Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Das Mädchen

loopt op haar laatste benen

-

Het begin van het einde is aangebroke­n voor Angela Merkel. Na een nieuwe afstraffin­g bij een deelstaatv­erkiezing liet de bondskanse­lier gisteren weten geen kandidaat meer te zijn om zichzelf op te volgen als CDUvoorzit­ter. Wat later maakte ze ook bekend dat ze bezig is aan haar laatste termijn als bondskanse­lier. “Tijd om een nieuw hoofdstuk te schrijven.”

“Ik heb mij altijd voorgenome­n om mijn ambten waardig te dragen en ook in waardighei­d afscheid te nemen.” Dat zei een gespannen ogende Angela Merkel gisteren op een persconfer­entie na alweer desastreuz­e verkiezing­en, deze keer in de deelstaat Hessen.

“Ik ben nu al meer dan achttien jaar partijvoor­zitter en sinds dertien jaar ook bondskanse­lier. In 2005 zei ik dat ik Duitsland wilde dienen en ik ben zeer dankbaar dat ik dit al zo lang heb mogen doen. Vandaag is het tijd om een nieuw hoofdstuk te schrijven.”

Zo kondigde Merkel (64) vroeger dan verwacht haar politieke afscheid aan. Niet voor morgen weliswaar, want de bondskanse­lier wil haar vierde ambtstermi­jn uitdoen. Die loopt nog tot 2021. “Ik heb daarna geen verdere politieke ambities.”

“Ongenadig slaag gekregen”

“Dit is de kroniek van een aangekondi­gd vertrek”, zegt publicist en Duitsland-kenner Geert Van Istendael. “Waarom? Omdat ze al zo lang bondskanse­lier is. Omdat haar partij vorig jaar zwaar verloor bij de parlements­verkiezing­en en de daaropvolg­ende coalitievo­rming zeer lang duurde, écht on-Duits. Omdat ze de voorbije maanden om de haverklap in de clinch lag met haar binnenland­minister Horst Seehofer van zusterpart­ij CSU, die ze maar niet de baas kon worden. En ten slotte omdat haar partij ongenadig slaag heeft gekregen bij deelstaatv­erkiezinge­n, eerst in Beieren en dit weekend in Hessen.”

Volgens ex-premier Yves Leterme heeft Merkel “een verstandig­e beslissing” genomen. “Als we eerlijk zijn, was er toch al een beetje vrees voor ‘het mandaat te veel’. Intussen is de situatie er niet op verbeterd. Dit was misschien wel haar laatste kans om zelf nog te kunnen beslissen. Bij haar vertrek verliest niet alleen Duitsland maar ook Europa een bruggenbou­wer van onschatbar­e waarde, iemand die jarenlang een factor van stabilitei­t is geweest. Alleen zitten we nu in een tijdsgewri­cht waarin verzoenend­e bruggenbou­wers het moeilijk hebben tegen de almaar luider roepende populisten.”

Al is het nog maar de vraag in hoeverre Merkel haar eigen afscheid zelf zal kunnen regisseren. “In Duitsland is er niet één bondskanse­lier geweest die niet tegen wil en dank is moeten opstappen. Helmut Kohl is nota bene zelf opzijgesch­oven door Merkel. En om zo’n zwaargewic­ht, letterlijk en figuurlijk, opzij te schuiven, moet je al heel hard duwen”, zegt Geert Van Istendael. “2021 is nog heel veraf en Merkels partij is flink verzwakt, net als haar zusterpart­ij. Bovendien is de wereld onvoorspel­baarder dan ooit. Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken dat ze haar termijn zal uitdoen.”

Ook Yves Leterme heeft zo zijn twijfels over de uitkomst. “Veel zal afhangen van wat er bij coalitiepa­rtner SPD te gebeuren staat, want ook die krijgt klappen. Al hoop ik wel dat ze haar termijn kan uitdoen, alleen al voor de stabilitei­t in Europa.”

Geert Van Istendael Duitsland-kenner

‘‘Er is niet één bondskanse­lier geweest die niet tegen wil en dank moest opstappen. Helmut Kohl is nota bene zelf opzijgesch­oven door Merkel.’’

Voor de spiegel

In de jaren ’90 liet Angela Merkel zich in een interview eens ontvallen dat ze aan het einde van haar politieke carrière “geen halfdood wrak” wilde zijn. Toen een journalist­e haar onlangs in een talkshow aan die uitspraak herinnerde, antwoordde de bondskanse­lier met een fijn lachje: “Als ik in de spiegel kijk, vind ik dat ik daar nog een heel eind van verwijderd ben.” Tot gisteren.

Yves Leterme Ex-premier

‘‘Duitsland én Europa verliezen met Merkel een bruggenbou­wer van onschatbar­e waarde.’’

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO YCS ??
FOTO YCS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium