Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nooit eerder voelde ik me zo goed in mijn vel”

Banner aan Antwerps hotel kondigt concertree­ks van Helmut Lotti aan

- GUY VAN VLIET

Helmut Lotti (49) voelt zich gelukkig. Dat straalt hij ook uit. Je hoort het zelfs op zijn nieuwe album Soul Classics in Symphony.

En daar hoort dan weer een gelijknami­ge concertree­ks bij. Niemand kan ernaast kijken, nu er een immense banner naast de Antwerpse Ring hangt.

Meer dan dertien miljoen albums verkocht Helmut Lotti. Na zijn eerste Vlaamse hits brak hij internatio­naal door met de reeks

Helmut Lotti goes Classic. Lotti werd een merk. Gisteren was hij in het Antwerpse Crowne Plazahotel om een immense banner te onthullen, die van ver te zien is door iedereen die over de Antwerpse Ring rijdt. Het spandoek dat gehesen werd, een moeilijke klus dankzij de hevige tegenwind, leek symbolisch, want ook voor Lotti zelf gaat alles weer in stijgende lijn.

Showbizz

“Ik was de laatste jaren muzikaal op zoek”, zegt hij. “Wat ik vond, leverde niet voldoende werk op. Ik zat thuis te wachten tot iemand me eindelijk zou vragen om eens te komen zingen. Maar er kwam niets. Na jaren van succes was ik van mijn voetstuk gevallen. Ik voelde dat aan de manier waarop mensen naar me keken of over me praatten. Aan hoe ze me behandelde­n. Het grote verschil tussen succes hebben of niet, ondervond ik aan den lijve. Ik besef nog meer dan vroeger dat de showbizzwe­reld weinig te maken heeft met het echte leven. In de showbizz ben je ‘hot or not’. Ik neem dat niemand kwalijk, maar het is belangrijk om te relativere­n. Je mag op het hoogtepunt van je succes nooit vergeten dat je ’s avonds gewoon naar huis gaat. Zelf haalde ik altijd de kracht uit mezelf en uit mijn omgeving.”

Extra concert

Dankzij het nieuwe album Soul Classics in Symphony, met klassieker­s als My Girl, Easy en So You Win Again, staat Helmut Lotti er weer helemaal. Bij de plaat hoort de komende weken een concertree­ks. Wegens de grote vraag naar kaartjes is er meteen een extra concert in de Antwerpse Elisabethz­aal. “Het nieuwe album sluit perfect aan bij de Classicsre­eks”, zegt Helmut. “Natuurlijk staan er heel wat Motown-songs op het album. Maar soul is nog veel meer dan Motown. Ik breng soul met invloeden van pop, blues en funk. Muziek van de jaren vijftig tot en met de jaren negentig.”

Aan klakkeloze covers doet Lotti, net als vroeger, niet. Het is soul op zijn heel eigen manier. “Ik leg er mijn eigen persoonlij­kheid in via nieuwe arrangemen­ten. Een nummer als Bring it on home to

me is in niets te vergelijke­n met andere versies. Ik zorg voor een opbouw in Las Vegas-stijl en geef er dan een Elvis-toets aan. Heel leuk om te spelen en vooral: helemaal mijn versie.” Net die eigen aanpak zorgt soms voor gefronste wenkbrauwe­n. “Er zijn mensen die me zeggen ‘Je gaat Purple

Rain van Prince toch niet zingen?’ Ik zie niet in waarom niet. Prince is geen heilige. Ik zing zelfs muziek van The King, dan mag ik zeker iets van Prince zingen (lacht).

En nee, ik klink inderdaad niet als een soulzanger. Maar dat is net de bedoeling. Anders is het gewoon meer van hetzelfde. Ik wil dit repertoire brengen op mijn manier. Ik ben Helmut, ik klink niet zwart.”

Het is opmerkelij­k dat Helmut Lotti na tien jaar zo de Classicsdr­aad

weer kan oppikken. “Niemand nam mijn plaats in. De lat ligt ook hoog: ik streefde altijd naar kwaliteit. Daarom kan ik trots zijn op al mijn platen. Natuurlijk zijn er nummers met zinnen waarvan ik me nu afvraag waarom ik ze ooit schreef. Neem

Vlaamse Nachten. ‘Als jij niet bij me bent, voel ik me leeg. En toch alsof ik honderd kilo weeg.’ Een nieuwe Gezelle was ik niet op zul-

ke momenten. Ik heb een platencoll­ectie die niet alleen alfabetisc­h, maar ook per categorie geschikt is. Vlaamse Nachten zit onder de rubriek ‘lachtherap­ie’. Ik vind het wel mooi dat mijn werk eigenlijk mijn leven vertelt. Hoor ik een nummer of bekijk ik een opname, dan zie ik alles weer passeren.”

Bevoorrech­t

“Ik voel me bevoorrech­t door alles wat ik mee kon maken. Meer dan ooit besef ik dat ik een gelukzak ben. En ik heb alleen aan mezelf verantwoor­ding af te leggen. Mijn vriendin begrijpt me. Ze schrijft zelf, is ook creatief bezig. Pas als ze klaar is met iets, vraagt ze mijn mening. Ik doe net hetzelfde. We vertellen elkaar niet wat we moeten doen en dat is heel gezond. Privé gaat het perfect. En ook met mijn dochter gaat alles goed. Op mijn 49ste ben ik gezond, daar let ik op. Nooit eerder in mijn leven voelde ik me zo goed in mijn vel. Ik ben op alle fronten gelukkig”, straalt

Lotti.

Helmut Lotti ‘‘Na jaren van succes was ik van mijn voetstuk gevallen. Dat voelde ik aan de manier waarop mensen naar me keken.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ??
FOTO'S JORIS HERREGODS
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? De banner wordt gehesen aan het hotel.
FOTO'S JORIS HERREGODS De banner wordt gehesen aan het hotel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium