Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bevroren ‘Belgisch’ geld Khaddafi gebruikt voor Libische oorlog

Oppositie klaagt “pijnlijke zaak” aan

- ARNOUT GYSSELS, YVES BARBIEUX

14 miljard euro Libisch geld staat op Belgische rekeningen geparkeerd. Bevroren op vraag van de VN, dus daar kan de rechtmatig­e eigenaar – wat nog overschiet van de Libische staat – niets mee aanvangen. Maar de intresten op dat geld vloeien wel terug naar Libië. En die zijn gebruikt om wapentuig te kopen. “Pijnlijk”, zegt de oppositie. “Zeker nu we een zitje in de VN-Veiligheid­sraad krijgen.”

Officieel geldt voor Libië een wapenembar­go. Het land is een puinhoop. Dictator Moammar Khaddafi kwam zeven jaar geleden om in een burgeroorl­og, sindsdien zwaaien milities er de plak. Zware jongens die niet terugdeinz­en voor moord en mensensmok­kel. Het geld dat Khaddafi en zijn regime bijeen roofden, alles samen zo’n 67 miljard dollar, staat dan ook al sinds 2011 op bevel van de VN-Veiligheid­sraad geblokkeer­d in Europa en Noord-Amerika om te voorkomen dat de situatie nog verder ontspoort.

14 miljard euro daarvan zit in België. De intresten en dividenden van die som, in de loop der jaren opgelopen tot 3 à 5 miljard, is echter niet bevroren, en al die tijd sijpelt dat geld weg. Niemand weet wie achter de transactie­s zit en wat er precies mee gebeurde was ook onduidelij­k. Een panel van VN-experts trok halverwege september al aan de alarmbel over de situatie. Nu heeft de Franstalig­e tv-zender RTBF bewijzen dat het geld gebruikt is voor de bewapening van de Libische milities.

“Pijnlijk voor België”

De oppositie is not amused en eist dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) tekst en uitleg komt geven in de Kamer. Die verdedigde zijn diensten al eens door te zeggen dat België zich hield aan de Europese regelgevin­g. En die stipuleert niet dat de intresten geblokkeer­d moeten worden.

“De regering stopt zich weg achter Europa, dat er een andere interpreta­tie op nahoudt dan de experten van de VN”, zegt Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a). “Daarom vraag ik nu al even of er nog andere Europese landen interesten laten ontsnappen naar de

Dirk Van der Maelen Kamerlid (sp.a)

“Ik vraag of er nog Europese landen interesten laten ontsnappen naar de Libiërs. Ik kreeg nog geen antwoord.”

Libiërs. Ik heb daar nog altijd geen antwoord op gekregen.”

Eén naam komt altijd terug als het gaat over de Libische miljarden. Die van vicepremie­r Didier Reynders (MR). Hij was in 2011 minister van Financiën toen de VN-veiligheid­sraad ingreep. Een van zijn mannetjes zou de boel blokkeren in de zaak van prins Laurent. Eén van diens vzw’s moet nog 48 miljoen van Libië voor een faliekant afgelopen bebossings­project. Een gerechteli­jk onderzoek loopt nog.

“Het was nochtans Steven Vanackere (CD&V, red.) die in 2012 de intresten deblokkeer­de”, zegt een regeringsb­ron. “Op basis van een tweede resolutie van de VNVeilighe­idsraad.” Daar houden de VN-experts op zijn minst een andere mening op na. “Allemaal heel pijnlijk voor ons land”, zegt Van der Maelen. “Op 1 januari zetelt België in de VN-Veiligheid­sraad. Daar zal Reynders ons vertegenwo­ordigen.”

 ?? FOTO DE BEELDUNIE 12 ?? 3 à 5 miljard aan intresten en dividenden die niet bevroren zijn, sijpelen weg. RTBF bewijst dat het geld is gebruikt voor de bewapening van de Libische milities.
FOTO DE BEELDUNIE 12 3 à 5 miljard aan intresten en dividenden die niet bevroren zijn, sijpelen weg. RTBF bewijst dat het geld is gebruikt voor de bewapening van de Libische milities.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium