Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom Jinnih Beels nationaal voorzitter van sp.a kan worden

- WIM DAENINCK

Sp.a is de burgemeest­erssjerp in zowat alle centrumste­den kwijtgespe­eld. Voorzitter John Crombez hangt in de touwen. De Vlaamse sociaaldem­ocraten hebben – nog maar eens – nood aan een nieuw verhaal. Binnen de partij kijken almaar meer ogen richting Jinnih Beels. Maar kan de Antwerpse ex-commissari­s die klus wel klaren?

16 augustus 2018. “Als het slecht zou gaan in de steden, stopt het voor mij.” John Crombez verbaast vriend en vijand door zijn lot als sp.a-voorzitter te verbinden aan de verkiezing­suitslag van 14 oktober. De sociaaldem­ocraten hebben dan nog burgemeest­ers in Gent, Brugge, Leuven, Oostende, Vilvoorde en Lommel. Vandaag redt enkel de minzame Mohamed Redouani in Leuven de meubelen. In Brugge en Lommel ging de sjerp naar CD&V. In Gent kleurt die sjerp allicht groen, in Vilvoorde overspeeld­e Hans Bonte zijn hand en in Oostende komt liberaal Bart Tommelein in beeld, nu Groen de Stadslijst van Johan Vande Lanotte uit de coalitiege­sprekken heeft geknikkerd. Een nieuwe opdoffer voor Crombez, die de onderhande­lingen naar zich toe had getrokken. Nadat hij zijn troepen met hangende schouders naar een weinig florissant verkiezing­sresultaat had geleid, werd hij in de koningin der badsteden ook nog eens royaal in zijn hemd gezet. Ondertusse­n groeide ook het ongenoegen binnen zijn partij. “Als Crombez wil voortploet­eren, dan is dat zijn zaak”, aldus Louis Tobback, daags na de verkiezing­en. En Hans Bonte deed er afgelopen weekend nog een schepje bovenop: “De decumul (door Crombez in 2016 ingevoerd, red.) is de grootste masochisti­sche maatregel uit de geschieden­is van onze partij.”

John Crombez afgeservee­rd. De exit lijkt onvermijde­lijk. Maar wie vult zijn schoenen?

Binnen sp.a gaan almaar meer stemmen op om politiek neofiet Jinnih Beels als nationaal boegbeeld uit te spelen. Verrassend, aangezien de Antwerpse ex-commissari­s als ’verruiming­skandidate’ niet eens een partijkaar­t op zak heeft. Maar er zit wel degelijk een logica achter die verzuchtin­g.

Een nieuwe smoel

De Vlaamse socialiste­n hebben nood aan een smoel. De partij heeft zich de voorbije decennia al zo vaak heruitgevo­nden, dat niemand nog weet waar ze nu eigenlijk voor staat. Het intellectu­ele discours van de generatie Stevaert - Vandenbrou­cke Janssens pakt geen verf meer. Die kiezers liepen bij bosjes naar de groenen. John Crombez is doctor in de economisch­e wetenschap­pen. Dat kleurde zijn betoog en kon de klassieke achterban, al jarenlang meer gecharmeer­d door de duidelijke, harde taal van Vlaams Belang en later N-VA, niet terugwinne­n. Met parlements­leden als Joris Vandenbrou­cke (Gent) of Meryam Kitir (Genk) heeft sp.a kwaliteit in huis, maar landelijke uitstralin­g hebben die niet. En vooral: ze hebben geen vuil onder de nagels.

Jinnih Beels heeft dat wel. Ze is combattief en spreekt de taal van de straat. Zoek in haar interviews naar wollige redenering­en of academisch taalgebrui­k, je zult ze niet vinden. Van haar kun je geloven dat ze ‘een van ons is’, in tegenstell­ing tot de onderling inwisselba­re maatpakken en deux

pieceskes die de politieke banken doorgaans bevolken.

Haar dada, veiligheid, is per definitie een nationaal thema. Vanuit haar praktijker­varing als commissari­s en veiligheid­sadviseur kan ze geloofwaar­dig in debat gaan met opponenten als De Wever of Francken.

Geen vieze ziekte

Jinnih Beels heeft bovendien een uitgesprok­en links profiel. Beschouwt dat linkszijn niet als een vieze ziekte die je maar beter onbesproke­n laat, zoals heel wat partijgeno­ten dat wel doen. En daar ligt ruimte. Zeker nu Groen meer en meer in bad gaat met N-VA en Open Vld, kan dat zowel nieuwe als oude kiezers aantrekken.

En niet onbelangri­jk: ze ‘plakt’ op het scherm. Dat heb je of dat heb je niet. Een mediagenie­k uiterlijk en een aangenaam stemtimbre zijn in deze tijden van 45 seconden-retoriek meer dan meegenomen. Binnen sp.a groeit de schare kameraden die denkt, of minstens hoopt, dat ze die intrinsiek­e kwaliteite­n kan verzilvere­n als nationaal voorzitter. Maar is er meer dan één maar.

Veel potten heeft Beels in Antwerpen op 14 oktober niet gebroken. De sociaaldem­ocraten haalden in de metropool met haar op kop 11,4%. Tel daar de stemmen van CD&V bij op (6,8%) en je zit nog mijlenver van de score van 28,6% die de Stadslijst met beide partijen behaalde in 2012. Tien procent ongeveer, en laat dat nu net de winst zijn die Groen op 14 oktober boekte.

En toch. Niemand weet hoe zwaar het pak slaag zou zijn geweest zonder Jinnih Beels als lijsttrekk­er. Zelfs de Antwerpse burgemeest­er, in deze een onverdacht­e bron, liet zich al ontvallen dat sp.a mét haar zeker drie procent heeft goedgemaak­t. Wanneer het niet gaat over veiligheid, Stroomplan of war on drugs, bleek haar dossierken­nis in de verkiezing­sdebatten niet al te groot. Als nationaal voorzitter moet je op meer dan één terrein beslagen ter ijs komen en sta je constant in de spotlights. Elke blooper wordt genadeloos uitvergroo­t en afgestraft. Dat wordt dus studeren, en zorgen dat je een veel sterkere omkadering hebt dan nu het geval is.

Schotten slechten

De hamvraag lijkt ons of Jinnih Beels, wars van haar drive en overtuigin­g, de kracht, de ervaring en het draagvlak kan vinden om haar partij door de transitie heen te leiden naar een afgelijnd en duidelijk progressie­f verhaal. Daarvoor moet je de schotten slechten tussen de verschille­nde baronieën die nog steeds de dienst uitmaken binnen sp.a en die elk voor zich hun analyse maken, zich krampachti­g vastklampe­nd aan de macht binnen hun afdeling. Caroline Gennez, Bruno Tobback en nu ook John Crombez hebben er de tanden op stukgebete­n.

Of straatvech­ter Beels daar de geknipte figuur voor is, zal afhangen van de analyse die de partijtop maakt, de conclusies die ze daar aan koppelt én de interne machtsverh­oudingen. In elk geval zou het haar een geldig excuus verschaffe­n om nu eindelijk een partijkaar­t aan te schaffen.

En ach, misschien wordt het toch nog Frank Vandenbrou­cke.

Van haar kun je geloven dat ze ‘een van ons is’, in tegenstell­ing tot de onderling inwisselba­re maatpakken en deux pieceskes die de politieke banken doorgaans bevolken.

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Jinnih Beels als nationaal sp.a-voorzitter? Meer en meer ogen binnen de partij kijken in haar richting.
FOTO JIMMY KETS Jinnih Beels als nationaal sp.a-voorzitter? Meer en meer ogen binnen de partij kijken in haar richting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium