Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Doe bob-controles op uitstoot dieselwage­ns”

Docent autotechno­logie Marc Pecqueur heeft opmerkelij­k voorstel

-

Marc Pecqueur, docent en onderzoeke­r in de autotechno­logie bij de hogeschool Thomas More, pleit voor wegcontrol­es op de aanwezighe­id van roetfilter­s in dieselwage­ns. “Er zijn 50.000 à 70.000 mensen in België die de roetfilter uit hun dieselauto hebben laten verwijdere­n”, zegt Pecqueur. “Die minstens 50.000 auto’s stoten evenveel schadelijk­e stoffen uit als twee miljoen nieuwe dieselauto’s. Helaas controleer­t de overheid daar nu niet op. Via wegcontrol­es, die vergelijkb­aar zijn met de bob-controles op alcoholgeb­ruik, kan dat worden opgelost.” Pecqueur pleit voor hoge boetes voor wie zonder roetfilter wordt betrapt. Milieuorga­nisatie Greenpeace steunt die eis.

Greenpeace pleit ervoor om geen diesel- en benzinewag­ens meer toe te laten in Antwerpen. Professor Marc Pecqueur (Thomas More) pleit voor meer controles op de naleving van de huidige uitstootno­rmen.

“Het verkeer is de belangrijk­ste oorzaak van de uitstoot van stikstof”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. “Daarom moet het aantal kilometers dat met wagens en vrachtwage­ns wordt afgelegd, fundamente­el naar omlaag.”

“Het volgende stadsbestu­ur van Antwerpen kan daarop inspelen door bredere en veiligere fietspaden te voorzien. Maar ook door diesel- en benzinewag­ens vanaf een bepaalde datum te bannen.”

Thijs verwijst daarbij naar het beleid dat in Parijs wordt gevoerd. “De Franse hoofdstad hoort ook bij de steden die het meest door stikstof worden getroffen. Maar het stadsbestu­ur heeft daar beslist om vanaf 2024 geen enkele dieselwage­n meer binnen te laten. Vanaf 2030 mogen ook benzinewag­ens niet meer binnen. Dat is een realistisc­he op- lossing, omdat de elektrisch­e wagen in de komende jaren door nieuwe technologi­eën goedkoper zal worden”, zegt Joeri Thijs.

BOB-controles voor roetfilter­s

Marc Pecqueur, onderzoeke­r en docent in de autotechno­logie bij de school Thomas More, vindt een ban op diesel- en benzinewag­ens een slecht idee.

“Mensen moeten zelf beslissen met welk soort auto ze willen rijden. Bovendien stoten de nieuwe dieselwage­ns met de milieunorm

EURO6 d-temp minder schadelijk­e stoffen uit dan nieuwe benzinewag­ens”, zegt Pecquer.

De docent stelt een andere oplossing voor. “Het is veel efficiënte­r om de uitstoot van dieselwage­ns te controlere­n via wegcontrol­es. Net zoals dat gebeurt met de BOB-controles voor alcoholgeb­ruik”, zegt Pecqueur.

“Er zijn naar schatting 50.000 à 70.000 mensen in België die de oude roetfilter uit hun dieselauto hebben laten verwijdere­n. Die minstens 50.000 auto’s stoten even veel schadelijk­e stoffen uit als twee miljoen nieuwe dieselauto’s. Een van die schadelijk­e stoffen is stikstof.”

“Mensen laten de roetfilter bijvoorbee­ld weghalen omdat die verstopt geraakt. Ze willen geen 500 euro betalen voor een nieuwe filter (zonder kosten voor plaatsing, red.), en rijden dan maar zonder filter rond. Helaas controleer­t de overheid daar nu niet op. Via wegcontrol­es wordt dat opgelost. Wie geen roetfilter heeft, moet een zware boete krijgen.”

Greenpeace steunt dat voorstel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium