Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vuilniskar komt volgend jaar in acht wijken niet meer langs

Stad legt sorteerstr­aatjes aan in hele stad, bewoners kunnen ze tot 1 januari uitprobere­n

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

In een aantal wijken in Antwerpen en de districten werden de voorbije maanden sorteerstr­aatjes aangelegd. De bewoners kunnen ze nu uitprobere­n. Op 1 januari wordt definitief overgescha­keld op het nieuwe systeem en vanaf dan komt de vuilniswag­en niet meer langs.

enkele dagen kunnen de bewoners van de Groenenhoe­k in Berchem kennismake­n met het systeem van de sorteerstr­aatjes. “Ook in een deel van Borgerhout extramuros, in de wijk Kriekenhof in Deurne, in Deurne Dorp Noord, de wijk Vinkenveld­en in Hoboken en de Draaiboom in Wilrijk kunnen bewoners de sorteerstr­aatjes al uittesten. De proefperio­de voor de Cadix- en de Montevideo­wijk begint binnen een tiental dagen”, zegt schepen van Stads- en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V). Sorteerstr­aatjes bestaan uit inwerpzuil­en met een deksel en ondergrond­se afvalconta­iners. Met een sorteerpas of A-kaart kunnen bewoners er hun afval in dumpen. Afhankelij­k van de fractie – glas, pmd, papier en karton, restafval of gft – wordt er een maximale loopafstan­d tussen 150 en 300 meter gehanteerd. “De containers staan dus niet telkens met z’n allen gegroepeer­d.” “Dankzij deze sorteerstr­aatjes kunnen mensen zich dagelijks tussen 7 en 22u van hun afval ontdoen, ook op zon- en feestdagen”, legt Bastiaens uit. “Bij goed gebruik zijn sorteerstr­aatjes bo- vendien goedkoper dan huisvuilop­haling. Er zijn geen vuilniszak­ken van de stad meer nodig en het systeem werkt volgens het principe: de vervuiler betaalt”, aldus Bastiaens.

Betalen voor restafval en pmd

Betalen doe je enkel voor restafval en pmd. “Verder heb je geen wekelijkse obstakels meer op voet- of fietspaden en bij hevige wind gaat het afval niet meer waaien, wat zorgt voor minder zwerfvuil op straat.”

De stad Antwerpen is grote voorstande­r en volop bezig met het verder uitrollen van de sorteerstr­aatjes in heel de stad. Ook in 2019 staan er werken gepland opdat in 2020 een nieuwe reeks wijken gebruik kan maken van het systeem. “We vullen de blinde vlekken verder aan en bekijken in functie van de heraanleg van straten en buurten hoe de sorteerstr­aten verder kunnen worden uitgerold, in samenspraa­k met de districten”, aldus Bastiaens.

Ongerusthe­id

Toch klinkt de nodige ongerusthe­id in de buurten waar de maatregel in januari van kracht gaat. Wat bijvoorbee­ld met ouderen en minder mobiele mensen? “Zij kunnen iemand inschakele­n van het Zorgbedrij­f die het afval kan wegbrengen. Net zoals ze bijvoorbee­ld ook de hulp van zo’n persoon kunnen inroepen bij het ruimen van sneeuw of ijzel. Al proberen we wel aan te raden in eerste instantie de hulp van famiSinds lie of buren in te schakelen.” In wijken waar veel tuinen zijn, moet ook een oplossing worden geboden voor het vele groenafval. “In die buurten zal van maart tot november een keer per maand de

vuilniswag­en langskomen.” Ook de angst voor meer sluikstort nu de vuilniswag­en niet meer tot aan de voordeur komt, is volgens de schepen ongegrond. “In de buurten waar er nu al met sor- teerstraat­jes gewerkt wordt, valt er geen rechtstree­ks verband met sluikstort­en vast te stellen.”

En tot slot rijst de vraag wat het effect is op het personeels­bestand bij de dienst huisvuilop­haling, nu de vuilniskar steeds minder haar wekelijkse ronde zal doen. “Daar hebben we op dit ogenblik nog geen zicht op. Dat wordt nog bekeken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Grote foto: de sorteerstr­aatjes werken met ondergrond­se containers. Om de zoveel meter kunnen bewoners een fractie dumpen.
FOTO'S DIRK KERSTENS Grote foto: de sorteerstr­aatjes werken met ondergrond­se containers. Om de zoveel meter kunnen bewoners een fractie dumpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium