Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De comeback van twee bekakte dames met een aardappel in de keel

Alice Reijs en Ariane van Vliet blazen Ans en Wilma nieuw leven in met boek en muzikale voorstelli­ng

- DOMINIQUE PIEDFORT

Opgelet: Ans en Wilma zijn terug. Met de nieuwe voorstelli­ng Concerttan­tes en het boek Ans & Wilma verdwaald reanimeren actrices Alice Reijs en Ariane van Vliet de bekakte Hollandse dames die in 2012 het levenslich­t zagen in HetPaleis. “Ans en Wilma zeggen dingen die niemand anders durft te zeggen.”

Alice Reijs (48) en Ariane van Vliet (47) zijn de wederhelft­en van respectiev­elijk Tom Van Dyck en Koen De Graeve. Met die omschrijvi­ng hebben ze al leren leven. Maar de twee actrices hebben ook een eigen loopbaan om u tegen te zeggen.

Af en toe werken ze samen. Zo vormden ze in 2012 voor HetPaleis een duo onder de noemer Ans en Wilma, twee Hollandse dames van stand die verdwaalde­n in een bos. Goed voor een hoop gekkigheid die soms deed denken aan de heerlijke onzin van Theo & Thea zaliger. Drie jaar later belandde het duo in Ans en Wilma gestrand op een onbewoond eiland. Ook daar weerklonke­n kinderlied­jes die een pak stouter waren dan het repertoire van Gert en Samson. Daar moest méér mee gebeuren, leek het. Helaas leverde een voorzet naar Ketnet weinig of niets op. Ans en Wilma konden richting koelkast. Tot de meermaals bekroonde illustrato­r Kaatje Vermeire uit Wetteren een idee kreeg. “Kaatje acteert in het amateurcir­cuit. Zij wilde heel graag ons eerste stuk spelen met haar gezelschap. Het was heel leuk om die voorstelli­ng terug te zien, in een soort serre in Wetteren. Maar Kaatje had nog meer plannen”, vertelt Alice. “Ze probeert in haar werk altijd iets nieuws te ontdekken”, pikt Ariane in. “Ze wilde heel graag tekeningen maken voor een boek met onze teksten, dat dan zou uitkomen bij De Eenhoorn. Dat zagen we natuurlijk meteen zitten.”

“Waarna het idee kwam om Ans en Wilma zelf ook nieuw leven in te blazen. Waarom geen nieuwe voorstelli­ng maken met de liedjes uit de twee eerdere voorstelli­ngen? Zo sluit alles mooi bij elkaar aan, en kunnen de kinderen opnieuw horen hoe Ans en Wilma klinken.”

Een boek en een nieuwe show, is dat het begin van nog meer? “We hebben voor Ketnet ooit een aflevering gemaakt over Ans en Wilma in het bos, rond het thema schaamte. Dat is al bijna tien jaar geleden. Het is onze stoute droom om ooit met hen op tv te komen. Nu is er alvast deze kleine tournee. Na Borgerhout volgen nog Diksmuide, Aalst en Heusden-Zolder. Volgend jaar moet de echte tournee volgen. We hebben echt weer zin gekregen in Ans en Wilma”, meldt Alice.

VPRO-gehalte

Maar goed ook: vroeger kwamen vanuit Nederland nog Theo en Thea, Mijnheer Kaktus of De Familie Knots overgevlog­en, maar tegenwoord­ig lijkt alles voor kinderen zo braaf. “Dat VPRO-gehalte, het rare en het stoute en wat grensverle­ggende, daar hou ik erg van”, zegt Alice. “Het zou geweldig zijn mochten we dat met die twee typetjes op tv kunnen doen.”

“Ans en Wilma durven alles zeggen, dingen die niemand anders durft te zeggen”, aldus Ariane. “Als we die pruik opzetten, beginnen we vanzelf ook stoute dingen te verkondige­n. Ans en Wilma zijn gebaseerd op hoe onze kinderen toen waren. Die zeiden ook alles zomaar, zonder erbij na te denken of ze daarmee anderen kwetsten. Als je dat laat zeggen door twee bekakte dames die praten met een aardappel in de keel, dan krijg je een fijne absurditei­t.”

Al wil Alice het publiek niet afschrikke­n. “Het zijn geen pinnige wijven, hoor. Ze bezitten ook een soort kwetsbaarh­eid. Je voelt bij hen ook de grote emoties. Daarom krijgen de liedjes altijd een bepaalde thematiek mee: liefde, schaamte of doodgaan. Want Ans en Wilma kunnen niet met elkaar leven, maar evenmin zonder elkaar.”

Alice Reijs stamt uit een Noord-Brabants dorp. Ariane van Vliet groeide op in Den Haag. Zoals dat meestal gaat zijn ze met Ans en Wilma geen sant in eigen land. Al zou dat wel kunnen. “We speelden één keer in Amsterdam. De kinderen reageerden toen veel sneller op alles, ze waren zo open. In Nederland gaat het toch om een ander soort humor. Dat merkten we ook toen we met de voorstelli­ng De Hondenwei in Helmond stonden. De mensen reageerden daar heel anders. Maar we blijven natuurlijk wel aan deze kant zitten. En de belangstel­ling voor de Vlaamse golf is in Nederland nu wat voorbij. Misschien kan het boek toch wat meer in gang zetten daar.” Woensdag 7 november beleven de ‘Concerttan­tes’ hun première in de Theatergar­age in Borgerhout. Daarna kamperen de vriendinne­n nog tot 10 november in de kleine schouwburg in de Bouwhandel­straat. Het is, met alle respect, niet de Bourla of de grote zaal van HetPaleis. Omdat het duo, dat in Berchem woont, er gewoon met de fiets naartoe kan? “Het is een superleuke plek met een heel intieme sfeer”, vertelt Ariane. “Het is gewoon fijn om met deze voorstelli­ng in een kleine zaal te staan en je te laten omarmen door het publiek. Als je dicht bij de mensen zit, haast op hun schoot, dan kan je op alles direct inspelen.” Wanneer we melden dat Ans en Wilma uniek lijken wegens een gebrek aan andere geestige vrouwelijk­e duo’s, komen Alice en Ariane meteen met de Nederlands­e Plien en Bianca af. Een cabaretduo dat begon met een van de pot gerukt kinderprog­ramma en intussen via grote shows richting speelfilm is geëvolueer­d. Is dat voor hen ook een ambitie? “We proberen dit in elk geval uit te breiden. We zouden bijvoorbee­ld graag door Vlaanderen trekken om kinderen te ontmoeten, om met hen te praten rond de thema’s uit onze voorstelli­ngen.”

‘‘Ans en Wilma zijn gebaseerd op hoe onze kinderen indertijd waren. Die zeiden ook alles zomaar.’’ ‘‘Het zijn geen pinnige wijven, hoor. Ze bezitten ook een soort kwetsbaarh­eid.’’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ans & Wilma verdwaald (met cd), Alice Reijs, Ariane van Vliet en Kaatje Vermeire, De Eenhoorn, 56p. Op 30/10 en 2/11, telkens om 14u, zingen Ans en Wilma ook op de Boekenbeur­s.
Ans & Wilma verdwaald (met cd), Alice Reijs, Ariane van Vliet en Kaatje Vermeire, De Eenhoorn, 56p. Op 30/10 en 2/11, telkens om 14u, zingen Ans en Wilma ook op de Boekenbeur­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium