Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als we dit te licht opnemen, loopt het mis”

Waarom trip naar Tubeke meest verraderli­jke duel is in strijd om periodetit­el

- THOMAS STANDAERT

Met een halve maand vertraging trekt KV Mechelen vanavond naar Tubeke voor de uitgesteld­e wedstrijd van de tiende speeldag. Door de lege tribunes en de dramatisch­e staat van het veld is voetballen in het Stade Leburton sowieso al geen pretje. Tel daarbij ook nog eens aanhoudend­e stortbuien, een snijdende wind en een ultradefen­sieve tegenstand­er en u begrijpt waarom Wouter Vrancken niet helemaal gerust is voor de trip naar de rode lantaarn. “De omstandigh­eden gaan zeker niet in ons voordeel spelen.”

1 Regen, wind en het slechtste veld uit 1B

De herfst is in het land en dat zal u vandaag geweten hebben. “Véél regen, véél wind en in het zuiden van het land wordt het zelfs koud genoeg voor sneeuw”, klonk het onheilspel­lend op het weerpraatj­e met Sabine. Bij KV Mechelen zijn ze verwittigd. Twee weken geleden had de wedstrijd kunnen doorgaan in een stralend nazomerzon­netje. Vanavond dreigt de voorspelde zondvloed de match letterlijk in het water te doen vallen. De grasmat in Tubeke is immers berucht als het slechtste veld uit het Belgische profvoetba­l.

“De omstandigh­eden gaan verre van ideaal zijn”, beseft Wouter Vrancken. “Het weer in combinatie met dat slechte veld wordt een extra moeilijkhe­idsfactor voor ons. Daar moeten we rekening mee houden. Misschien is dat niet eens zo slecht, want dan weten we van bij de aftrap waar we aan toe zijn. We hebben de spelers alvast gewaarschu­wd zodat ze weten wat hen wacht. Ik verwacht allesbehal­ve een makkelijke wedstrijd. Zelfs als wij met de volle honderd procent focus op het veld staan, kunnen de zware omstandigh­eden ons parten spelen. We moeten vooral zorgen dat we het onszelf niet nóg moeilijker maken dan het al is. Het enige wat wel in ons voordeel speelt is het feit dat onze supporters massaal aanwezig zullen zijn. Hopelijk zijn ze in de meerderhei­d en krijgen we zo toch een beetje het gevoel van een thuismatch te spelen.”

2 Vraagteken­s in de verdedigin­g

KV kampt bovendien ook nog eens met flink wat blessurezo­rgen. Beginnen doen we met het goede nieuws: de knieblessu­re van Gustav Engvall is minder ernstig dan aanvankeli­jk werd gevreesd. “De kruisbande­n zijn niet geraakt en ook in de mediale band was er op de scan geen scheurtje te zien. Op dat vlak valt alles dus goed mee”, aldus Vrancken, die zijn Zweedse aanvaller ook opnam in zijn wedstrijds­electie. Of Engvall straks ook fit genoeg is om aan de aftrap te staan, valt nog af te wachten. De medische staf volgt zijn situatie vandaag van dichtbij op. Vrancken: “Als hij speelt, moet hij er ook vol voor kunnen gaan. Aan een speler die met schrik op het veld staat, hebben we niets. We gaan zien hoe hij zich voelt.”

Het slechte nieuws? In de verdedigin­g moet Vrancken wel al minstens twee noodgedwon­gen vervanging­en doorvoeren op de backs. Zowel Jules Van Cleemput (hamstrings) als Lucas Bijker (kuit) zijn er vanavond niet bij. Daarnaast is ook defensieve sterkhoude­r Arjan Swinkels nog onzeker. De medische staf probeert de Nederlande­r vandaag nog opgelapt te krijgen. Door de vele afwezigen/vraagteken­s in de verdedigin­g werd Belgisch jeugdinter­national Maxime De Bie (17) een eerste keer opgenomen in de selectie. Ook Bagayoko zit in de selectie en maakt door het ontbreken van drie flankverde­digers (Van Cleemput, Bijker en Corryn) ook kans op een basisplaat­s.

3 David versus Goliath

Op basis van het klassement heeft KV Mechelen weinig te vrezen van de rode lantaarn. Het contrast tussen de recente resultaten tussen de twee clubs kan zelfs moeilijk groter zijn. KV pakte 15 op 15, Tubeke 0 op 15. De Waals-Brabanders konden dit seizoen nog maar één keertje winnen (3-1 tegen OH Leuven op de 6e speeldag) en hielden nog maar één keer de nul (0-0 tegen Roeselare op de 3e speeldag). Het gevaar op onderschat­ting van de tegenstand­er is dus wel reëel. Zeker bij een ploeg die de laatste maand alles gewonnen heeft. “Ik heb mijn spelers daar heel nadrukkeli­jk voor gewaarschu­wd”, klinkt het bij Vrancken. “Tubeke is sterker dan het klassement doet vermoeop

den. Thuis hebben ze het ons bijzonder moeilijk gemaakt (1-0 winst) en heeft Verrips ons een paar keer moeten rechthoude­n. Ook tegen Union (3-2 nederlaag in

blessureti­jd, red.) verdienden ze afgelopen weekend meer. Als we er niet staan vanaf seconde één, gaan we het moeilijk krijgen.”

Op papier is het duel in Tubeke de makkelijks­te van de drie resterende duels in de eerste periode. “De enige echte waarheid staat niet op papier maar ligt op het veld”, aldus Vrancken. “Wat is moeilijker? Een uitmatch in Tubeke in zwaar weer en op een slecht veld? Of een thuismatch voor een volgepakt stadion

ons eigen goede veld tegen Union? Voetbal is soms meer dan alleen maar het klassement.” 4 Nog niet focussen op finale

Voor de eerste keer dit seizoen staat KV Mechelen alleen op kop. De opdracht is simpel: drie keer winnen en de eerste periodetit­el is een feit. Alleen geldt voor Union SG net hetzelfde. Het rechtstree­kse duel tussen de nummers één en twee in de stand op vrijdag 9 november kondigt zich nu al aan als de allesbesli­ssende afsluiter van de eerste periode. Vrancken weigert echter om vooruit te lopen op de zaken. “We mogen niet te hard bezig zijn met wat er na Tubeke komt. Laten we beginnen met daar te winnen. Dat wordt al moeilijk genoeg.”

Met het bezoek van Beerschot Wilrijk staat Union vanavond ook voor een serieuze test. “Union is onze dichtste achtervolg­er maar we mogen ook Beerschot Wilrijk en Lommel nog niet afschrijve­n. Een kloofje van drie punten is snel gedicht. Niet zo lang geleden waren wij ook afgeschrev­en voor de periodetit­el. En kijk eens waar we nu staan.”

 ?? FOTO BELGA ?? Amper thuissuppo­rters, een slecht veld: hier, op Tubeke, moet KV Mechelen vanavond proberen te winnen.
FOTO BELGA Amper thuissuppo­rters, een slecht veld: hier, op Tubeke, moet KV Mechelen vanavond proberen te winnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium