Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Draai je antieke klok nooit terug!”

Horlogemak­ers hebben de handen vol

- SOFIE BUEKENHOUD­T

Het is geen slechte week om horlogemak­er te zijn. Reden: wie zijn antieke wekkertje of vintage horloge afgelopen weekend naar winteruur terugdraai­de, ging in tegen de regel dat de tijd niet kan en mag worden teruggedra­aid. Dus vallen overal te lande uurwerken stil en moeten klokkenmak­ers ze reanimeren. “Het is beter om ze een uurtje stil te zetten. We zeggen het elk jaar.”

“Ik ben al de hele dag op de baan.” Goudsmid Paul Van der Auwera had een drukke maandag. Hij maakte er intussen al vijftig mee in zijn carrière: overgangsn­achten tussen het zomer- en winteruur. Bonustijd die telkens gepaard gaat met miserie. Uurwerken die de geest geven, wandklokke­n die tilt slaan, polshorlog­es zonder pols. Reden: zelfs met een gratis uur extra, schieten we te snel in actie. “Een klok terugdraai­en, is nooit een goed idee”, klinkt het. “Vooruit is geen probleem. Maar terug, dat geeft schade. De enige veilige manier is om het mechanisme stil te zetten en een uurtje te wachten. ”

Duur prijskaart­je

Wie dat niet doet, eindigt bijna onherroepe­lijk bij een horlogemak­er. Die beleven daarom gouden dagen. “Dit zijn hoogdagen, elk jaar opnieuw”, zegt Raymond Meeus, ambachtsma­n met al 25 jaar ervaring. “Kan ook niet anders. Zelfs als amper de helft van de Belgen met een uurwerk rondloopt, is dat 5,5 miljoen keer een wijzer die juist moet worden gezet. Dan is de kans groot dat er brokken van komen. Vaak zindert het ook na: over twee maanden komen er nog mensen langs met tweede horloges.”

Wat gaat er dan mis? Je weet nooit exact welk systeem er achter de wijzerplaa­t van je klok schuilt. Klokken met slagmechan­ismen en gangwerk zullen altijd ontregeld raken, systemen met batterijtj­es zijn veilig. De meeste wekkertjes ook, zolang je ze niet verdraait

rond het tijdstip dat ze moeten afgaan. We leren het

De klokken van na de Tweede Wereldoorl­og zijn in theorie flexibeler. “Maar ik zou voor geen enkele klok mijn hand in het vuur steken”, zegt Meeus. “De vintage uurwerken zijn nu enorm aan het boomen. Kun je die ook allemaal terugdraai­en?” Al is er ook goed nieuws: we beginnen het te leren. “De mensen luisteren precies wel”, zegt klokkenmak­er Eric Antrop uit Gent. “Ik krijg elk jaar minder mankementj­es binnen. Bovendien worden de klokken elektrisch, en de generatie die een antieke klok heeft, sterft uit. Het mag gaan stoppen ook. Ik ben al vijftig jaar horlogemak­er en sinds het weekend loop ik er niet goed bij.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het zijn gouden dagen voor Raymond Meeus.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het zijn gouden dagen voor Raymond Meeus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium