Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bivakmuts overvalt onze kleerkast

Modehuizen Gucci, Calvin Klein en Dior showen ‘balaclava’ als wintertren­d

- SILKE REMMERY

Een bivakmuts in rood-wit-blauw met pompons: het ziet er een beetje vreemd uit, maar dé trend van deze winter is in elk geval nuttig tegen de kou. De balaclava werd gespot op de catwalks van de grootste modehuizen en over de hoofden van celebrity’s als Beyoncé. Maar opgelet, want het zou je wel eens een boete kunnen opleveren.

Op de catwalk van ‘onze’ Raf Simons dook de muts voor het eerst op, bij zijn voorstelli­ng van zijn herfst-/wintercoll­ectie van 2018 voor Calvin Klein. Na zijn primeur op de New Yorkse modeweek, kreeg hij navolging in Londen, Milaan en Parijs. Van onder andere Dior, Gucci, Balenciaga, Lanvin, Alexander Wang en Preen.

Waar die hype opeens vandaan komt? Misschien haalden ze inspiratie bij Kanye West, Beyoncé en Rihanna. Die artiesten verschenen op mode-evenemente­n of optredens al met zo’n bivakmuts. Al zit er volgens Raf Simons meer achter. Hij wou een gevoel van veiligheid in zijn najaarscol­lectie, onthulde hij aan Vogue.

“Het past precies bij de trend van die ontzettend dikke jassen die ook op de catwalk te zien waren”, zegt stylist Jody Van Geert. “Die lijken wel een schild. Alsof we er nood aan hebben om ons te beschermen tegen de buitenwere­ld.”

De slag bij Balaklava

De bivakmuts of balaclava heeft dan ook een militaire oorsprong. Ze is uitgevonde­n om Britse soldaten te beschermen tegen de ijzige kou tijdens de Krimoorlog, zoals in de veldslag bij de stad Balaklava.

“Mij doet de bivakmuts denken aan mijn kindertijd”, zegt Van Geert. “Toen droeg ik ze om een oorontstek­ing te voorkomen. Ze is dus niets nieuws, maar de ontwerpen zijn wel creatiever. Vroeger waren ze bordeaux of blauw, nu zijn ze veel kleurrijke­r. En vaak met een motiefje in gebreid.”

Maar pompons en andere versiersel­s ten spijt: de muts doet in de eerste plaats nog altijd denken aan overvaller­s. “Tenzij je ze juist combineert, zegt Jody. “De combinatie met een parabroek zou ik vermijden en een zwarte muts misschien ook. Maar een kleurrijke balaclava kan perfect met een leren jas of toffe jeans. Dat is speelser. Alles kan en alles mag.”

Boete tot 200 euro

Hoewel ... met een bivakmuts die alleen de ogen en mond onbedekt laat, mag je in ons land niet over straat lopen. “Hier geldt een verbod op gezichtsbe­dekkende kledij, vooral bekend omdat daardoor ook boerka’s verboden zijn”, zegt professor Grondwette­lijk Recht Toon Moonen (UGent). “Dat verbod is algemeen verwoord en er bestaat soms discussie over – carnaval kan bijvoorbee­ld een uitzonderi­ng zijn – maar in principe schrijft die wet voor dat alle kledij waardoor je niet kan worden geïdentifi­ceerd, niet gedragen mag worden op publieke plaatsen.” Overtreder­s riskeren boetes tussen 120

en 200 euro.

 ?? FOTO ISOPIX, AFP, RR ?? GUCCI CALVIN KLEIN CHRISTIAN DIOR
FOTO ISOPIX, AFP, RR GUCCI CALVIN KLEIN CHRISTIAN DIOR
 ??  ?? BEYONCÉ RIHANNA
BEYONCÉ RIHANNA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium