Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verwonderi­ng is het sleutelwoo­rd”

-

Wetenschap­per, televisiee­n theatermak­er Lieven Scheire is, samen met componist Jef Neve, ambassadeu­r van De Grote Schijn. Niet verwonderl­ijk, want de ingenieuze elektronic­a achter het mysterie boeit hem mateloos. Maar ondanks zijn technische kennis blijft voor Lieven de magie van het gebeuren helemaal intact.

Lieven, jij bent niet afkomstig van regio Antwerpen. Kende jij het Rivierenho­f?

Het Openluchtt­heater kende ik van naam en faam, maar ik was er nog nooit geweest. Het Rivierenho­f is een ontdekking voor mij, een heel aangename verrassing. Indrukwekk­end dat je zo dicht bij de stad van de complete rust in het park kan genieten.

Ben jij een natuurmens?

Ik ben opgegroeid op het platteland maar leerde als volwassene ook onze mooie Europese steden waarderen. Al heb ik de natuur wel nodig. Wonen doe ik in het groen, temeer omdat ik geïntrigee­rd ben door welke insecten en planten ik tegenkom. Maar voor avondlijke wandelinge­n in de natuur moet ik al teruggaan tot mijn tijd bij de jeugdbeweg­ing, met die erg leuke nachtspele­n die de verbeeldin­g prikkelen. Dat zal De Grote Schijn ongetwijfe­ld ook doen.

Wat kunnen de bezoekers verwachten?

Stel je het heel simpel, dan zou je kunnen zeggen: een lichtspekt­akel. Maar die omschrijvi­ng dekt de lading totaal niet. Licht is wel de essentie, want het is donker. Maar verwacht bijvoorbee­ld geen lasershow. We zien licht, ingewerkt in natuurlijk­e materialen. Alles draait om het levend maken van het bos, veeleer dan om een externe lichtshow in het bos. Het licht gaat organisch op in de omgeving, alsof het van de aard van vuurvliegj­es en glimmend mos is. Noem het een soort van poëtische denkoefeni­ng. Stel dat er van nature nog veel meer licht in de duisternis van het bos aanwezig zou zijn, hoe zou dat dan zijn? Volgens mij is verwonderi­ng hét sleutelwoo­rd van De Grote Schijn.

Kan je daar zelf nog betoverd door worden? Of ontrafel je meteen de techniek die erachter schuilgaat?

Kennis staat de betovering geenszins in de weg. Natuurkund­ige Richard Feynman, een van mijn grote helden, sprak altijd over de regenboog. Wanneer hij mensen het ontstaan daarvan uitlegde, kreeg hij vaak als reactie dat hij daarmee de magie wegnam. Integendee­l, vond hij. Ik ben het met hem eens: dat maakt het net zoveel rijker. Weten hoe de technologi­e bij De Grote Schijn werkt, is dan ook zeker geen belemmerin­g. Wanneer je in het park rondloopt, zie je trouwens niets van die techniek achter de schermen. Het lijkt alsof techniek en natuur één zijn.

Kan je De Grote Schijn ergens mee vergelijke­n?

Niet echt. Ik zie er wel aspecten van Cirque du Soleil en Tomorrowla­nd in. Die consequent­e vormgeving, waarbij zelfs de kleinste details zijn aangekleed in het thema, is een vereiste voor het creëren van een echte droomsfeer. En toch weten we dat er mensen achter die fantastisc­he wereld schuilgaan. Maar we vergeten dat. Wie verbeeldin­g en creativite­it combineert met de beschikbar­e technologi­e van vandaag kan kleine wonderen verrichten. Het park is dan ook een grote speeltuin met ontelbare mogelijkhe­den. Bij De Grote Schijn kan ik mijzelf echt wijsmaken dat alles in dat park tot leven komt en communicee­rt via licht en geluid. Geweldig, ik kijk ernaar uit!

Het licht gaat organisch op in de omgeving, alsof het van de aard van vuurvliegj­es en glimmend mos is.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium