Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse speedbootk­ampioen blijkt cocaïnesmo­kkelaar

Oostendena­ar Nico H. komt vandaag allicht vrij

- PIETER HUYBERECHT­S

Een megavangst was het, vorig jaar in de Oostendse haven. Liefst 1.538,2 kilogram cocaïne. Gevonden achter een verborgen wand op de Bounty II, een aftands schip uit Kaapverdië. De eigenaar? Dat is Oostendena­ar Nico H. (57), die al jaren grote sier maakt op races met supersnell­e boten. Hij geeft aan in de greep te zitten van zware jongens.

“Wat doen ze nu? Die gasten varen verdomme de verkeerde richting uit? Wat is dat hier allemaal?” Het is een verontwaar­dige Nico H. (57) die in het voorjaar van 2017 op de kade van havenstad Mindelo staat te foeteren. Naast hem staat Catharine (63), zijn vrouw. Is hij helemaal naar Kaapverdië gevlogen om te vermijden dat zijn voor anker liggende schip Bounty II 50.000 euro boete krijgt, en dan vaart zijn crew vervolgens schijnbaar de verkeerde kant uit. H. sms’t en belt als bezeten om zijn crew opnieuw in de juiste windrichti­ng te krijgen.

Speurders zijn er heilig van overtuigd dat de verontwaar­diging op de kade van het Kaapverdis­che eiland van São Vicente gespeeld is. En dat niet veel later op zee een drop-off plaatsvind­t. Dat is een discrete overdracht van drugs, in pakketten die plots ronddrijve­n op een plek waar minuten later al even plots een tweede schip opduikt.

Geheime opbergruim­te

Volgens het gerecht moeten eerder al soortgelij­ke drop-offs plaatsgevo­nden hebben met minstens twee van H. zijn schepen. Twee boten die (zo leren gegevens van de Amerikaans­e antidrugse­enheid DEA) ooit onverklaar­baar van koers wisselden en hun navigaties­ysteem uitschakel­den. Bovendien werden gesprekken vanuit Columbia onderschep­t waarin gesproken wordt over de levering van “rijst.”

“Louter toevallig”, zegt Nico H. daarover. Op 27 juni 2017, nauwelijks enkele weken na de scène op de kade van Mindelo, vaart de Bounty II de haven van Oostende binnen. Aan boord: anderhalve ton coke, verstopt achter valse wanden. De scheepvaar­tpolitie is getipt door de DEA, maar toch zijn er twee zoekingen nodig om het witte poeder op het aftandse schip te vinden.

De kapitein van het schip, de Nederlande­r Hendrik v.d.H., geeft toe dat hij de valse wanden bouwde “als extra opbergruim­te voor diesel”. Hij wijst door naar Nico H. “Een lading cocaïne? Weet ik niks van”, houdt de zakenman tijdens de eerste verhoren vol.

Intussen zijn we anderhalf jaar verder en zit de Oostendse zaakvoerde­r van Aquasport, gespeciali­seerd in het kopen en verkopen van boten, nog steeds in de cel. Speurders ontdekten intussen dat zijn boekhoudin­g niet klopt. Het aantal valse facturen? Niet bij te houden. Ook de Bounty II staat nergens ingeschrev­en. Onderzoek legt een haast onontwarba­ar kluwen bloot van witwascons­tructies en onbestaand­e bvba’s. Hoewel hij naar eigen zeggen 1.300 euro per maand verdient, zijn er honderden stortingen cash geld. “Ik loop wat achter met mijn administra­tie”, geeft H. als uitleg.

Ook zijn vrouw, een verpleegst­er met een invalidite­itsuitkeri­ng, blinkt uit in het verschepen van cash geld van rekening naar rekening. De oorsprong van die 848.181 euro stortingen de voorbije vijf jaren? “Euhm, ik zal het moeten nakijken.” Hoe hij zijn peperdure bootraces in alle uithoeken van de wereld financieer­t? Compleet onduidelij­k. Het gerecht meent het antwoord wel te kennen: drugstrafi­ek.

Hoewel zijn rekeningen bevroren worden tijdens het gerechteli­jk onderzoek, slaagt zijn vrouw er toch in om 100.000 euro van het kapitaal veilig te stellen. Worden wel aan de ketting gelegd: de Ferrari 430 Scuderia en het bedrijvent­errein in Koekelare.

Afgeslagen en bedreigd

In zijn eerste verhoren, bijgestaan door advocaat Sven Mary, beroept Nico H. zich grotendeel­s op zijn zwijgrecht. Of hij zegt dat hij geflikt werd. Telkens wordt zijn aanhouding verlengd. Wanneer speurders hem een laatste keer aan de tand voelen, verklaart hij dat hij al jaren met de daver op het lijf leeft. “Ik word al sinds 2012 bedreigd door mannen met specifieke jasjes. Ik vermoed leden van een motorbende. Ze zouden mijn familie iets aandoen als ik voor hen geen snellere boten zou bouwen. Ze betaalden alles cash, zonder factuur. Ik vermoed dat het om drugsgerel­ateerde feiten gaat. Maar zelf heb ik daar niets mee te maken.”

Vandaag bestaat de kans dat H. van de rechter huiswaarts mag, in afwachting van zijn strafproce­s eind dit jaar. Naast Nico H. staan nog elf anderen terecht, veelal Nederlands­e “vrienden” en zijn vrouw Catharine. De kans dat hij op het WK powerboat racen de komende jaren nog eens de top vijf haalt, lijkt ondenkbaar.

 ?? FOTO RR ?? Nico H. maakte jarenlang grote sier op speedbootr­aces.
FOTO RR Nico H. maakte jarenlang grote sier op speedbootr­aces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium