Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koppel smeekt overheid om doodgebore­n tweeling naam te mogen geven

Jong Berlaars koppel verliest hun tweeling ‘te vroeg’ voor de wet

-

Jelke De Laet en Didier Toussaint uit Berlaar verloren vorige week hun tweeling na een zwangersch­ap van 21 weken. Een paar weken te vroeg om de kinderen officieel een naam en familienaa­m te geven. “Waarom passen de bevoegde instanties die wrede wet niet aan?”

huis van Didier Toussaint (32) en Jelke De Laet (25) vlakbij het station van het Berlaarse gehucht Melkouwen ruikt nog als nieuw. Pas een half jaar geleden trok het in 2015 gehuwde koppel erin. Plaats genoeg om eindelijk aan dat gezin te beginnen. En vlak voor de zomer leek hun grote droom uit te komen. Jelke was zwanger.

“We hebben lang geprobeerd”, vertelt Jelke, afkomstig uit Berlaar. “Veel onderzoeke­n laten uitvoeren. Uiteindeli­jk lukte het met ivf. We waren dolgelukki­g.”

Maar de zwangersch­ap was zwaar. Er waren complicati­es. En net toen het eindelijk de goede weg leek op te gaan, kreeg Jelke pijnen in de rug. Haar huisarts verwees haar door naar het ziekenhuis van Bonheiden, waar ze haar na een echografie in allerijl lieten overbrenge­n naar Gasthuisbe­rg, het universita­ir ziekenhuis in Leuven.

“Ik had al 1,5 centimeter ontsluitin­g”, zegt Jelke, die terneerges­lagen in de woonkamer de herinnerin­gen ophaalt. “De professore­n gaven me de keuze. De natuur haar gang laten gaan. Of een noodcercla­ge laten uitvoeren. Dat is een operatieve ingreep waarbij ze met een draadje de baarmoeder opnieuw afsluiten. Er waren wel risico’s aan verbonden, maar zo wilden we proberen de zwangersch­ap tot 24 weken te rekken, het tijdstip waarop kinderen levensvatb­aar zijn. We besloten ervoor te gaan.”

Jelke werd op 11 oktober geopereerd en aanvankeli­jk leek het plan te werken. Maar na een week - ze was nog steeds in Gasthuisbe­rg - kreeg ze veel pijn. Haar man Didier werd met spoed gebeld om naar Leuven te komen. Jelke verloor veel bloed, ze verzwakte zienderoge­n. “Op een bepaald moment ging het echt tussen mij en de kinderen”, vertelt ze, de verslagenh­eid staat in haar ogen te lezen.

Het draadje werd opnieuw verwijderd. De Leuvense professore­n namen nu geen risico’s meer. Jelke kreeg een baxter om de weeën te versnellen. Op zondagvoor­middag 21 oktober kwamen eerst het jongetje Amaury en dan het meisje Camille ter wereld.

Het blijft erg lang stil voor Jelke verder vertelt. “We mochten de kindjes een tijd bij ons houden. Ze waren heel klein, 26 en 24 centimeter, maar hadden verder alles wat van een mens tot een mens maakt. Alleen konden ze niet zelfstandi­g ademen. We hebben ze bij ons kunnen houden tot zondagavon­d. Dan hebben we Amaury en Camille definitief moeten afgeven.”

Geen officiële registrati­e

Het verlies van hun tweeling was voor het jonge koppel al uitzonderl­ijk ingrijpend. Maar toen vernamen Didier en Jelke dat ze hun kinderen nooit officieel zouden kunnen laten registrere­n. Ze zijn allebei juridisch geschoold. Jelke studeerde rechtsprak­tijk en werkt voor de Vlaamse Overheid in Brussel. Didier, afkomstig uit Wiekevorst, haalde zijn diploma rechten en was drie jaar stagiairad­vocaat voor hij van zijn hobby zijn beroep maakte en zijn eigen tennisacad­emie opstartte in Hulshout. Ze gingen op onderzoek uit.

“Dit jaar werd er nog een wet gestemd die vanaf 1 januari 2019 toelaat dat kinderen die 140 dagen zwangersch­ap beleefd hebben ook een voornaam kunnen krijgen”, zegt Didier. “Die wet is retroactie­f en ook wij zullen dan onze kindjes officieel de namen Amaury en Camille kunnen geven. Maar voor ze ook een familienaa­m kunnen krijgen, moeten ze 180 dagen geleefd hebben. Dat is bij ons niet het geval en wij begrijpen niet waarom ze die grens zo arbitrair trekken. Alsof de verschrikk­elijke lijdensweg die Jelke heeft moeten doorstaan minder erg was dan die van een vrouw die haar kind enkele weken langer gedragen heeft.”

Daarbij komt ook nog eens dat de jonge Berlaarse geen recht heeft op moederscha­psrust. “Nochtans was het een zeer zware zwangersch­ap en heeft ze onze kinderen op een natuurlijk­e wijze ter wereld gebracht. Het was een echte bevalling met alles erop en eraan.”

Wettelijk is er niets voor Jelkes situatie geregeld. Ze is afhankelij­k van haar huisarts en haar werkgever. “Ik heb in eerste instantie twee weken ziekteverl­of gekregen om fysiek te herstellen”, zegt de zwaar aangeslage­n jonge vrouw. “Daarna moeten we het nog bekijken. Gelukkig tonen mijn oversten veel begrip en gunnen ze me de tijd om dit te verwerken. Maar ik besef dat ik ook niet te lang kan thuis blijven. Daarmee breng ik onze kindjes niet terug.”

Herinnerin­gsdoos

Didier kan overdag tijdens het tennissen zijn gedachten nog verzetten. Maar ’s nachts komen de beelden van de bevalling telkens opnieuw terug. Hij en zijn vrouw vinden allebei troost bij de herinnerin­gsdoos die ze kregen van het Berrefonds, een vzw opgericht door ouders die destijds iets gelijkaard­igs meemaakten. “We hebben in onze slaapkamer een herinnerin­gskast gezet”, zegt Jelke. “Daarin staat de urne van onze kindjes. Gasthuisbe­rg heeft ook een sterretjes­weide waar we hun assen konden uitstrooie­n, maar wij houden hen liever bij

Didier Toussaint Papa van Amaury en Camille

‘‘Mijn vrouw heeft ook al geen recht op moederscha­psrust. Nochtans was het een zeer zware zwangersch­ap en een echte bevalling met alles erop en eraan.’’

ons. In de doos van het Berrefonds bewaren we knuffels, kaartjes die we kregen van familie en vrienden, maar ook foto’s van de kindjes, een boekje met al hun gegevens en hun hand- en voetafdruk­ken, zowel in klei als op canvas. Wij zijn die mensen van het Berrefonds heel dankbaar voor zo’n waardevol initiatief.”

Didier wil er graag de mensen van de vzw Met Lege Handen bij betrekken. “Zij zijn ook begaan met het verder verbeteren van die wet. En daarbij wil ik hen graag steunen. Ik zou tevens aan politici willen zeggen: ‘Mensen, besef toch hoe belangrijk het is voor rouwende ouders om hun kindjes de erkenning te geven die ze verdienen, ook al hebben ze nooit de kaap van de 24 weken gehaald.”

De toekomst is op dit moment een groot vraagteken voor het beHet

proefde echtpaar. Op 7 november worden ze verwacht in Gasthuisbe­rg in Leuven voor een medische check-up en stellen ze samen met de behandelen­de professore­n een toekomstpl­an op.

Kinderwens

“Ze weten niet precies waarom en hoe het uiteindeli­jk allemaal misgelopen is”, zegt Jelke bedroefd. “Maar ze denken gelukkig dat er niets onherroepe­lijks gebeurd is. In principe kunnen we later opnieuw een poging wagen om zwanger te worden. Onze kinderwens is niet afgenomen en we hebben nog ingevroren embryo’s in voorraad. Ze hebben ons al wel gezegd dat ik bij een eventuele nieuwe zwangersch­ap nog veel dichter opgevolgd zal worden, elke week zelfs. Ze kunnen ook nog een paar extra preventiev­e maatregele­n nemen om de zwangersch­ap zo normaal mogelijk te laten verlopen.”

Ondertusse­n blijft Didier strijdvaar­dig. Hij wil met de twee vzw’s én met de hulp van enkele sympathise­rende politici blijven ijveren om zijn Amaury en Camille de naam te geven die de twee sterrenkin­djes toekomt: Toussaint.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT JOREN DE WEERDT FOTO ?? Didier en Jelke.De herinnerin­gsdoos die Jelke en Didier kregen van het Berrefonds.
FOTO JOREN DE WEERDT JOREN DE WEERDT FOTO Didier en Jelke.De herinnerin­gsdoos die Jelke en Didier kregen van het Berrefonds.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium