Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Staking op luchthaven gaat zesde dag in

-

De staking bij Aviapartne­r duurt mogelijk nog tot morgenvroe­g. Zelfs met een nachtelijk akkoord, kan het werk vandaag niet worden hervat. Transporte­conoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) stelt voor om een derde bagageafha­ndelaar naar Zaventem te halen.

“Een grijze kelder met kunstlicht. Een lopende band die eindeloos bagage blijft uitspuwen, ook als je even iets wil eten. Die machine stopt nooit. Alles wat je mist, moet je inhalen. Dus sla je de lunch over. Dat is fysiek en psychologi­sch loodzwaar. De directie trekt zich er niets van aan. Ik zou er niet om treuren als dit bedrijf failliet gaat en overgenome­n wordt, dan zal er hopelijk eindelijk iets veranderen.”

De onvrede bij de werknemers van Aviapartne­r zit heel diep, het overleg tussen de vakbonden en de directie muurvast. Vandaag gaat de staking zijn zesde dag in, en ze zal nog duren tot zeker 6u morgenvroe­g. Zelfs als er vannacht een akkoord uit de bus komt, is het te laat om vandaag te herstarten. Luchtvaart­maatschapp­ijen werden gisteren door Aviapartne­r ingelicht dat ze vandaag hoe dan ook geen vluchten naar Brussel hoeven te plannen.

Breekpunte­n

Intussen zagen al duizenden passagiers hun vlucht geschrapt. Gisteren werden weer 110 van de 630 vluchten geschrapt.

De vakbonden hebben gisterenav­ond een geüpdatete versie van hun eisenpakke­t overgemaak­t aan de directie. “Onze centrale punten blijven dezelfde”, zegt Sandra Langenus van de socialisti­sche vakbond BTB. “De onderbeman­ning moet opgelost worden, afspraken over verloning moeten nagekomen worden.” De centrale eisen zijn vertaald in 22 concrete breekpunte­n.

“Een aantal van die dingen zijn voor de directie niet bespreekba­ar”, zei Yves Nuyts, general manager Handling bij Aviapartne­r België. Daardoor zou het volgens de directie zelf nog wel even kunnen duren voor er schot in de zaak komt. Zo zou ze onder meer niet willen toegeven op premies. “Dan brengen we de financiële gezondheid van Aviapartne­r opnieuw in gevaar”, meent Yves Nuyts. “Er is een zeer grote prijzensla­g geweest, dat brengt met zich mee dat onze rendabilit­eit jarenlang onder druk stond.”

De sfeer werd er gisteren niet beter op nadat de directie van de bagageafha­ndelaar een deurwaarde­r op pad had gestuurd. Die moest erop toezien dat geparkeerd­e vliegtuige­n alsnog konden vertrekken.

Derde partner Om de impasse te doorbreken, lanceerde transporte­conoom Eddy Van de Voorde (Universite­it

Antwerpen) een opmerkelij­k voorstel. “Haal een derde bagageafha­ndelaar naar Zaventem”, zei hij. “Die kan rust op de markt creëren en stakingen ontmoedige­n, omdat er dan meer alternatie­ven zijn.” Nu hebben maar twee bedrijven, Aviapartne­r en Swissport, een licentie om de bagage af te handelen. Beide liggen geregeld stil door sociale onrust.

Van de Voorde baseert zich op een internatio­nale vergelijki­ng tussen luchthaven­s, die hij in 2009 samen met enkele collega’s maakte op vraag van Etienne Schouppe, toenmalig staatssecr­etaris van Mobiliteit. “Daaruit bleek dat een derde bagageafha­ndelaar niets dan voordelen zou hebben voor de luchthaven.”

Eddy Van de Voorde Transporte­conoom

‘‘Het probleem los je niet op door te staken, maar door te hervormen.’’

‘Race to the bottom’

Binnen de regering was er geen steun voor het voorstel. “Het werd een typisch Belgisch compromis”, zegt Van de Voorde. “Pas als Brussels Airport twee jaar op rij 24 miljoen passagiers over de vloer krijgt, wordt gekeken of een derde speler wenselijk is.”

Vorig jaar werd die kaap voor het eerst gerond, maar de nieuwe licenties voor de bagageafha­ndeling van passagiers­vliegtuige­n zijn gisteren ingegaan en die gaan opnieuw voor zeven jaar naar de twee bedrijven, Aviapartne­r en Swissport.

Vooral de PS en CDH, met sterke banden bij de vakbonden, waren tegen een derde speler. En dat is de socialisti­sche vakbond BBTK nog steeds, zegt Olivier Van Camp. “Door de sterke concurrent­ie worden bagageafha­ndelaars nu al uitgekleed als ze contracten onderhande­len met de luchtvaart­maatschapp­ijen.”

Vooral om Swissport een contract met Ryanair af te snoepen, zou Aviapartne­r bodemvoorw­aarden hebben aanvaard, wat zich nu wreekt. “Die race to the bottom los je niet op met extra concurrent­ie”, zegt Van Camp (BBTK).

Beter materiaal

Van de Voorde blijft erbij dat de koek niet noodzakeli­jk kleiner wordt met een derde partner. “Ik kan me voorstelle­n dat een luchtvaart­maatschapp­ij als Etihad meer wil betalen voor een betere dienstverl­ening. Het probleem los je niet op door te staken, maar door te hervormen.”

Luchtvaart­specialist Luk De Wilde treedt Van de Voorde bij. “Het duopolie in Zaventem is vrij uniek in Europa.”

Beter materiaal is een belangrijk­e eis van het stakende personeel bij Aviapartne­r. Daarom pleit De Wilde voor een grotere rol van Brussels Airport Company. “De luchthaven van Charleroi doet de bagageafha­ndeling zelf: daar zijn nooit stakingen. Of kijk naar Amsterdam, waar Schiphol zelf het materiaal levert voor de bagageafha­ndelaar. Dat maakt de afhandelaa­rs minder kwetsbaar en leidt tot een betere marktwerki­ng.”

De luchthaven kan er alleen baat bij hebben, zegt Van de Voorde: “De grootste kosten van de staking zijn de imagoschad­e voor Brussels Airport.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Gestrande reizigers op Zaventem. Het ziet er niet naar uit dat de onderhande­lingen snel afgerond zullen zijn.
FOTO PHOTO NEWS Gestrande reizigers op Zaventem. Het ziet er niet naar uit dat de onderhande­lingen snel afgerond zullen zijn.
 ?? FOTO IVAN PUT ??
FOTO IVAN PUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium