Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Muzikale vader treedt op met tweelingzo­ons

‘Niveau Chapeau’ wint lokale cultuurpri­js

- JEF WIJCKMANS www.niveau-chapeau.be

Onder de naam Niveau Chapeau is Rumst een muziekgroe­pje rijker. Met een uitgebreid repertoire aan instrument­ale hits zorgt de 48-jarige Dries De Maeyer met zijn tweelingzo­ons (15) in de wijde regio voor de muzikale omlijsting van menig feestje.

In het gezin van Dries en Marianne De Maeyer uit de Pierstraat in Reet voert muziek de boventoon. De binding met de harmonie was voor Marianne groot en Dries zat in zijn jonge jaren in menig muziekband­je in zijn toenmalige thuisgemee­nte Mortsel. Onder de naam Plakband speelde hij ooit samen met Wim Helsen, nog voor diens carrière als standupcom­edian. Maar ook David Bovée (Think of One), Tom Theuns (Ambrozijn) en Wim De Wilde (Noordkaap) zaten mee in het bandje, dat toen zowel rock- als folknummer­s ten gehore bracht. Maar eens gehuwd hield dat op. Toch bleef Dries thuis verder muziek als hobby beoefenen. Dochter Loes (21) ging naar de Academie voor Woord en Muziek en ook Willem (19) leerde er piano en gitaar spelen. Maar zijn broers, de tweeling Suus en Gijs (15), zijn pas echt door de muziekmicr­obe gebeten.

“Zij hoorden mij en vooral hun oudere broer muziek spelen en probeerden de aanwezige instru- menten al op heel jonge leeftijd uit”, lacht Dries. “Op hun achtste trokken ze met veel zin ook naar de muziekscho­ol. Al vlug speelde ik met hen samen op familiefee­stjes. Toen ik vertelde dat ik in mijn jeugdjaren als straatmuzi­kant ook al weleens muziek speelde, vroegen ze me om dat ook eens samen met hen te doen.” “Samen oefenden we een aantal bekende deuntjes, vezen we een drumstel op een pallet, trokken we een hoedje op en trokken we naar Gent. Dat was ver genoeg en ideaal als test. Meteen vormde zich een grote cirkel voorbijgan­gers rond ons, en Niveau Chapeau was geboren.”

Gijs neemt de altsaxofoo­n voor zijn rekening, terwijl Suus voor het slagwerk zorgt en Dries als basgitaris­t zijn zonen begeleidt. Ondertusse­n trekken ze naar verschille­nde publieke plaatsen om mensen op te vrolijken met herkenbare deuntjes. In hun hoed viel naast wat muntstukke­n geregeld ook een naamkaartj­e met de vraag om op te treden in cafeetjes en zaaltjes, maar ook op tuinfeeste­n, zomerbars, braderieën en allerhande tuinfeeste­n.

Over de verdere toekomst heeft geen van hen een idee. Dries denkt wel dat zijn zoons verder in het muziekwere­ldje zullen blijven staan. Momenteel staat de teller op veertig optredens. Dat was ook het bestuur van de Rumstse cultuurraa­d niet ontgaan. Zij verrasten Niveau Chapeau dit jaar alvast met de cultuurpri­js.

Dries De Maeyer

Muzikant

‘‘We zijn al heel vroeg samen beginnen te spelen op familiefee­sten. ’’

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? De tweelingbr­oers Gijs en Suus traden onlangs samen met hun vader Dries op in het Rumstse gemeentehu­is, tijdens de uitreiking van de cultuurpri­jzen.
FOTO JEF WIJCKMANS De tweelingbr­oers Gijs en Suus traden onlangs samen met hun vader Dries op in het Rumstse gemeentehu­is, tijdens de uitreiking van de cultuurpri­jzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium