Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hervorm de Antwerpse haven

-

Greenpeace wil ook dat de Antwerpse haven minder inzet op containers en meer op minder vervuilend­e industrie. “Goed idee”, zegt Geert Noels. “We moeten meer inzetten op chemie, farma en biotechnol­ogie.”

“De haven van Antwerpen zet nu vooral in op het aantrekken van extra containers. Dat betekent dat er meer vrachtwage­ns op onze wegen komen, om die containers vanuit Antwerpen naar andere steden te vervoeren”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

“Dat leidt tot meer stikstofui­tstoot. In de komende twintig jaar moet de haven daarom evolueren naar minder vervuilend­e activiteit­en, die meer extra jobs creëren dan containert­rafiek.”

Econoom Geert Noels is het daarmee eens. “Als je de milieukost meerekent, zijn de kosten voor de uitbreidin­g van de haven in Antwerpen groter dan de baten”, zegt Geert Noels. “Het is zeer de vraag of de Oosterweel­verbinding zal volstaan om de extra vrachtwage­ns op te vangen. We kunnen dat nieuwe dok dus beter niet bouwen, en meer inzetten op nieuwe jobs in de chemie, de farmasecto­r en de biotechnol­ogie.”

Volgens Essenscia, de organisati­e die de chemie- en farmasecto­r vertegenwo­ordigt, is de uitstoot van schadelijk­e stoffen door chemische en farmaceuti­sche bedrijven fors verminderd. “Sinds 2001 is onze productie verdubbeld, en is de uitstoot van stikstof in absolute cijfers gehalveerd”, zegt Gert Verreth, woordvoerd­er van Essenscia. “Dat komt omdat we nu meer filterinst­allaties gebruiken die de uitstoot tijdens onze productiep­rocessen vermindert.”

Nathalie Van Impe, woordvoerd­er van het Havenbedri­jf Antwerpen, wijst erop dat de chemie ook meewerkt aan een milieuvrie­ndelijke samenlevin­g. “In de Antwerpse chemiesect­or worden bijvoorbee­ld basisstoff­en voor isolatiema­teriaal gemaakt, zodat huizen minder moeten worden verwarmd”, zegt Van Impe.

Ze benadrukt ook dat schepen die naar de Antwerpse haven varen, minder aanloopkos­ten moeten betalen als ze aan strenge milieunorm­en voldoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium