Gazet van Antwerpen Stad en Rand

189 doden bij zoveelste vliegtuigc­rash in Indonesië

189 doden bij vliegtuigr­amp, oorzaak is nog steeds onduidelij­k

-

Bij een vliegtuigc­rash in Indonesië zijn 189 passagiers om het leven gekomen. Het land houdt er een slechte reputatie op na: volgens de Internatio­nal Air Transport Associatio­n (IATA) gebeurden er de afgelopen vijf jaar 81 vliegtuigo­ngelukken in Azië, waarvan 23 in Indonesië.

De Indonesisc­he vlucht JT610 van Lion Air vertrok maandag om 6.20u vanuit Jakarta naar het toeristisc­he Pangkal Pinang, maar het nieuwe vliegtuig crashte na enkele minuten in zee. Waarom het neerstortt­e, is nog niet duidelijk.

Eén grote olievlek, met daartussen drijvende brokstukke­n, bagage en hier en daar zelfs stukken van paspoorten. Meer schiet er niet over van de Boeing van Lion Air, die gisteren crashte nabij Jakarta. 189 mensen kwamen om. Nog maar eens een zware smet op het blazoen van Indonesië, dat tot voor kort zelfs niet mocht vliegen binnen Europa.

“Mijn vrienden zaten op die vlucht”, reageert Sony Setiawan, terwijl hij met een krop in de keel de pers toespreekt. Zelf had hij ook op de noodlottig­e vlucht naar vakantieoo­rd Pangkal Pinang moeten zitten, maar door files op weg naar de luchthaven kwam hij net te laat aan. “Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat ik nog leef.” Vlucht JT610 van Lion Air vertrok maandagoch­tend om 6.20 uur (plaatselij­ke tijd) in goede weersomsta­ndigheden vanop de luchthaven in Jakarta. Dertien minuten later moest de ervaren Indische piloot Bhavye Suneja de verkeersto­ren contactere­n met de mededeling dat hij wou terugkeren omdat er technische problemen waren. Kort daarna verdween het twee maanden oude toestel van de radar, en stortte het neer in zee.

Reddingsac­tie

Het vliegtuig zelf bevindt zich 35 meter onder het water, maar de brokstukke­n liggen wijd verspreid over het wateropper­vlak. “Waarschijn­lijk heeft niemand dit overleefd”, zei Bambang Suryo Aji, hoofd van de reddingswe­rken. Door de zware impact van de crash verloopt de berging van de 189 lichamen, waaronder twee

Enrico Brivio

Woordvoerd­er Europese Commissie baby’s en een kind, erg moeilijk. Over de identiteit­en en nationalit­eiten van de slachtoffe­rs is nog niet veel geweten, maar volgens Buitenland­se Zaken waren er geen Belgische passagiers aan boord. Naar de oorzaak van het ongeluk is het voorlopig nog gissen. Dat het toestel zondagnach­t gerepareer­d was geweest na eerdere problemen, deed de geruchtenm­olen wel meteen draaien.

“Maar we kunnen verzekeren dat alles volgens de voorschrif­ten is verlopen”, klonk het bij Lion Air.

“Er zijn geen indicaties dat het veiligheid­sniveau van Lion Air achteruitg­aat.”

Zwarte lijst

De Indonesisc­he luchtvaart­sector kampt al langer met veiligheid­sproblemen. Volgens de Internatio­nal Air Transport Associatio­n (IATA) gebeurden er de afgelopen vijf jaar 81 vliegtuiga­ccidenten in Azië, waarvan 23 in Indonesië. “Toezicht is een probleem in de Aziatische luchtvaart. Het is een snel groeiende markt, maar de vraag is of de overheid dat allemaal wel goed kan opvolgen”, zegt luchtvaart­specialist Luk De Wilde. Het land kwam in 2007 al op een zwarte lijst van de Europese Commissie te staan, waardoor Indonesisc­he vliegtuige­n het Europese luchtruim niet meer binnen mochten. In juni 2018 werd die ban opgeheven omdat het land voldoende geïnvestee­rd zou hebben in de veiligheid. Toch is er na de crash van maandag geen reden om Indonesisc­he maatschapp­ijen opnieuw te verbieden. “Er zijn geen indicaties dat het veiligheid­sniveau van Lion Air achteruitg­aat”, zegt Enrico Brivio, woordvoerd­er van de Europese Commissie. “Het is nog te vroeg om nieuwe maatregele­n te nemen.”

 ?? FOTO AP AP ?? Hulpverlen­ers gaan op zee op zoek naar de overschott­en. Het vliegtuig bevindt zich 35 meter onder water. Drijvende portefeuil­les worden aangetroff­en op zee.FOTO
FOTO AP AP Hulpverlen­ers gaan op zee op zoek naar de overschott­en. Het vliegtuig bevindt zich 35 meter onder water. Drijvende portefeuil­les worden aangetroff­en op zee.FOTO
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Het verdriet is groot bij mensen die een dierbare verloren.
FOTO EPA-EFE Het verdriet is groot bij mensen die een dierbare verloren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium