Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zet treinen laat op de avond in

-

Greenpeace pleit voor de invoering van treinen die laat op de avond rijden, zodat mensen niet met de auto naar een concert of theatervoo­rstelling moeten. Econoom Geert Noels pleit voor een efficiënte­re werking van de NMBS.

“Heel veel mensen die naar een concert in het Sportpalei­s in Antwerpen willen gaan, moeten de auto nemen”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. “Want laat op de avond rijden er geen treinen meer. Er zijn wel nog trams naar park-and-rides, maar van daaruit moeten mensen verder met de auto. Daarom zou het beter zijn om treinen tot later op de avond te laten rijden.”

Volgens econoom Geert Noels moet dat mogelijk zijn, maar werkt spoorwegma­atschappij NMBS niet efficiënt. “Wij geven in Europa een van de hoogste bedragen uit aan treinvervo­er, maar krijgen er veel te weinig voor terug”, zegt Noels. “Dat komt onder meer omdat het bestuur van de NMBS gepolitise­erd is, door de macht van de vakbonden en doordat Vlaanderen, Wallonië en Brussel altijd rekening moeten houden met elkaar.”

“Organisato­r moet betalen”

De NMBS benadrukt wel dat er soms nachttrein­en worden ingezet. “Maar dan moet de organisato­r daar zelf voor betalen. Anders maken we daar verlies op”, zegt Dimitri Temmerman, woordvoerd­er van de NMBS. “We zetten bijvoorbee­ld extra treinen in na Tomorrowla­nd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium