen een kneedbom ontplofte in zijn gezicht. De kruitdeelt­jes zitten nog steeds onder zijn huid. Sinds een achttal jaar woont hij beschut in Sint-Antonius (Zoersel) in een huis van PC Bethanië, maar elke voormiddag komt Erwin naar de dagverpleg­ing. “Ik mag hier niet weg van mijn moeder. Ze heeft schrik dat het dan opnieuw mis gaat met mij.”

Erwin is een interessan­te man om mee te praten. Hij is ook vlot in de omgang, hoewel hij zelf zegt dat hij zijn vriendscha­ppen en contacten probeert te beperken, omdat het anders te druk wordt in zijn hoofd. In zijn muziek vindt hij een uitlaatkle­p. Erwin studeerde piano aan de muziekscho­ol van Wijnegem en Schilde en won al een award in Los Angeles, vertelt hij.

Hij is zelf niet zo’n schrijver. Daarom is zijn verhaal in het boek opgenomen als stripverha­al, gemaakt door een student van de LUCA School of Arts die met Erwin kwam praten. “Beelden zeggen soms meer dan woorden”, vindt Erwin, die heel tevreden is met het resultaat.

“Ik ben opgegroeid in Hoboken bij mijn grootvader, die een commando

was in de Tweede Wereldoorl­og”, vertelt Erwin. “Dat agressieve van wat hij in de oorlog had meegemaakt, speelde een rol in mijn opvoeding. Ik geraakte er helemaal door gefascinee­rd.” Erwin volgde een opleiding tot bakker-patissier en werkte naar eigen zeggen ook even in die sector. Toen hij een jonge twintiger was, raakte hij zwaargewon­d bij het plaatsen van een zelfgemaak­te semtex-bom in een auto in Antwerpen. “Ik had tijdens mijn opleiding tot bakker geleerd hoe ik dingen moest mengen. Ik heb die bom gemaakt en ze is ontploft. Niet omdat ik zo dom was om een bom in mijn gezicht te laten ontploffen, maar omdat ik wou vermijden dat diegene voor wie de bom bestemd was gewond raakte. Eigenlijk heb

Erwin Bauwens Patiënt ‘‘Dat agressieve van wat mijn grootvader in de oorlog had meegemaakt, speelde een rol in mijn opvoeding.’’

ik dus iemand het leven gered”, zegt Erwin met uitgestrek­en gezicht.

De wereld redden

Soms heeft Erwin nog de neiging om de wereld te moeten redden. “De bankencris­is, de aanslagen van Bin Laden: ik heb dat allemaal voelen aankomen en willen verhindere­n. Ik had psychosen en heb in Bierbeek en Stuivenber­g gezeten. Dat ik bij de ontploffin­g ook hersenscha­de opliep, hebben ze jaren later ontdekt. Pas hier in Zoersel ben ik helemaal thuisgekom­en. In de voormiddag kom ik tot 12u naar PC Bethanië voor mijn therapie, in de namiddag ga ik naar huis om muziek te componeren. Ik houd mij vooral bezig met het latin-genre. Je kan mijn nummers via iTunes downloaden. Soms ga ik bij vrienden op bezoek.”

Erwin heeft in het centrum niet zo veel contact met medepatiën­ten. “Ze willen de prikkels in hun hoofd beperken, het is uit zelfbesche­rming”, legt verpleegku­ndige Werner Peinen uit.

Dat zijn leven nu gevat is in vijf bladzijden stripverha­al, vindt Erwin wel cool. Hij wil niet meer weg uit Zoersel. “Ik weet altijd waar ik naartoe kan gaan, dit is mijn haven. De verplegers en de mensen kennen mij. Er wordt rekening gehouden met mijn verhaal. Die structuur is belangrijk. Als ze mij niet zeggen dat ik mijn medicatie moet pakken, vergeet ik het soms. Hier zorgen ze ervoor dat ik altijd een voorschrif­t heb.” Hoewel hij geen lezer is, wil Erwin Een kwestie van tijd zeker lezen. Hij is een estheet. Als de fotograaf hem wil portretter­en aan de buffetpian­o en hem vraagt om op een plastieken stoel met armleuning plaats te nemen, weigert Erwin. “Bij zo’n piano hoort een pianokruk, geen armleuning”, zegt hij. Erwin beent weg. Vijf minuten later verschijnt hij met een zwartgelak­te kruk, om er zelfbewust recht in de lens kijkend op plaats te nemen, als de artiest die hij uiteindeli­jk ook wel is.

 ??  ?? Erwin Bauwens aan de piano, op de juiste kruk.
Erwin Bauwens aan de piano, op de juiste kruk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium