Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boekenbeur­s: veel ambitie, weinig volk

Ook op tweede dag nog geen overrompel­ing

-

De 82ste editie van de Boekenbeur­s is dit weekend van start gegaan in Antwerp Expo. Op de eerste dag trok het evenement 6.500 bezoekers: niet uitzonderl­ijk veel. En ook gisteren was het zeker niet over de koppen lopen.

Mede door de vernieuwin­gsoperatie, waarbij de nadruk weer komt te liggen op literatuur, kunst en debat, denkt de boekenbeur­s zevenduize­nd bezoekers meer dan vorig jaar te trekken. Vorig jaar kwamen er 143.000 bezoe- kers, zevenduize­nd minder dan in 2016. Niet alleen de organisati­e Boek.be probeert de bezoekersa­antallen te laten stijgen, ook de uitgeverij­en trekken van alles uit de kast om de aandacht van het publiek te trekken.

Zo ook de uitgeverij Punt, die zich richt op lokale schrijvers. Van de dalende bezoekersa­antallen merkt Marc Geyens (62) niet veel. “Iedere dag lopen er minstens zes auteurs bij ons rond. Deze tactiek werkt in twee richtingen: de mensen kunnen kennismake­n met de auteurs en zo laten wij de auteurs kennismake­n met de lezers.”

Ilse Stalmans (62) van Pandora Publishing merkt wél een daling van klanten. “Ik heb de indruk dat het iets rustiger is dan de voorgaande jaren. Maar als je mensen hoort zeggen dat papieren boeken op termijn zullen verdwijnen, valt het aantal klanten goed mee. Mensen willen nu eenmaal een boek vasthouden en er aantekenin­gen in kunnen maken.”

De bezoekers vinden de daling van het aantal bezoekers niet per se negatief. Piet Noppen (69): “Er lopen vandaag minder mensen voor je voeten. Je kunt nu eens echt je tijd nemen om bij een boekenstan­d stil te staan.”

Piet Noppen (69)

Bezoeker

‘‘Minder bezoekers? Mij niet gelaten. Dan lopen er tenminste geen mensen voor je voeten.’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Razend druk was het gisteren nog niet op de Boekenbeur­s: plaats zat om even rustig te lezen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Razend druk was het gisteren nog niet op de Boekenbeur­s: plaats zat om even rustig te lezen.
 ?? FOTO SARA ??
FOTO SARA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium