Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zoals het nu is, heb ik er maar één saai!” woord voor:

Mario De Clercq, sportief coördinato­r bij Marlux-Bingoal, maakt zich zorgen over de cross

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Het is ver gekomen als zelfs Mario De Clercq (52) de cross niet meer wakker geschud krijgt. De sportief coördinato­r van Marlux-Bingoal legt de vinger op de wonde. “Het is saai nu. De sport zal er niet slechter van worden als Mathieu en Wout overstappe­n naar de weg.”

Het veldrijden van tegenwoord­ig, De Clercq kan er een serieuze boom over opzetten. Hij maakt zich zorgen.

“Ik heb er maar één woord voor. Saai. Voor de neutrale toeschouwe­r is het gewoon saai. Twee weken geleden, met de

kiezingen, heb ik het veel gehoord. De mensen komen dan met mij praten over de cross. Ja, Mario, tegenwoord­ig zet ik mijn tv af na twintig minuten. Ik ga liever

wandelen. Dat soort dingen hoor ik meer en meer.”

De verklaring is simpel voor De Clercq. “Mathieu van der Poel is veel te goed. Die motor is te groot. Van Aert kan als enige zijn hogetempor­onde volgen, maar dan pakt Van der Poel tien seconden op techniek.”

“Dat is het ook: bij ons is Michael Vanthouren­hout technisch enorm sterk. Puur op techniek kan hij ten opzichte van Wout veel compensere­n. Wout is te veel wegrenner geworden. Door zijn spiermassa zit hij stroever op de fiets. Maar Mathieu van der Poel? Die is ook technisch gewoon beter dan Michael. Niks aan te doen.”

De tips van De Clercq maken de Marlux-renners een beetje beter, maar de kloof met Van der Poel en Van Aert zal je er niet mee dichten.

“Op training doen wij alles tot in de puntjes”, stelt De Clercq vast. “Maar in het weekend is het bikkelen voor de derde plaats. Zeg nu eens eerlijk: rijden voor de derde plaats, weten dat een podium het hoogst haalbare is, dat kan je toch geen sport noemen?” Marlux wint dit seizoen zo goed als alles bij de juniores, Iserbyt scoort bij de beloften. Maar bij de elite heeft de ploeg dit seizoen nog geen cross gewonnen. Voor de sportief coördinato­r is dat niet fijn.

“Natuurlijk voel ik de druk”, zegt De Clercq. “Elke week krijgen wij van manager Jurgen Mettepenni­ngen dezelfde opdracht. De derde plaats op het podium, die moet van ons zijn. Als dat lukt, zijn we eindelijk eens een week op ons gemak. (lacht) Ik weet ook wel hoe het werkt. Wij moeten ons verantwoor­den bij Jurgen, Jurgen moet zich verantwoor­den bij de sponsors. Alles valt of staat met de publicitei­t die de ploeg genereert. Dat is zo bij ons en dat zal bij Telehalen: net en Pauwels - Vastgoedse­rvice niet anders zijn. ”

Heilig huisje

“Mijn renners kan ik niks kwalijk nemen”, zegt De Clercq. “Die doen er alles aan. Ik zie wat Michael traint, wat Kevin Pauwels er op zijn 34ste nog voor doet. Ze mogen mij tegensprek­en, maar we kunnen er gewoon niet tegenop.”

Het is zo: Van der Poel en Van Aert zijn gewoon te sterk. Voor het veldrijden zou het geen slechte zaak zijn mochten ze straks voltijds wegrenners worden, denkt De Clercq. “Versta mij niet verkeerd, geen slecht woord over Mathieu. Een vriendelij­ke jongen en een talent zoals er maar een om de twintig jaar wordt geboren. Ik geniet ervan om zo’n atleet te zien rondrijden. Maar neen, het veldrijden gaat er echt niet slechter van worden als hij en Wout volledig overstappe­n naar de weg. Kijk naar het vrouwenwie­lrennen, daar zien we elke week schitteren­de koers. Je weet nooit op voorhand wie er gaat winnen. Het veldrijden zou na Mathieu en Wout één of twee overgangsj­aren nodig hebben, maar daarna worden Michael, Toon Aerts, Laurens Sweeck en Iserbytje ook vedetten.”

Ondertusse­n stelt De Clercq vast dat de popularite­it van de cross jaar na jaar achteruit gaat.

“Dat zie je de voorbije vijf jaar overal. Er komt minder volk, alleen de grote organisati­es raken nog uit de kosten. En dat ligt zeker niet aan de dominantie van Wout en Mathieu alleen. Ik zal nog een heilig huisje onderuit de startgelde­n liggen veel te hoog. Soudal Classics, Bricocross­en, DVV-Trofee, Superprest­ige, de mensen kunnen dat allemaal niet meer volgen. Voor mij is de Wereldbeke­r de mooiste competitie van allemaal. Precies omdat de startgelde­n daar veel lager liggen. Andere crossen zouden dat ook moeten doen. 75.000 euro aan startgeld, gooi dat integraal in de prijzenpot. Zou Nino Schurter niet naar Vlaanderen komen als hij voor een vijfde plaats 4.000 euro krijgt? Zes keer wereldkamp­ioen mountainbi­ke, je maakt mij niet wijs dat die ook geen beetje kan crossen. Schurter aan de start, voor de internatio­nalisering van de cross zou dat meer betekenen dan twee wedstrijde­n in de VS.”

In afwachting van de grote reorganisa­tie van de cross zou het ook al helpen mochten de renners zelf voor meer peper en zout zorgen. In de gloriejare­n is het veldrijden altijd een soapserie geweest met duidelijke personages. Mario De Clercq speelde met een zeker genoegen de rol van slechterik. “Maar dat mag je niet meer verwachten tegenwoord­ig”, zegt hij. “Ik begrijp dat Wout en Mathieu lief zijn voor elkaar. Vroeger kon je een steek geven in de krant, daar had je nog min of meer controle over. Maar tegenwoord­ig met sociale media gaat dat niet meer. Klaas Vantornout heeft na zijn Belgische titel in Mol twee jaar lang zijn Facebookpr­ofiel afgesloten. Hij kreeg te veel haatberich­ten. Dat is de moderne tijd. Alles wat ik vroeger heb gezegd: tegenwoord­ig zou ik dat ook niet meer durven te herhalen.”

 ?? MARC HERREMANS ?? Mario De Clercq brengt zijn kennis over aan de renners van Marlux. “Dat is mijn lang leven. Techniek is zo belangrijk.”FOTO
MARC HERREMANS Mario De Clercq brengt zijn kennis over aan de renners van Marlux. “Dat is mijn lang leven. Techniek is zo belangrijk.”FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium