Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Transmigra­nten blijven ronddolen

Anderhalve maand na plan van Francken en Jambon vraagt staatssecr­etaris om geduld

- HANNES CATTEBEKE

Theo Francken Staatssecr­etaris voor Asiel en migratie

‘‘Wez kunnen niet toveren. We houad enwze nu tenminste al een tijdje vast. was vroeger niet het geval.’’

Anderhalve maand na de lancering van het transmigra­ntenplan, blijft het in de gemeenten langs de snelwegen dweilen met de kraan open. “Groepjes transmigra­nten blijven komen en de terugkeerc­entra zitten nog steeds overvol”, zeggen de burgemeest­ers. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wijst op de plaatsen waar het plan wel al zijn vruchten afwerpt en vraagt geduld.

“De transmigra­nten zijn nog radelozer en wanhopiger geworden. Dagelijks zien we hen in groepen van dertig, soms zelfs zestig op straat lopen.” Twee maanden nadat Wim Pieteraere­ns, korpschef van de politiezon­e Kruibeke-Temse, voor het eerst aan de alarmbel trok, doet hij dat opnieuw. Het plan dat de N-VA-ministers Jan Jambon (Binnenland­se Zaken) en Theo Francken (Asiel en Migratie) toen op poten zetten, noemt de korpschef “windowdres­sing”.

Zijn ervaring wordt gedeeld door veel burgemeest­ers. “Alleen al in oktober heeft onze lokale politie al twee keer meer dan twintig mensen tegengehou­den”, zegt Paul Rotthier (CD&V) van Mol, dat niet bepaald op de route naar Engeland ligt. “Aangezien we hen doorgaans aantreffen in een afgelegen gebied waar niet zo veel patrouille­s zijn, staat het zo goed als vast dat we niet iedereen vatten.”

“Er gaan doden vallen”

Volgens Jos Stassen (Groen), burgemeest­er van Kruibeke, is het een kwestie van dagen voor er doden vallen. “We kregen al melding van een chauffeur die een tik had gekregen met een ijzeren staaf. De migranten lopen in het donker zomaar over de snelweg. En het weer wordt guurder, waardoor ze een nacht in een maïsveld of een vervallen schuurtje niet meer zullen overleven.”

Op de populairst­e parkings zou een deftige omheining kunnen helpen. Bevoegd minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laat weten dat er een aanbestedi­ng loopt voor onder meer de parking in Kruibeke. “Maar die omheining is drie jaar geleden ook al aangekondi­gd”, zegt Stassen. “Een hek zal niet iedereen tegenhoude­n, maar het zou de controles wel iets vergemakke­lijken en de mensensmok­kel bemoeilijk­en.”

Niet alle burgemeest­ers klagen. In en rond de haven van Zeebrugge is er volgens burgemeest­er Renaat Landuyt (sp.a) beterschap. “Mijn korps is ontlast. Vroeger konden we de migranten alleen naar het gesloten centrum van Sint-Andries brengen, waar vaak geen plaats was. Nu wordt iedereen systematis­ch naar Steenokker­zeel geleid.”

Maar 200 plaatsen

Volgens het transmigra­ntenplan moet de lokale politie niet langer de administra­tie van de gearrestee­rden afhandelen, maar kan ze hen overlaten aan de Dienst Vreemdelin­genzaken in Steenokker­zeel, waar een Centrum Screening Illegalen (CSI) is ondergebra­cht. “Wij kwamen er onlangs met dertig migranten en er was maar plaats voor tien”, klaagt Pieteraere­ns aan.

DVZ ontkent dat. “De politie van Kruibeke brengt de migranten soms rechtstree­ks naar het gesloten centrum van Merksplas, in plaats van naar Steenokker­zeel. In het CSI behandelen we iedereen, alleen moeten we daar wel de tijd voor krijgen. Wie die mensen pas naar hier brengt twintig uur nadat ze zijn opgepakt, moet niet schrikken dat ze een paar uur later alweer op straat staan. We hebben maar 24 uur voor een beslissing.”

Dat dezelfde transmigra­nten hoe dan ook enkele dagen later weer opduiken op dezelfde parkings, ontkent DVZ niet. “Als we merken dat we ze niet zullen kunnen verwijdere­n, krijgen ze het bevel om het grondgebie­d te verlaten. We hebben ook maar 200 plaatsen in de gesloten terugkeerc­entra.”

Francken heeft beloofd dat er 300 extra plaatsen komen. Maar dat is nog niet voor morgen, erkent de staatssecr­etaris. Hij mikt op volgende zomer. “We kunnen niet toveren. Nu worden de transmigra­nten tenminste al een tijdje vastgehoud­en. Vroeger was dat helemaal niet het geval.”

 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? Een transmigra­nt hangt rond op de parking in Ranst.
FOTO KRIS HOSSEY Een transmigra­nt hangt rond op de parking in Ranst.
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium